14 Απρ 2014

Η πρόληψη της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο στην Άρτα

Βιωματικό εργαστήρι από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας, με τη συμμετοχή 23 δασκάλων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Βιωματικό Εργαστήρι 
«Η Πρόληψη της Βίας & του Εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου»
   Η επιθετικότητα και η βία ως εκδηλώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς διαχρονικά αποτελούν πολύ συχνό και πολυσήμαντο κοινωνικό φαινόμενο. Αναφέρονται πάντα σε συμπεριφορές που έχουν στόχο να βλάψουν τον άλλο. Αν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, όση ζημιά κι αν προκαλεί μια συμπεριφορά, δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως επιθετική. Με την κατάλληλη ενημέρωση- ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
   Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης για τη βία και την επιθετικότητα στο χώρο του σχολείου σε Α΄/ θμια & Β΄/θμια Εκπαίδευση.
   Τον Απρίλιο μετά από αίτημα της Περιφερειακής Δ/νσης & Δ.Εκπ/σης Ηπείρου πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι με τη συμμετοχή 23 δασκάλων υπευθύνων σε σχολικές μονάδες του Ν. Άρτας για την πρόληψη της βίας στο χώρο του σχολείου.
   Το εργαστήρι περιελάμβανε εκπαίδευση στο υλικό πρόληψης «Το σπίτι των παιδιών» με βιωματική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας δραστηριότητες ενεργητικής μάθησης κατάλληλες για παιδιά δημοτικού.
   «Το σπίτι των παιδιών» έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίσουν τις αντιλήψεις τους για την επιθετικότητα, να βρουν τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων, να τους καλλιεργήσει την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων των συνομηλίκων και να εμπνεύσει ατμόσφαιρα ομαδικότητας και συνεργασίας.
   Η γονεϊκή και εκπαιδευτική αγάπη και κατανόηση απέναντι στα παιδιά, καθώς και η καλλιέργεια μέσα στην οικογενειακή ζωή του σεβασμού και της αγάπης για τους συνανθρώπους, είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση της επιθετικότητας των παιδιών και της ήρεμης συμβίωσής τους.

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.