21 Ιουν 2015

Κυριαρχία ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα

Ο λαός στο πλευρό της κυβέρνησης

   Πέντε μήνες μετά την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου, πέντε μήνες ασφυκτικών πιέσεων και ανυπέρβλητων δυσκολιών, πέντε μήνες λειψού κυβερνητικού έργου λόγω διαπραγμάτευσης, πέντε μήνες με ελπίδες αλλά και ματαιώσεις δεν μπόρεσαν να κάμψουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue που δημοσιεύεται στη σημερινή "Αυγή της Κυριακής".
   Αντιθέτως, η διαφορά που καταγράφει το κυβερνών κόμμα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει τις 28 ποσοστιαίες μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με 47,5%, καταγράφει διπλάσιο ποσοστό από τη Ν.Δ., που κινείται στο 19,5%. Ο Αλ. Τσίπρας είναι μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός με 45 μονάδες θετικό ισοζύγιο και περίπου άλλη τόση απόσταση από τον προκάτοχό του Αντ. Σαμαρά στην καταλληλότητα. Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται κοντά στην εκλογική τους καταγραφή.
   Καταγράφεται, επίσης, αλλά προκύπτει και από την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, ότι οι πολίτες σταθερά και αποφασιστικά εμπιστεύονται την κυβέρνηση στη διαπραγματευτική της τακτική, επικροτώντας την άρνησή της να συνθηκολογήσει στις απαιτήσεις των δανειστών, παρά το κλίμα φόβου που συστηματικά καλλιεργείται.
   Αυτή η εικόνα φαινομενικής σταθερότητας είναι, όμως, παραπλανητική. Αν σκύψει κανείς πάνω από τα ερωτήματα που δεν αφορούν τη δύναμη των κομμάτων και την εκτίμηση ψήφου, θα διαπιστώσει ότι η εικόνα της Ευρώπης, ταυτισμένη εδώ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρώ και τους κορυφαίους Ευρωπαίους πολιτικούς, φθίνει, θολώνει αργά, αλλά σταθερά, ταυτιζόμενη με τη φτώχεια, την ταπείνωση, τη μειωμένη κυριαρχία ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θεωρείται "αναγκαίο κακό" μπροστά σε απειλές αρμαγεδδωνικής φύσεως. Η παραμονή ή μη στο ευρώ, που περικλείει το σύνολο του προβληματισμού, παραμένει πλειοψηφικά υπέρ, αλλά περιορίζεται πλέον κοντά στο 60%.
   Η θρησκευτική επιμονή των δανειστών στη λιτότητα και η επιθυμία τους να δημιουργήσουν ένα αντιπαράδειγμα κατά της Αριστεράς στην Ε.Ε. σκοτώνουν την ιδέα της Ευρώπης αργά, αλλά σταθερά.

2 σχόλια:

  1. Όλα αυτά τα γκάλοπ με την εκτίμηση ψήφου αυτή τη στιγμή είναι αχρείαστα. Την δεδομένη χρονική στιγμή μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχαν γκάλοπ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθεί συμφωνία. Τέλος μην διανοηθεί ο Σύριζα να βγάλει τη χώρα εκτός ευρώ. Οι προεκλογικές εξαγγελίες μιλούσαν για τη χώρα εντός ευρώ. Αν δεν μπορούν να κάνουν συμφωνία εντός ευρώ να πάμε σε νέες εκλογές και ο Σύριζα να μας μιλήσει για τη χώρα σε δραχμή και τα μέτρα που θα πάρει με δραχμή. Ίσως και να διαλυθεί κιόλας και άλλοι να γυρίσουν στο ΠΑΣΟΚ, άλλοι να πάνε στο Ποτάμι, άλλοι στο ΚΚΕ , ίσως και να γίνει ΣΥΝ μετά από χρόνια.... Και τότε θα δούμε τα γκάλοπ με την εκτίμηση ψήφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλαρακο μη ξερογλυφεσαι αριστερες παρενθεσεις και διαλυσεις ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι διαλυονται και δε ξερουν που βρισκονται. Στηριζουμε ΣΥΡΙΖΑ για αξιοπρεπεια και δικαιοσυνη. Δε θελουμε ουτε πουλημενους, ουτε μιζαδορους, ουτε γερμανοτσολιαδες, ουτε δεκανικια. Αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.