1 Ιαν 2014

Και Πρωτοχρονιά και Προεδρία της Ευρώπης, ποιος τη χάρη μας!

Πρέπει να' σαι πολύ λέρα για να κυβερνάς γαλέρα... 

   Μεγάλη μέρα ξημέρωσε σήμερα. Απ' άκρη σ' άκρη στην Ευρώπη, ένα χαμόγελο αισιοδοξίας ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των Ευρωπαίων. Όλοι, μικροί-μεγάλοι ευχαριστούνε τον Άγιο Βασίλη ή τον Άγιο Νικόλα, εξαρτάται την χώρα, για το πρωτοχρονιάτικο δώρο που τους έφερε:
   Είναι πλέον υπήκοοι της μεγάλης Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το τιμόνι της βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες στα άξια χέρια του καπετάνιου Αντώνη Σαμαρά και στα επιδέξια παχουλά δάκτυλα του υποπλοίαρχου Βαγγέλη Βενιζέλου, που έχει ειδικότητα όχι μόνο στα πλοία επιφανείας, αλλά και στα υποβρύχια...
   Εγώ προσωπικά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αυτό το εξάμηνο η Ευρώπη και οι λαοί της θα γνωρίσουν ιστορικές στιγμές, καθώς πάντα ήμουν οπαδός του συνθήματος: "Πρέπει να' σαι πολύ λέρα για να κυβερνάς γαλέρα"
   Το σύνθημα μπορεί να απευθύνεται σε διαφορετικούς αποδέκτες, ανάλογα ποιον έχεις απέναντί σου. Μπορεί δηλαδή να μιλάμε για ΣαμαροΒενιζέλους, για δημάρχους, για βλαχοδημάρχους, για δημοσιοκάφρους, για λαμόγια της φυλής των Μασάει, αλλά αυτό δεν έχει σημασία.
   Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η γαλέρα εκτός από πηδάλιο, έχει και κουπιά. Και στα κουπιά είναι αυτοί που στην καλύτερη περίπτωση οι καπεταναίοι και οι κολαούζοι τους λένε "τράβα κουπί", αλλιώς "σκάσε και κολύμπα"...
   Δεν ξέρω αν ο Άγιος Νικόλας (ο Άγιος Βασίλης των Βορειοευρωπαίων) έχει καμιά σχέση με τον δικό μας τον Άγιο Νικόλα (τον προστάτη των ναυτικών). Ελπίζω πάντως να κάνει κάτι για να γλυτώσουμε από τους καπεταναίους και την γαλέρα τους...
   Για να μην λένε όμως οι "κακοί" ότι ακόμη και πρωτοχρονιάτικα γκρινιάζω, ας πω μια αισιόδοξη ευχή μέσα από την ντουντούκα της καρδιάς μου:

Να είναι το 2014 το έτος της ελπίδας, της αξιοπρέπειας, της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της αλλαγής. 
Να είναι το 2014 έτος ανατροπής...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.