14 Φεβ 2015

Το σοκ της δημοσκόπησης που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 45,4%

- Η μεγαλύτερη διαφορά που καταγράφηκε ποτέ
- Στο 18% η Ν.Δ., εκτός Βουλής το ΠΑΣΟΚ

   Η δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ALPHA δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, για μα-μου, για στατιστικά λάθη, για αναποφάσιστους που τάχα μου οσονούπω πείθονται κλπ.


   Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, 20 μόλις μέρες μετά τις εκλογές, είναι συντριπτικά: Εκτόξευση για τον ΣΥΡΙΖΑ με ενθουσιώδη επιδοκιμασία της κυβερνητικής στάσης από τη μια και η απόλυτη δημοσκοπική συρρίκνωση της Ν.Δ. από την άλλη. Η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ, στα 27,4%, ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο. 45,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Ν.Δ. να κατρακυλάει στο 18%. Το 83,1% κρίνει θετικά τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης, με το 79,9% να δηλώνει ικανοποιημένο από τις προγραμματικές δηλώσεις.
   Όπως, πολύ σωστά, γράφεται στο ysterografa, εύκολα, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς το πολιτικό σοκ που προκάλεσε στον χώρο της Κεντροδεξιάς η δημοσκόπηση. Το ερώτημα είναι πού θα οδηγηθούν οι εξελίξεις στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί πλέον να είναι εξαιρετικά βαρύ.
   Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 45,4%, και η Νέα Δημοκρατία έχει κατρακυλήσει στο 18%. Η διαφορά του 27,4% είναι αυτή που σοκάρει, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν τέτοιο άνοιγμα της ψαλίδας, ανάμεσα στα δυο βασικά κόμματα εξουσίας της Ελλάδας, όποια κι αν ήταν αυτά κάθε φορά.
   Τον Απρίλιο του 2010 για παράδειγμα, έξι μήνες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, και λίγο πριν η Ελλάδα μπει στο Μνημόνιο, δημοσκόπηση της Public Issue έδειχνε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου στο 46,5%, και τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά στο 30%.
   Μια διαφορά μεγάλη και εκείνη, της τάξεως όμως του 16,5%.
   Όχι του… σοκαριστικού 27,4% που καταγράφεται σήμερα.
   Ιστορικά άλλωστε στην Ελλάδα, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, είναι ζήτημα αν υπήρξε ποτέ δημοσκόπηση που να έδειχνε τη διαφορά των δυο κομμάτων που διεκδικούσαν την εξουσία άνω του 20%.
   Ενώ, η δημοσκόπηση της Marc δείχνει τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία να πλησιάζει το 30%. Αδιανόητο και εκκωφαντικό, αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι κάτω από 20%, και προσγειώνεται στο 18%.
   Η απόλυτη δημοσκοπική συρρίκνωση, μόλις 3 εβδομάδες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
   Χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

   Ας δούμε όμως την δημοσκόπηση αναλυτικότερα:


   Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 45,4 %, έναντι 18,4% της Νέας Δημοκρατίας. Στην τρίτη θέση το ΚΚΕ με 4,8% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή με 4,7%, το Ποτάμι με 4,6%, το ΠΑΣΟΚ με 2,8%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2%, η Ένωση Κεντρώων με 1,8% και η Τελεία με 1,3%.


   Στο ερώτημα «πώς κρίνεται τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης», το 83,1% απάντησε θετικά και μάλλον θετικά και το 13,6 αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

 
   Επίσης, το 79,9% κρίνει θετικά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και το 17,4% αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.