1 Δεκ 2014

Όλγα Γεροβασίλη: Δεν είμαστε απλοί θεατές. Είμαστε συνδιαμορφωτές του μέλλοντός μας.

Η Ήπειρος είναι μια περιφέρεια με εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα... Η Ήπειρος είναι πλούσια. Οι πολιτικές ήταν και είναι φτωχές και σε οικονομικούς πόρους και σε όραμα

   Από εδώ σήμερα, από την Ήπειρο, θέτουμε τις βάσεις της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της Ηπείρου και της χώρας. 
   Δεν είμαστε απλοί θεατές. Είμαστε συνδιαμορφωτές του μέλλοντός μας. 
   Λέμε όχι στο νέο συμβόλαιο θανάτου που θέλουν να μας επιβάλλουν η τρόικα με τους ντόπιους συνεργάτες της. 
   Κάνουμε ένα πολιτικό συμβόλαιο με τον λαό. Κάνουμε μια συμφωνία επιβίωσης και προοπτικής. 
   Έτσι έκλεισε την ομιλία της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Άρτας και επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τις εργασίες της Ανοιχτής Περιφερειακής Διαβούλευσης για την Ήπειρο του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 30 Νοέμβρη, το βράδυ στα Γιάννενα και κορυφώθηκε με την κεντρική εισήγηση από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα "Οι άμεσες Κυβερνητικές Δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ". 

   Ολόκληρη η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη:

Φίλες και φίλοι
Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι επιτυχημένο, όσο καλογραμμένο και αναλυτικό κι αν είναι, εάν δεν είναι συνδεδεμένο με την κοινωνία και τις πραγματικές ανάγκες της.
Με αυτή την πεποίθηση, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί σε όλες τις περιφέρεις της χώρας, περιφερειακές συνδιασκέψεις, ξεκινώντας, χθες από την Στερεά Ελλάδα και συνεχίζοντας σήμερα στην Ήπειρο.
Η σημερινή συνδιάσκεψη είναι μια διαδικασία όπου θεσμικοί φορείς, συλλογικότητες και πολίτες που ζουν και εργάζονται (όσοι είναι τυχεροί) εδώ στην Ήπειρο, καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε την πρότασή μας για την Ήπειρο.
Ο δικός μας στόχος είναι να γίνει η Ήπειρος χώρος ανάπτυξης και ζωής για όλους τους κατοίκους της.

Κυρίες και κύριοι,
Η Ήπειρος είναι μια περιφέρεια με εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα:
Γεωργική γη με δυνατότητα υψηλής απόδοσης,
Ορεινό όγκο, πλούσιο σε φυσικούς πόρους,
Παράκτια ζώνη που ενισχύει το εμπόριο και τον τουρισμό,
Παράδοση στην κτηνοτροφία με αναγνωρίσιμα ποιοτικά προϊόντα,
Ισχυρή συνεισφορά στον κλάδο της πτηνοτροφίας,
Υδάτινους πόρους και πλούσιους υδροβιότοπους,
Σπάνια πολιτιστική κληρονομιά, με αρχαιολογικούς θησαυρούς.
Η Ήπειρος είναι, λοιπόν, πλούσια.
Οι πολιτικές ήταν και είναι φτωχές και σε οικονομικούς πόρους και σε όραμα.
Οι άλλοτε συντηρητικές, άλλοτε εκσυγχρονιστικές και πρόσφατα οι μνημονιακές πολιτικές, της έδωσαν διαχρονικά, αλλά και σήμερα την πρωτιά στην φτώχεια και την ανεργία.

Κυρίες και κύριοι,
εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από τα αδιέξοδα μονοπάτια του νεοφιλελευθερισμού.
Πέρα από τα μνημόνια που καταστρέφουν την οικονομία και υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή.
Μιλάμε για τα μνημόνια, αλλά μην ξεχνάμε ότι προωθούνται συμφωνίες, εν κρυπτώ, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας. Και η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει σε τέτοιες συμφωνίες. Χωρίς καν ενημερώνεται η Βουλή, παρότι αφορούν ευρύ φάσμα της οικονομικής και πολιτικής ζωής.
Σας θυμίζω την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια συμφωνία, που υπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των πολυεθνικών και των μεγαλοσυμφερόντων, ενάντια στα συμφέροντα των κρατών και φυσικά των λαών τους.
Η προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, η διατροφική ασφάλεια, η προστασία προσωπικών δεδομένων πετιούνται, μέσα από τέτοιες συμφωνίες, στον κάλαθο των αχρήστων.

