12 Ιαν 2016

500 προσλήψεις στις ΜΕΘ ανοίγουν 50 επιπλέον κλίνες

- Ανοίγουν 50 κλίνες, από αυτές που σήμερα μένουν ανενεργές λόγω της έλλειψης προσωπικού 
- Προσλαμβάνονται 400 νοσηλευτές και 100 γιατροί για τη στελέχωση ΜΕΘ και ΜΑΦ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ
 
   Εντός του Φεβρουαρίου σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να «ανοίξει» 50 επιπλέον κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από αυτές που σήμερα μένουν ανενεργές λόγω της έλλειψης προσωπικού. Την περασμένη εβδομάδα,, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, άνοιξε ο δρόμος για την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 θέσεων γιατρών με διετείς συμβάσεις που θα προσληφθούν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
   Υπολογίζεται ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 640 κλίνες εντατικής στον δημόσιο τομέα (ΕΣΥ, πανεπιστημιακά νοσοκομεία), ενώ τουλάχιστον 200 παραμένουν «κλειστές». Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με τη νέα προκήρυξη θα διασφαλιστεί η σημερινή λειτουργία των κλινών ΜΕΘ, ενώ θα τεθούν σε λειτουργία επιπλέον περίπου 50 κλειστές σήμερα κλίνες Εντατικής. Δηλώνει μάλιστα ότι έχει γίνει ήδη συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε το προσωπικό να διοριστεί εντός του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η ενίσχυση της στελέχωσης των ΜΕΘ θα γίνει και με μόνιμο προσωπικό, καθώς από τις 2.440 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που σχεδιάζονται να γίνουν εντός του 2016 θα υπάρξει ειδική μέριμνα για «ευαίσθητες» μονάδες όπως της Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας και Νεογνών.
   Το πρόβλημα με τις κλειστές ΜΕΘ χρονολογείται τουλάχιστον μία 20ετία αλλά καταγράφηκε με ένταση τις προηγούμενες ημέρες, οπότε η λίστα της «ντροπής» του ΕΚΑΒ όπου καταχωρίζονται καθημερινά όσοι ψάχνουν για κλίνη ΜΕΘ ξεπέρασε τους 50 ασθενείς. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφερόμενο στο πρόβλημα, έφτασε στο σημείο να διαβεβαιώνει ότι «η διαχείριση των αιτημάτων γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, με βάση τη σοβαρότητα των περιστατικών και με απόλυτη διαφάνεια». Η «ζήτηση» δε για κλίνες ΜΕΘ από σοβαρά περιστατικά αναμένεται να «εκτιναχθεί» με την επικείμενη κορύφωση της περιόδου έξαρσης της γρίπης, που συνήθως καταγράφεται Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
   Εν τω μεταξύ, για «κατάρρευση της δημόσιας υγείας», λόγω της οικονομικής κρίσης, κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «ο ιατρικός κόσμος γίνεται καθημερινά μάρτυρας της δραματικής υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, καθώς και των επιπτώσεων που έχει αυτό στην υγεία του πληθυσμού». Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ενώ ακόμα και ανάμεσα στους ασφαλισμένους, ένα μεγάλο ποσοστό δεν ακολουθεί σωστά τη θεραπεία του, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει την απαιτούμενη συμμετοχή». Ο ΙΣΑ εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή για να εκφράσει τις επιφυλάξεις του σχετικά με το βασικό συμπέρασμα μελέτης που παρουσιάστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει επιδείνωση στους δείκτες υγείας από την οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.