12 Ιαν 2016

Το πάρτι στη πλάτη μισθωτών και συνταξιούχων τελείωσε - ταξικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων το Ασφαλιστικό

«Υπάρχει η γνωστή κριτική ότι μειώνονται οι συντάξεις, αλλά αυτό δεν είναι κριτική, αυτό είναι ψέμα»

   Κατεξοχήν νόμος της Αριστεράς, ταξικά μεροληπτικό το Ασφαλιστικό, τόνισε, μιλώντας στο Κόκκινο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος προανήγγειλε συνάντηση την Τετάρτη με επιστημονικούς συλλόγους της χώρας για τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ κατήγγειλε την ΓΣΕΕ για άρνηση συμμετοχής στον ανοιχτό διάλογο.
   «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα διπλωματικά ερείσματά μας και συμμαχίες αλλά και να το αναδείξουμε ως ευρωπαϊκό θέμα, την κοινωνική διάστασή του. Ξεκίνησα με τον φιλικό χώρο τον κόσμο της εργασίας, των γερμανικών συνδικάτων και την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Την Τετάρτη πηγαίνω στο Παρίσι για την διϋπουργική του ΟΟΣΑ όπου θα έχω συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας.»
   Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερθείς στο πυρ ομαδόν που δέχεται η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, είπε πως είναι θετικό πως οι εργοδοτικές οργανώσεις κατάλαβαν ότι μοναδική δυνατότητα να σώσουμε τις συντάξεις είναι η αύξηση εισφορών, και συμφώνησε, ενώ για την πλευρά των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) είπε πως «γνωρίζουμε και τη στάση της από το παρελθόν, αλλά η ΓΣΕΕ αποφάσισε να μην συμμετέχει στον ανοιχτό διάλογο που καλέσαμε».
   «Υπάρχει η γνωστή κριτική ότι μειώνονται οι συντάξεις, αλλά αυτό δεν είναι κριτική, αυτό είναι ψέμα», τόνισε.
   Για τα ΔΠΥ (μπλοκάκια) των μηχανικών είπε πως η κατηγορία προστατεύεται, καθώς λαμβάνεται υπόψιν ότι η εργασία τους είναι εξαρτημένη σχέση εργασίας, κι όχι ελεύθερου επαγγελματία, εξομοιώνεται δηλαδή με τους μισθωτούς, και θα πληρώνουν 6,5% εισφορές, κι όχι 20% που πλήρωναν παλιά.
   «Είπαμε εξαρχής πως η πρότασή μας θα είναι θα είναι ταξικά μεροληπτική, να βοηθηθούν οι αδύναμοι και να τελειώνουμε με τη φοροδιαφυγή. Δε μπορεί να συνεχισθεί άλλο στην Ελλάδα το πάρτι στη πλάτη μισθωτών και συνταξιούχων», σημείωσε.
   Οι εισφορές δεν αυξάνονται, υπολογίζονται στο πραγματικό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, γιατρούς κλπ), έκανε σαφές ο κ. Κατρούγκαλος. Την Τετάρτη το πρωί, όπως ανέφερε, θα γίνει συνάντηση Επιτροπής από όλους τους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας για να «δούμε τις προσαρμογές που μπορούν να γίνουν, όχι όμως προσαρμογές που να ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του νόμου που είναι η ισονομία, όλοι θα πληρώνουν ίδιο ποσοστό φόρου αναλόγως των εισοδημάτων τους, από τους αγρότες έως τους δικηγόρους. Θα μεροληπτούμε μόνο στους αδύναμους να πληρώσουν».
   Και πρόσθεσε, εντοπίζοντας τη διαφορά με το νόμο Γαννίτση: «Εμείς δεν πάμε να κάνουμε ένα συμμάζεμα και εξορθολογισμό στο Ασφαλιστικό, εμείς πάμε να κάνουμε ένα Ασφαλιστικό σύστημα που θα βοηθήσει όλο το κόσμο και τους μακροχρόνια άνεργους , να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη στο τέλος, να μην υπάρχουν προνομιούχοι, και να κάνουμε για όλους, μα για όλους την εθνική σύνταξη. Αυτό δεν το είχε ποτέ κανένας, ως βάση της σύνταξης, που διαιώνιζε την ανισότητα και τις διαφορετικές ταχύτητες. Έχουμε έναν κατεξοχήν νόμο της Αριστεράς που βασίζεται στην ισότητα και ταξικά μεροληπτικός υπέρ των αδυνάτων».
   Είναι μια μεταρρύθμιση - τομή, που την κάνουμε για να εξουδετερώσει τις νεοφιλελεύθερες αιχμές που υπήρχαν, πρόσθεσε.
   Απαντώντας σε ερώτημα για το αν δεχθούν πίεση από τους πιστωτές να μην περάσει ως έχει, είπε πως η διαπραγμάτευσή μας έχει κόκκινες γραμμές και η αναζήτηση συμμαχιών γίνεται ακριβώς για να μην υπάρξουν προβλήματα μετά την ψήφισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.