19 Αυγ 2015

ΤΩΡΑ συντονισμένη απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα, Σύνοδο Κορυφής ζητάει ο Προκόπης Παυλόπουλος

- Τεράστιο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
- Τα ψίχουλα που δίνει η Ε.Ε. δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη

* 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
* Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ζητάει από την Ε.Ε. να στηρίξει τη χώρα μας
* Έως σήμερα έχουν φτάσει στην Ευρώπη δια θαλάσσης σχεδόν 250.000 μετανάστες και τουλάχιστον 2.349 έχουν χάσει τη ζωή τους
* Άμεση σύγκληση συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με τη συμμετοχή του ΟΗΕ προτείνει εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος
* Σε εγρήγορση το κυβερνητικό επιτελείο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος
* Με ναύλωση και άλλου πλοίου 2.500 θέσεων επιχειρείται η αποσυμφόρηση μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου
* Επείγουσα η προτεραιότητα εντοπισμού χώρων στα νησιά για την πρώτη υποδοχή των απελπισμένων
* Την ενίσχυση των δομών υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα ζητάει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες
   Με τη διογκούμενη πλημμυρίδα των απελπισμένων να "πολιορκεί" την Ευρωπαϊκή Ένωση -πρωτίστως τη χώρα μας και τη γειτονική μας Ιταλία- η ανεπάρκεια και η χρεοκοπία των ευρω-ιθυνόντων είναι παραπάνω από προφανής.
   Όταν μόνο μέσα σε μια εβδομάδα (8-14 Αυγούστου), όπως ανακοίνωσε χθες στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, έφτασαν στην πατρίδα μας 20.843 μετανάστες -ναι, είκοσι χιλιάδες οκτακόσιοι σαράντα τρεις, για να το "καταλάβουμε" καλά-, τότε αβίαστα αποκαλύπτεται το πρωτοφανές μέγεθος της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη γειτονιά μας (και όχι μόνο).
   Το σημερινό τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα είναι το μεγαλύτερο που εκδηλώνεται μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα από τις χώρες "υποδοχής" και πολύ περισσότερο να αντιμετωπίζεται συγκυριακά, αποσπασματικά και κατασταλτικά.
   Οι χώρες - "πύλες εισόδου" των συνανθρώπων μας, που ξεριζώνονται από τους εμφυλίους, τους αντιμαχόμενους, τους διάφορους "επεμβασίες", είναι στην ουσία οι πρώτες "νησίδες" επιβίωσης, η πρώτη στάση για τη μετάβαση στο "όνειρο" μιας καλύτερης, τουλάχιστον ασφαλούς ζωής.
   Με τη συγκινητική κινητοποίηση και την αλληλεγγύη του κόσμου (δίκτυα, κινήματα, τοπικοί φορείς) μπορεί να ξεδιπλώνεται μια απαραίτητη ανθρωπιά, όμως σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει "κάλυψη" των αναγκών. Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που εν μέρει καθυστέρησαν επίσης, δεν μπορούν να δώσουν λύση.
   Τα ψίχουλα που αποφάσισε να δώσει η Ε.Ε. είναι απόδειξη της ακραία ελλειμματικής προσέγγισης του εκρηκτικού προβλήματος και προφανώς δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη (στέγαση, σίτιση, περίθαλψη κ.ά.), όταν μάλιστα και από αυτά τα ψίχουλα πολλά πηγαίνουν σε ζητήματα ασφάλειας, διώξεις διακινητών κ.ά.
   Είναι προφανής η άμεση, επείγουσα επανατοποθέτηση και ο πολιτικός αναπροσανατολισμός της Ε.Ε. για το καυτό ζήτημα, αλλά και ο συντονισμός όλων των διεθνών και περιφερειακών φορέων με τις κυβερνήσεις, ώστε να υπάρξουν μέτρα και αποτελέσματα στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βιώνουμε.
   Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για σύγκληση συνόδου κορυφής της Ε.Ε. σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι θετική και θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους "εταίρους" μας. Εκτός εάν είναι μόνο δανειστές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.