10 Νοε 2014

263 πυρκαγιές φέτος στην Ήπειρο, με 1042 καμμένα στρέμματα

- Απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου έτους 2014
- Μεγάλη μείωση σε σχέση με το 2013

   Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Σημείωμα που έστειλε ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αρχιπύραρχος Βασίλειος Ε. Κώνστας, σχετικά με τον Απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου έτους 2014, κατά την προηγούμενη περίοδο, σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου εκδηλώθηκαν 236 αγροτοδασικές πυρκαγιές και κάηκαν 1042,2 στρέμματα δασικών-χορτολιβαδικών-αγροτικών- εκτάσεων.
   Παρατηρήθηκε σε σχέση με το έτος 2013 μείωση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε ποσοστό 45% και μείωση του αριθμού των καιόμενων εκτάσεων σε ποσοστό 62%.
   Η δραστηριότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών δικαιοδοσίας της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου σε δασικά- αγροτικά συμβάντα κατά τα έτη 2013 και 2014 απεικονίζεται ως εξής:


   Για την κατάσβεση των πυρκαγιών χρησιμοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις με ενεργοποίηση και αξιοποίηση στο έπακρο των πεζοπόρων τμημάτων ενώ δεν αιτήθηκε η συνδρομή μισθωμένων εναέριων μέσων.
   Οι εισαγόμενες πυρκαγιές από την Αλβανία κατά το έτος 2014 ήταν τρεις (3), όλες στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Ηγουμενίτσας.
   Οι λόγοι που οδήγησαν στη μείωση του αριθμού πυρκαγιών και των καιόμενων εκτάσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι οι εξής:
      1. Η άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού καταστολής με αποτέλεσμα οι πυρκαγιές να μην προλαβαίνουν να λαμβάνουν μεγάλη έκταση.
      2. Η καλύτερη αξιοποίηση των επίγειων δυνάμεων και ιδιαίτερα των πεζοπόρων τμημάτων.
      3. Η πολύ καλή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους στη δασοπυρόσβεση φορείς και η άμεση ενεργοποίηση τους όταν απαιτήθηκε (Πολιτική Προστασία, Δασαρχείο, Ελληνική Αστυνομία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης , Εθελοντικές Ομάδες κτλ).
      4. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ότι αφορά το φαινόμενο της πυρκαγιάς και των καταστροφικών συνεπειών αυτής. Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
      5. Οι Χάρτες Επικινδυνότητας που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Π. κατά το έτος 2014 έθεσαν τις υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού που δρουν επικουρικά στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, σε μεγαλύτερη εγρήγορση καθιστώντας τες πιο αποτελεσματικές (Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Ηπείρου, Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων, Εθελοντικές ομάδες, κτλ)
      6. Η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων η οποία εμπόδισε την είσοδο πυρκαγιών από τη γείτονα χώρα αλλά και προστάτευσε το προσωπικό από τα ναρκοπέδια και τα διάσπαρτα πολεμοφόδια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για επεμβάσεις πολύ κοντά στο μέτωπο. Η διάνοιξη ζώνης 10 – 20 μέτρων θα πρέπει να συνεχιστεί σε όλο το μήκος των συνόρων, όπου είναι εφικτό.
      7. Οι συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Αργυρόκαστρο και στη Λιβαδειά Αλβανίας μεταξύ εκπροσώπων της ελληνικής και της αλβανικής πλευράς. Στις συσκέψεις αυτές, με αντικείμενο την κοινή δράση για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην μεθοριακή γραμμή, από ελληνικής πλευράς, πέρα από τον Διοικητή της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου συμμετείχε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κα Βασιλική Ευταξά, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλβανία κ. Νικόλαος Κοτροκόης και οι Δήμαρχοι των μεθοριακών Δήμων της Ηπείρου. Ανάλογη ήταν και η εκπροσώπηση από την αλβανική πλευρά. Το επιστέγασμα των συσκέψεων αυτών ήταν η ανάληψη δέσμευσης εκατέρωθεν για λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων αλλά και για άμεση επέμβαση και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δασικές πυρκαγιές στο αρχικό στάδιο.
      8. Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλής έντασης άνεμοι, όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίας, μειωμένη περίοδος ξηρασίας).
   Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο, αρκετά από αυτά είναι συνυφασμένα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής ευθύνης της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου, όπως: 
      • Η ύπαρξη δυο Εθνικών δρυμών, Βίκου – Αώου και Πίνδου (Βάλια – Κάλντα), που καταλαμβάνουν συνολική έκταση 250.000 στρεμμάτων, στους οποίους η πρόσβαση πραγματοποιείται μέχρι ενός σημείου με οχήματα και στη συνέχεια με πεζοπόρα τμήματα, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος κυμαίνεται από 3:30 ώρες έως 6:30 ώρες.
      • Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων όπου η πρόσβαση είναι χρονοβόρα.
      • Το έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο με ψηλά όρη και απότομες βαθιές χαράδρες.
      • Οι πολύ μεγάλες οδικές αποστάσεις σε συνδυασμό με το δύσκολο και ορεινό οδικό δίκτυο.
      • Οι διάσπαρτοι ύποπτοι ναρκοθετημένοι χώροι της ελληνοαλβανικής μεθορίου που καθιστούν πολύ επικίνδυνες τις επεμβάσεις των πεζοπόρων τμημάτων καθόσον η οριοθέτηση των χώρων αυτών είναι αρκετά επισφαλής και αρκετοί από αυτούς δεν έχουν χαρτογραφηθεί. Στο ΠΕ.Κ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου υπάρχουν χάρτες με τις ακριβείς συντεταγμένες των οριοθετημένων ναρκοπεδίων αλλά και των πιο επικίνδυνων περιοχών για ύπαρξη άγνωστων ναρκοπεδίων και διάσπαρτων πολεμοφόδιων.
   Τα κυριότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2014 ήταν τα ακόλουθα: 
      • Μη συντήρηση και καθαρισμός πολλών δασικών-αγροτικών δρόμων από τους αρμόδιους φορείς και σε περίπτωση που αυτή έγινε, υλοποιήθηκε με καθυστέρηση και εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.
      • Μη λήψη μέτρων πρόληψης πυρκαγιών από τους κατοίκους των περιοχών που κατοικούν σε οικιστικό περιβάλλον πλησίον δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων (καθαρισμός οικοπεδικών και αύλειων χώρων).
      • Πλημμελής καθαρισμός των περιαστικών δασών.
      • Ελλιπής καθαρισμός της βλάστησης πλησίον του δικτύου διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.