12 Ιαν 2016

Μια ταινία μύθος στο ΠΑΛΛΑΣ, από την Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας

Σ' ένα ονειρικό, κοσμοπολίτικο φόντο, στην εξωτική Αφρική, με διεθνείς ίντριγκες, αντιστασιακούς αλλά και αδίστακτους ναζί

   Η Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας μάς δίνει την ευκαιρία να ξαναδούμε στη μεγάλη οθόνη μια ταινία μύθο του παγκόσμιου κινηματογράφου, τη θρυλική Κασαμπλάνκα, με το πρωταγωνιστικό δίδυμο-φωτιά, τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Μια ταινία σεναρίου με απογειωτική αρχή, που κορυφώνεται σ' ένα από τα καλύτερα φινάλε στην ιστορία της 7ης Τέχνης.
   Η προβολή θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, 16 Ιανουαρίου στις 11:45 μ.μ., στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ στην Άρτα. Και όπως πάντα, η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
   Λίγα λόγια για την ιστορία: Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κυνικός και μοναχικός Ρικ Μπλέιν βρίσκεται στην εξωτική Καζαμπλάνκα και είναι ιδιοκτήτης του πιο δημοφιλούς καφέ της πόλης. Η ζωή του ανατρέπεται όταν ξανασυναντάει, μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων, την Ίλσα, τη γυναίκα που χρόνια πριν τον είχε πληγώσει βαθιά, όταν τον εγκατέλειψε στο Παρίσι χωρίς εξηγήσεις. Όμως, η Ίλσα τώρα ζητάει τη βοήθεια του. Δεν είναι πια μόνη της, αλλά μαζί με τον άντρα της και τους αναζητούν οι Γερμανοί. Ο Ρικ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει ξανά τον μεγάλο του έρωτα ή θα τον θυσιάσει αυτή τη φορά για χάρη ενός ανώτερου σκοπού…
   Υπέροχη μουσική (υποψήφια για το αντίστοιχο Όσκαρ), μαγικά σκηνικά και κοστούμια, ενώ η ασπρόμαυρη φωτογραφία (υποψήφια επίσης για Όσκαρ), προκαλεί απλά δέος. Με το μοντάζ (και αυτό υποψήφιο για Όσκαρ), να είναι θέμα σεμιναρίου, αφήσαμε επίτηδες για το τέλος τις απαράμιλλες ερμηνείες, του Χάμφρει, της Ίνγκριντ αλλά και όλου του υπόλοιπου καστ.
   Πρόκειται παράλληλα για ένα από τα καλύτερα καστ που συνεργάστηκαν στη μεγάλη οθόνη. Κατά ειρωνικό τρόπο όμως δεν κέρδισαν Όσκαρ, παρόλο που οι Μπόγκι και Κλοντ Ρέινς είχαν προταθεί.
   Είναι χαρακτηριστικό ότι το Αμερικανικό Συνδικάτο Σεναριογράφων, την έχει βραβεύσει ως το «καλύτερο σενάριο όλων των εποχών», ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει αναδείξει ως την τρίτη καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών, πίσω μόνο από τα φιλμ: «Πολίτης Κέιν» και «Ο Νονός»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.