18 Ιουλ 2012

Όλγα Γεροβασίλη για Νοσοκομείο Άρτας: "Δεν θα ανεχθούμε εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας"

Ενημερωτική συνάντηση με τον Διοικητή

   Συνάντηση ενημέρωσης για τα χρονίζοντα προβλήματα του Νοσοκομείου Άρτας, πραγματοποίησε την Δευτέρα 16/7/12 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας κ. Γιώργο Λάμπρου.
   Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ζητήματα που ταλανίζουν το Νοσοκομείο, δυσχεραίνοντας την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του και υποβιβάζοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.
   Ο κ. Διοικητής ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου είναι δραματική, καθώς οι οφειλές προς τους προμηθευτές ξεπερνούν τα... 12,5 εκατομ. ευρώ και μετά βίας καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες. Αναφέρθηκε στον τρόπο εγκρίσεως τιμών από το Παρατηρητήριο, ο οποίος δυσχεραίνει την ομαλή προμήθεια υλικών, καθώς θέτει περιορισμούς χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος.
   Συμφωνήθηκε ότι παρά τις όποιες αδυναμίες του, το Παρατηρητήριο είναι πολύτιμο εργαλείο, καθώς απαιτείται η ύπαρξη αξιόπιστου ελεγκτικού μηχανισμού στον πολύπαθο τομέα των προμηθειών. Είναι όμως προφανές πως η εμπειρία και η πράξη έχουν αναδείξει την ανάγκη επικαιροποίησής του, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά μιας προμήθειας, που επηρεάζουν σημαντικά την τιμή των υλικών.
   Όσον αφορά την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι το κούρεμα των ομολόγων, οι βίαιες μνημονιακές περικοπές, η ανεργία, η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία έχουν εξαντλήσει τα αποθεματικά των Ταμείων. Η μόνη ελπίδα να υπάρξει λύση στο πρόβλημα είναι να χρηματοδοτηθεί επαρκώς και απρόσκοπτα ο ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, για να βγει το Νοσοκομείο Άρτας από το πιεστικό οικονομικό αδιέξοδο πρέπει να διατεθεί ΑΜΕΣΑ ένα ποσό από την ετήσια επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας
   Έγινε εκτενής αναφορά από τον κ. Διοικητή σε φλέγοντα θέμα που απασχολούν το Νοσοκομείο και το προσωπικό, όπως τα απλήρωτα δεδουλευμένα, (εφημερίες ιατρών και νυχτερινά, αργίες και εξαιρέσιμα προσωπικού), τις ελλείψεις προσωπικού κυρίως στους ιατρούς και δη στους εργαστηριακούς (λόγω του μνημονιακού κανόνα -1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις-), στις ελλείψεις αγροτικών ιατρών κ.ά.
   Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πως με τη δραματική περικοπή του προϋπολογισμού των εφημεριών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, υπάρχει πλέον πλήρης αδυναμία υλοποίησης ενός ασφαλούς προγράμματος εφημεριών. Το υπουργείο Υγείας οφείλει να εγκαταλείψει την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική των οριζόντιων περικοπών και να σταθμίσει τις ανάγκες του κάθε Νοσοκομείου, κάνοντας δεκτό τον προϋπολογισμό που καταθέτει η Διοίκηση, διότι η παρούσα κατάσταση εγκυμονεί ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ για την υγεία ασθενών και προσωπικού.
   Εάν δεν αλλάξει η πορεία των εξελίξεων, είναι πλέον ορατή η περαιτέρω επιδείνωσή τους. Οι Συγχωνεύσεις-Καταργήσεις Νοσοκομείων, που περιλαμβάνονται στον Εφαρμοστικό Νόμο 4052/2012, προβλέπουν μείωση κλινών και κλινικών και αφήνουν ακάλυπτο χωρίς οργανικές θέσεις μεγάλο αριθμό προσωπικού. Όλα είναι απότοκα της πολιτικής βούλησης του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης γενικότερα να ακολουθήσει αταλάντευτα και «κατά γράμμα» την εξοντωτική, αντικοινωνική πολιτική του Μνημονίου.
   Σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη δεν υπάρχει πλέον περιθώριο εφησυχασμού και απάθειας. Η δημόσια υγεία είναι ύψιστο αγαθό, βρίσκεται στην κορυφή της ιεράρχησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και δεν μπορεί να αφεθεί στην Προκρούστειο κλίνη του Μνημονίου. Τόνισε πως θα υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των ανθρώπων του Νομού σε δωρεάν περίθαλψη και δεν θα ανεχθεί εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
   Δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου Άρτας και θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την προβολή των προβλημάτων του Νοσοκομείου και κυρίως για την πολιτική διεκδίκηση των αναγκαίων λύσεων.

Όλγα Γεροβασίλη 
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.