16 Σεπ 2023

Παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη στη Βουλή για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας

Ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, αγνοείται επί ΝΔ


   Να δοθούν απαντήσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Άρτα ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Άρτας και Δ΄ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ, Όλγα Γεροβασίλη, την οποία συνυπογράφουν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την πρωτοφανή καταστροφή με ευθύνη του επιτελικού κράτους, το οποίο βούλιαξε στη λάσπη και θάφτηκε στο θεσσαλικό κάμπο από το φαινόμενο «DANIEL», με τους κατοίκους της Θεσσαλίας να βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν μέχρι τις στέγες και να μένουν για μερόνυχτα εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι.
   Καθώς η οριοθέτηση και διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, η αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος συνιστά διαχρονικό αίτημα, καλείται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών να απαντήσει πού βρίσκεται σήμερα το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός» το οποίο δρομολογήθηκε, προκηρύχθηκε και ανατέθηκε – συμβασιοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και αν έχει το Υπουργείο Υποδομών, τουλάχιστον, διασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησης του εν λόγω κομβικής σημασίας έργου για την ευρύτερη περιοχή της Άρτας.

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: «Πού βρίσκεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης της Άρτας, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ αγνοείται;»

Με αφορμή την πρωτοφανή καταστροφή με ευθύνη του επιτελικού κράτους, το οποίο βούλιαξε στη λάσπη και θάφτηκε στο θεσσαλικό κάμπο από το φαινόμενο «DANIEL», με τους κάτοικους της Θεσσαλίας να βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν μέχρι τις στέγες και να μένουν για μερόνυχτα εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι είναι ανάγκη να δοθούν απαντήσεις και για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Άρτα.

Η Οριοθέτηση και διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, η Αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος συνιστά διαχρονικό αίτημα.

Επί ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε μια σειρά ενεργειών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Συγκεκριμένα, με απόφαση του τότε Υπουργού Υποδομών, κου Σπίρτζη, δεσμεύτηκαν κονδύλια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό Άρτας, που είχε πληγεί έντονα από τα καιρικά φαινόμενα στις αρχές του 2015.

Δεσμεύτηκαν έτσι πιστώσεις 4.000.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο», και 1.000.000 ευρώ για την χρηματοδότηση του έργου «Εγκιβωτισμός ρέματος Κατσαρέλου» στο Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Ειδικότερα το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας Άρτας δημοπρατήθηκε στις 7 Ιουλίου του 2016 με αντικείμενο των μελετών την ωρίμανση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής της Άρτας και του ποταμού Αράχθου μέχρι την εκβολή του στον Αμβρακικό κόλπο και αφορούσε στη σύνταξη των εξής κυρίως μελετών: α) μελετών διευθέτησης της κύριας κοίτης του ποταμού Αράχθου κατάντη του φράγματος Πουρνάρι ΙΙ και μέχρι τις εκβολές με τα απαιτούμενα τεχνικά έργα, β) μελετών έργων εκτροπής-παράκαμψης της πόλης της Άρτας, μέρους της πλημμυρικής παροχής με τα απαιτούμενα τεχνικά έργα και γ) μελέτης οριοθέτησης για το τμήμα του ποταμού Αράχθου κατάντη του φράγματος Πουρναρίου και μέχρι τις εκβολές. Οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των μελετητικών σχημάτων που υπέβαλλαν προσφορές οδήγησε στην υπογραφή της σχετικής σύμβαση ανάθεσης εν τέλει τον Απρίλιο του 2019.

Σε ερώτησή μας τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με το ποια πρόοδος έχει σημειωθεί και ποια πρόνοια έχει ληφθεί από το Υπουργείο Υποδομών για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του εν λόγω έργου από το ΕΣΠΑ της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και την ένταξή του στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του ΥΠΥΜΕ ανέφερε ότι:

«3. Η σχετική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης υπογράφηκε στις 8-4-2019 (ΑΔΑΜ:19SYMV004758104 2019-04-09), με προθεσμία περαίωσης στις 14-7-2022.

6. Η Δ19 έχει συμπεριλάβει το εν λόγω έργο στον προγραμματισμό της για υλοποίηση από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 και θα το προτείνει στο Ε.Π.ΥΜΕΠΕΡΑΑ σε σχετική Πρόσκληση.»

Ενώ η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΥΜΕ ανέφερε ότι:

«α) Η πράξη «Ωρίμανση αντιπλημμυρικής προστασίας Άρτας και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο», είναι ενταγμένη από 23.05.2019 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020, με κωδ ΟΠΣ 500025, δικαιούχο τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του ΥΠΥΜΕ, συνολικό π/υ 1.187.481,02 € και προβλεπόμενη ολοκλήρωση μέχρι 31.12.2023.

β) Το έργο περιλαμβάνεται επίσης στον σχεδιασμό του ΥΠΥΜΕ για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και ως εκ τούτου η υλοποίησή του είναι δυνατόν να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021- 2027.»

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.  Πού βρίσκεται σήμερα το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός» το οποίο δρομολογήθηκε, προκηρύχθηκε και ανατέθηκε – συμβασιοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ;

2. Έχει το Υπουργείο Υποδομών, τουλάχιστον, διασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησης του εν λόγω κομβικής σημασίας έργου για την ευρύτερη περιοχή της Άρτας;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Γεροβασίλη Όλγα

Ακρίτα Έλενα

Αναγνωστοπούλου Σία

Αποστολάκης Ευάγγελος

  Γιαννούλης Χρήστος

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ράνια

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μπάρκας Κώστας

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Τζούφη Μερόπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.