2 Φεβ 2015

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη, δείχνουν αυξημένη εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα και στη νέα κυβέρνηση

- Το 70% εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα
- Ο 1 στους 3 ΝεοΔημοκράτες πιστεύει ότι ο Τσίπρας θα τα καταφέρει!!!
- Πολύ βαρύ το κλίμα για τον Αντώνη Σαμαρά




   Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση από την Metron Analysis, για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία, 56% δηλώνει ικανοποιημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα, 18% δυσαρεστημένο και 19% ουδέτερο.
   Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας, 78% τη θεωρούν
αρνητική ενώ το 15% δηλώνει ουδέτερο.
   Σε ερώτηση αν θα καλυτερέψει η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, το 38% δηλώνει θετικό, 32% ότι θα μείνει ίδια ενώ 21% θεωρεί ότι οι συνθήκες θα χειροτερέψουν.
   Αναφορικά με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, 56% τη θεωρεί θετική εξέλιξη ενώ το 35% αρνητική.
   Αξιολογώντας την επιλογή προσώπων και συγκεκριμένα τον κ. Βαρουφάκη ως Υπουργό Οικονομικών, 60% θεωρεί τον κ. Βαρουφάκη σωστή επιλογή και 11% διαφωνεί.
   Σε ότι αφορά την επιλογή του κ. Καμμένου στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, 51% τη θεωρεί σωστή επιλογή και 36% λάθος επιλογή.

   Η δεύτερη δημοσκόπηση είναι της Public Issue και δημοσιεύτηκε στην Αυγή της Κυριακής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Public Issue και του Γιάννη Μαυρή, υψηλότατα ποσοστά αποδοχής παρουσιάζει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (ποσοστό άνω του 70%) και οι μισοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. επιρρίπτουν στον Αντώνη Σαμαρά τις ευθύνες για τη δεινή ήττα.
   Ενδεικτικό του ότι η νέα κυβέρνηση κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι ότι έως και το 70% θεωρεί ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Στο ίδιο ποσοστό περίπου είναι η ικανοποίηση από το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ το 50% των πολιτών ανακουφίστηκε που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
   Επισημαίνεται πως το 52% θεωρεί σωστή τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μόλις το 26% την επικρίνει.
   Η έρευνα της Public Issue είναι πανελλαδική και διεξήχθη από τις 27 έως τις 29 Ιανουαρίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 1.007 ατόμων.

Έτοιμοι να κυβερνήσουν
   Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι απαντήσεις στην ερώτηση για την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσουν, καθώς περιλαμβάνουν τις εντυπώσεις από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης. Οι απαντήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση κέρδισε τις εντυπώσεις, ακόμα και στον χώρο της Ν.Δ., όπου 1 στους 3 εκφράζουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση!
   Συγκεκριμένα:
   * Το 70% πιστεύει ότι ο Αλέξη Τσίπρας θα τα καταφέρει ως πρωθυπουργός, το 23% ότι δεν θα τα καταφέρει, ενώ το 7% δεν έχει γνώμη. Υπογραμμίζεται ότι το 33% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. πιστεύει στην επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα και το 59% δεν πιστεύει, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά είναι συντριπτικά: το 95% πιστεύει ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι ένας επιτυχημένος πρωθυπουργός.
   * Το 67% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, το 27% ότι δεν είναι έτοιμος και το 6% δεν εκφέρει γνώμη. Επισημαίνεται πως σχεδόν 1 στους 3 ψηφοφόρους της Ν.Δ. θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ώριμος να κυβερνήσει. Το σχετικό ποσοστό είναι 29%, ενώ αρνητική απάντηση δίνει το 65% και το 6% δεν έχει γνώμη. Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 94% πιστεύει ότι το κόμμα τους είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

52% "ναι" στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.
   Το στοιχείο της ικανότητας διακυβέρνησης εμπεδώνεται και από την απάντηση στην ερώτηση για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Το 52% τη θεωρεί σωστή, το 26% λάθος, το 15% είναι ουδέτερο, ενώ το 7% δεν έχει γνώμη ή απαντά "εξαρτάται".
   Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ το 77% είναι υπέρ, το 12% λέει "ούτε - ούτε", το 8% είναι κατά και το 4% δεν έχει γνώμη / εξαρτάται.
   Και στη Ν.Δ. το 24% είναι υπέρ, το 17% "ούτε - ούτε", το 49% είναι κατά και το 10% δεν έχει γνώμη / εξαρτάται.

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα
   Συνολικά πάντως υπάρχει ικανοποίηση και ανακούφιση για το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Στην ερώτηση αν είστε ικανοποιημένοι το 60% απαντά θετικά, το 34% δηλώνει δυσαρεστημένο και το 5% δεν έχει γνώμη. Όπως είναι λογικό, το 93% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένο, ενώ πρέπει να υπογραμμιστεί πως ακόμη και το 16% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. ικανοποιήθηκε, που σημαίνει πως το αίτημα της πολιτικής αλλαγής ήταν ώριμο και μέσα στους κόλπους της Ν.Δ. (το 77% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. δηλώνει δυσαρεστημένο).
   Την εικόνα αυτή "συμπληρώνει" και η ερώτηση σχετικά με το αίσθημα που προκάλεσε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το 50% δηλώνει ανακούφιση, μόλις 10 στενοχωρημένο, το 26% αδιάφορο και χωρίς γνώμη είναι το 14%. Τα ποσοστά στους ψηφοφόρους της Ν.Δ.: το 12% δηλώνουν ανακούφιση, το 38% αδιάφοροι, στενοχωρημένοι είναι μόνο το 35% και το 16% δεν έχει γνώμη. Στον ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: 83% ανακούφιση, 8% αδιάφοροι, 1% στενοχωρημένοι, 8% χωρίς γνώμη.

Οι ευθύνες Σαμαρά
   Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα για τον Αντώνη Σαμαρά και στην κοινωνία και μέσα στους οπαδούς της Ν.Δ., καθώς του επιρρίπτουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την ήττα.
   Το 71% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι φταίει ο Α. Σαμαράς, το 11% απαντά "ούτε - ούτε", ενώ μικρή ευθύνη επιρρίπτει 11% και μόνο 4% ότι δεν έχει ευθύνη. Και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. η μεγάλη πλειοψηφία, που φτάνει το 44%, πιστεύει ότι για την ήττα φταίει ο αρχηγός του κόμματος, το 17% απαντά "ούτε ούτε", ενώ το 28% επιρρίπτει μικρή ευθύνη και το 8% εκτιμά ότι δεν ευθύνεται για την ήττα. Στον ΣΥΡΙΖΑ το 86% θεωρεί ότι ο Α. Σαμαράς φταίει για το εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.