3 Φεβ 2012

Γιώργος Παπαβασιλείου:Το κούρεμα των πόρων μετατρέπει τους Δήμους σε συνεταίρους των ΜΚΟ


- Μείωση πόρων κατά 53% την τελευταία τριετία
- Να αναπτυχθεί δίκτυ κοινωνικής προστασίας
- Το ΑΝΑΣΑ χρειάζεται επικαιροποίηση. Η τωρινή πρωτοβουλία είναι μικρής εμβέλειας και με προεκλογικό χαρακήρα.

   Απαντώντας στα όσα ανέφερε στην ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος, Γιάννης Παπαλέξης, σχετικά με το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή και τη συνεδρίαση της επιτροπής συντονισμού και εξειδίκευσης του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος Αμβρακικού (ΑΝΑΣΑ) στην Αμφιλοχία, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαβασιλείου, τόνισε τα ακόλουθα:
 
   1.- «Χρειάσθηκε μόλις ένας χρόνος εφαρμογής για να αντιληφθεί η Κυβέρνηση τις αδυναμίες του «Καλλικράτη» και να επιχειρήσει τώρα με ένα πολυνομοσχέδιο να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις και προσαρμογές που θα βελτιώσουν ατέλειες και δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν.
   Όμως το κυρίαρχο πρόβλημα σήμερα των Δήμων είναι το οικονομικό εξαιτίας των περιορισμένων πόρων που έχουν μειωθεί κατά 53% τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς και η αδυναμία λειτουργίας των κοινωνικών δομών και προσαρμογής των δράσεών τους στις απαιτήσεις της κοινωνικής ανέχειας εξ αιτίας της σκληρής και ανάλγητης οικονομικής πολιτικής.
   Επομένως ο εξορθολογισμός των δαπανών, που πρέπει να περιοριστούν, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, μάλλον θα μετατρέψει του Δήμους σε συνεταίρους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής απασχόλησης και όχι σε πραγματικές δομές κοινωνικής στήριξης.
   Την ώρα που η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, οι κοινωνικές δομές καταρρέουν και οι ανασφάλιστοι και άστεγοι πληθαίνουν, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας με ουσιαστικές αρμοδιότητες και αξιόλογους πόρους. Και δεν είναι αργά να δρομολογήσετε τις διαδικασίες για τη λειτουργία «κοινωνικού super market» και «κοινωνικού φαρμακείου», εν αναμονή μάλιστα και της θεσμοθέτησης που θα προχωρήσει η Κυβέρνηση. Εξάλλου 52 δήμοι στη χώρα έχουν υλοποιήσει με επιτυχία ανάλογες πρωτοβουλίες. Είναι μια προσπάθεια που θέλει πέρα από θεσμικό πλαίσιο ,πόρους, συμμετοχή και πολύ προσπάθεια. Το θέμα αυτό έχει τεθεί σε συζήτηση και από άλλους συμβούλους σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και νομίζω ότι είναι η ώρα να το υιοθετήσετε και να το δρομολογήσετε.
   Είναι ακόμα ανάγκη να γίνει συζήτηση για τις ρυθμίσεις που προωθεί το πολυνομοσχέδιο για να καταγράψουμε και εμείς τις δικές μας διαπιστώσεις, γιατί όπως και στο ψήφισμα του Συνεδρίου τονίζεται, η Κυβέρνηση αθέτησε υπεσχημένα, μείωσε τη χρηματοδότηση και δεν προχώρησε στη σύνδεση αρμοδιοτήτων και πόρων.
   2.-΄Οσον αφορά το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ και την εξασφάλιση πιστώσεων ύψους 10 εκατ. € για την ενεργοποίηση του προγράμματος με την έγκριση ενδεικτικών έργων και μελετών, εμείς πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι μικρής εμβέλειας και εντάσσεται στο πλαίσιο προεκλογικών εξαγγελιών, που θα απαιτήσει χρόνο για να υλοποιηθεί. Κατανοούμε ότι υπάρχουν δυσκολίες για περισσότερες πιστώσεις (100 εκατ. το συνολικό πρόγραμμα), αλλά μπορεί να προχωρήσουν ρυθμίσεις που δεν απαιτούν χρήματα, όπως η απομάκρυνση των δεξαμενών πετρελαίου, η απομάκρυνση των ιχθυοκλωβών, καθώς η έγκριση των διαχειριστικών μελετών για τον καθορισμό ζωνών κυνηγίου.
   Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε ετοιμάσει το 2010 σε συνεργασία με τους τότε Δήμους, την ΕΤΑΝΑΜ και τους άλλους φορείς ολοκληρωμένη πρόταση με κοστολογημένες προτάσεις. Εκτιμώ ότι μια συνεργασία με την Περιφέρεια, το Δήμο Ν. Σκουφά, την ΕΤΑΝΑΜ, το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού και τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής θα επικαιροποιήσει την πρόταση και θα εισηγηθεί έγκαιρα ό,τι κρίνεται αναγκαίο, ρεαλιστικό και εφικτό. Οι παρατάξεις να μπορούν να συμμετέχουν στη σύσκεψη και να υποβάλουν ανάλογες προτάσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.