31 Ιαν 2015

Το ηχητικό... trademark της Άρτας!!!

Το ρολόι της Άρτας σήμανε ξανά!

   Η πόλη της Άρτας είναι ξακουστή για το πολυτραγουδισμένο Γεφύρι, την επιβλητική Παρηγορήτισσα, την σεπτή Αγία Θεοδώρα, τα διάσπαρτα μνημεία της αρχαίας Αμβρακίας, το Κάστρο της.
   Για τους Αρτινούς, όμως, υπάρχει ένα ακόμη σήμα κατατεθέν της πόλης. Και αυτό το σήμα, είναι… ηχητικό!!!
   Πρόκειται για το σήμαντρο του ρολογιού της Άρτας, που χτυπά τις μισές και ολόκληρες ώρες.
   Το ρολόι, στέκεται ολόρθο δίπλα στο Κάστρο της Άρτας. Σαν μαθητής του 2ου Δημοτικού, το κοιτούσα με δέος να ρίχνει τον ίσκιο του στην αυλή του σχολείου. Αν και κανείς το 2ο Δημοτικό δεν το ονομάζει έτσι.
   -«Πού πας σχολείο;» σε ρωτούν.
   -«Στο ρολόι» είναι η απάντηση.
   Το ρολόι χτίστηκε το 1775, πριν δυόμισι περίπου αιώνες, και αποτελεί ένα πολιτιστικό μνημείο της πόλης μας με μακραίωνη ιστορία. Αποτέλεσε προσφορά του Τούρκου Σουλτάν - Μπαγιατζίτ, ο οποίος αποφάσισε να ομορφύνει το παρακείμενο τζαμί.
   Οι τεχνίτες έλαβαν υπόψη τους το κάστρο και χρησιμοποίησαν την ίδια πέτρα για την κατασκευή του, ενώ ο τρούλος συμπληρώθηκε από τούβλα και κεραμίδια.
   Πρόκειται πραγματικά για ένα στολίδι για την πόλη της Άρτας, που, όμως, τον τελευταίο καιρό, είχε ένα ψεγάδι. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το ρολόι, ενώ έδειχνε κανονικά την ώρα, δεν χτυπούσε.
   Το σήμαντρό του είχε σιγήσει. Ο μηχανισμός του είναι τέτοιος, που απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο για να το συντηρήσει και να το αποκαταστήσει.
   Μετά, όμως, από παρέμβαση πολλών δημοτών, που απευθύνθηκαν στη Δημοτική Αρχή, προκειμένου να επισκευαστεί, έγιναν οι απαραίτητες εργασίες και, πλέον, το σήμαντρο του ρολογιού της Άρτας λειτουργεί κανονικά.
   Το ρολόι της Άρτας χτυπά ξανά!
   Και, ο κάθε χτύπος του, μας θυμίζει ότι ή Άρτα, ο Μυστράς του Βορρά, είναι μια πόλη με μεγάλη και πλούσια πολιτιστική ιστορία, μια πόλη που οι θρύλοι και οι παραδόσεις αναβιώνουν μέσα από κάθε πολιτιστικό μας μνημείο.

Γρηγόρης Τατσιόπουλος στο aRTInews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.