Εμείς, φίλες και φίλοι, βρισκόμαστε στον αντίποδα.
Εμείς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων μας να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Σε μία κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.
Σε μία κοινωνία που δεν θα είναι ένα απέραντο πεδίο ανθρωποφαγίας.
Αυτά ακριβώς υπερασπίζεται και το πρόγραμμά μας, οι άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η πρόταση που παρουσίασε η περιφερειακή μας παράταξη, η «Ήπειρος Ανατροπής».
Καταθέσαμε μια αυτοδιοικητική πρόταση, βασισμένη στις αρχές του ολοκληρωμένου σχεδιασμού, της αποκέντρωσης -όχι μόνο των αρμοδιοτήτων, αλλά και των πόρων-, της διαφάνειας, της συμμετοχής και της δημοκρατίας.
Η πρότασή μας αφορά:
      • την παραγωγική ανασυγκρότηση, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια,
      • την ανασυγκρότηση του δευτερογενούς τομέα, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και του τουρισμού.
Παράλληλα, καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία. Υπάρχουν, επίσης, ολοκληρωμένες προτάσεις για:
      • τις τεχνικές υποδομές, όπως τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και του Ακτίου και το οδικό δίκτυο.
      • την ενέργεια,
      • τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία του, όπως του Εθνικών Δρυμών και των 29 περιοχών Natura που βρίσκονται στην Ήπειρο,
      • αλλά και για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Η πρόταση αυτή κατατέθηκε προεκλογικά και δεν σταμάτησε ποτέ να εμπλουτίζεται.
Με τελικό στόχο να ανακουφιστεί η τοπική κοινωνία, να σταματήσει η καταστροφή, να μπουν τα θεμέλια και να γίνουν τα πρώτα σταθερά βήματα για κοινωνική, παραγωγική, οικονομική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της Ηπείρου.

Κυρίες και κύριοι,
όλα τα παραπάνω για να υλοποιηθούν απαιτείται ισχυρή Αυτοδιοίκηση, αλλά και ένα οργανωμένο Κράτος, με αποκεντρωμένες υπηρεσίες.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει φορέα κοινωνικής πολιτικής και αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου. Θα πρωταγωνιστήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και θα αποτελέσει βασικό κρίκο του τοπικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
Σήμερα, η Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα μέσα στα χρόνια των μνημονίων, αποδυναμώνεται, αφού πρώτα κατασυκοφαντήθηκε. Με υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος, χωρίς, όμως, αυτό να συνοδεύεται και με μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. 
Βεβαίως, παρακολουθούμε σήμερα πώς αυτές οι αρμοδιότητες αφαιρούνται ξανά, όταν δεν βολεύονται οι κυβερνώντες.
Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, όταν η Περιφέρεια Αττικής με την Ρένα την Δούρου αποφάσισε να ανατρέψει τα σχέδια για την διαχείριση απορριμμάτων, εμφανίστηκε νομοσχέδιο, που αφαιρεί την αρμοδιότητα από τις Περιφέρειες και την ξαναδίνει στην κυβέρνηση.
Το άλλο εργαλείο που χρησιμοποιείται πρόσφατα για να αποδυναμωθεί η Αυτοδιοίκηση είναι η κατ’ επίφαση αξιολόγηση του προσωπικού με στόχο την απόλυση, αλλά και η αξιολόγηση των δομών της, όχι από την ίδια την Αυτοδιοίκηση, αλλά από την κεντρική διοίκηση. Καταργώντας έτσι το αυτοδιοίκητο και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και παραβιάζοντας το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Εμείς αντιστεκόμαστε στην υποχρηματοδότηση, στην υποστελέχωση, στην ιδιωτικοποίηση των βασικών δομών της και στην κατάργηση του Αυτοδιοίκητου.
Για αυτό, άλλωστε, αντιλαμβανόμαστε την ανατροπή του «Καλλικράτη», ως μία ριζική αλλαγή κατεύθυνσης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Οι Περιφέρειες, σε συνεργασία με τους Δήμους, θα αποτελέσουν μοχλό παραγωγικής ανασυγκρότησης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής.

Φίλες και φίλοι,
Από εδώ σήμερα, από την Ήπειρο, θέτουμε τις βάσεις της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της Ηπείρου και της χώρας.
Δεν είμαστε απλοί θεατές. Είμαστε συνδιαμορφωτές του μέλλοντός μας.
Λέμε όχι στο νέο συμβόλαιο θανάτου που θέλουν να μας επιβάλλουν η τρόικα με τους ντόπιους συνεργάτες της.
Κάνουμε ένα πολιτικό συμβόλαιο με τον λαό. Κάνουμε μια συμφωνία επιβίωσης και προοπτικής. 
Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.