- «Πλέον είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την πιο πλούσια και ενδελεχή προγραμματική πρόταση που έχει παρουσιάσει ποτέ ένα πολιτικό κόμμα στην χώρα»
- «Δεν είμαστε από αυτούς που περιμένουν να ωριμάσουν οι συνθήκες. Γιατί πολλές φορές, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, μαραζώνουν οι άνθρωποι»
Στην αρχή της ομιλίας του, στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας, στην έναρξη της Πανελλήνιας Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την Προγραμματική Συνδιάσκεψη ως «μια νέα αρχή για το κόμμα μας, απαρχή μιας νέας πορείας προς στο λαό, απαρχή μιας νέας, δύσκολης αλλά ωραίας μάχης με έναν και μοναδικό στόχο: Να νικήσουμε τη κυβέρνηση της Δεξιάς του κου Μητσοτάκη. Να νικήσουμε στους δρόμους, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, παντού μέσα στη κοινωνία την πιο ακραία αντιλαϊκή και σκληρά συντηρητική κυβερνητική πολιτική».
Εκτίμησε μάλιστα πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί «όταν με το καλό έρθει η ώρα, που δε θα είναι πολύ μακριά από ότι φαίνεται, και στην κάλπη των επόμενων εκλογών».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βάσισε ολόκληρη την ομιλία του στον όρο Δικαιοσύνη. «Μπορούμε με σημαία τη δικαιοσύνη και στήριγμα την κοινωνική πλειοψηφία να νικήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Ωμή βία, κράτος τσιφλίκι
Περιγράφοντας την πρόσφατη περίοδο της πανδημίας είπε πως «ζήσαμε και ζούμε αυτό το πρόσωπο του Ιανού μιας κυβέρνησης που απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα που κλήθηκε να διαχειριστεί». Κατηγόρησε, δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι ο πρωθυπουργός που «αντί να αξιοποιήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης και των πολιτών προκειμένου να προετοιμάσει τη χώρα για τη μάχη της πανδημίας που ήταν μπροστά, την αξιοποίησε για εδραιώσει με δόλια μέσα τα πολιτικά του συμφέροντα».
«Η επανάπαυση, η ανεμελιά, οι τσαμπούνες της Ικάριες και οι ποδηλατάδες ενώ οι πολίτες τηρούσαν σκληρά και κατά γράμμα τα περιοριστικά μέτρα, οι παλινωδίες και τα ψέματα, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κύμα, πληρώθηκαν τελικά με την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Καταλόγισε στην κυβέρνηση πως δεν είχε προτεραιότητα την να δημιουργήσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά είχε στόχο «τη μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία». Έφερε ως παραδείγματα τον «πρωτοφανή αυταρχισμό, το lockdown στη Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο, τα διατάγματα της απαγόρευσης συναθροίσεων, με την ωμή βία ενάντια σε νέους και νέες στις γειτονιές, την αντίληψη για το κράτος-τσιφλίκι, τις απευθείας αναθέσεις, με τα ρουσφέτια, με τον πλουτισμό ημέτερων και κολλητών, με τις κρυφές συμβάσεις με πολυεθνικές, την αποκρουστική στάση απέναντι στον πολιτισμό, την εγκατάλειψη του καλλιτεχνικού κόσμου, με την κακοποίηση των μνημείων μας, την απόπειρα συγκάλυψη ενός σκανδάλου παιδεραστίας, που ανέδειξε όχι μόνο τις φρικτές πράξεις ενός εκλεκτού του Μαξίμου σε μια καίρια θέση, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα σήψης και παρακμής».
Μίλησε μάλιστα για «μίσος για τη νέα γενιά» αναφέροντας ενδεικτικά τον αποκλεισμό 25.000 νέων από τα ΑΕΙ για να γίνουν η πελατεία των κολεγίων, την κατάργηση του 8ωρου, τη διαρκή στοχοποίηση τους ως δήθεν υπεύθυνους για εξάπλωσης της πανδημίας και πλέον την ταπεινωτική απόπειρα εξαγοράς τους.
«Η επόμενη μέρα, φοβάμαι έχει ακόμα χειρότερα» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως σε αυτήν περιλαμβάνονται το νέο εργασιακό τοπίο χωρίς δικαιώματα, με απλήρωτες υπερωρίες και σπαστά ωράρια, αλλά και τη μεγάλη ληστεία των επικουρικών συντάξεων. «Και φυσικά το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης για τη γνωστή κάστα των φίλων και εκλεκτών της κυβέρνησης», σημείωσε.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα
«Η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί. Πρέπει να φύγει άμεσα. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο Αλέξη Τσίπρας.
Αναφερόμενος στις προγραμματικές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως παρά τα όσα επέφερε η πανδημία «πλέον είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την πιο πλούσια και ενδελεχή προγραμματική πρόταση που έχει παρουσιάσει ποτέ ένα πολιτικό κόμμα στην χώρα». Ανέφερε, δε: «Δεν είμαστε από αυτούς που περιμένουν να ωριμάσουν οι συνθήκες. Γιατί πολλές φορές, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, μαραζώνουν οι άνθρωποι» συμπλήρωσε και επισήμανε πως «Είμαστε πιο ώριμοι από κάθε άλλη φορά. Γιατί μάθαμε από τα λάθη μας. Είμαστε πιο ταπεινοί. Γιατί ξέρουμε καλά ότι οι καρέκλες της εξουσίας για την αριστερά και τους αριστερούς, δεν είναι καρέκλες πολυτελείας, ανάπαυσης και επίδειξης. Αλλά θέσεις μάχης για τα συμφέροντα του λαού».
Όχι να αυξήσουμε το ποσοστό μας, αλλά να νικήσουμε
Ο Αλέξης Τσίπρας βάσισε τους προγραμματικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην έννοια της Δικαιοσύνης. Μίλησε όμως και για τα μετεκλογικά σενάρια:
«Για την Ελλάδα της δικαιοσύνης είμαστε καταδικασμένοι να δώσουμε τη μάχη για να νικήσουμε στις επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και είναι πολύ σαφές τι σημαίνει αυτό. Όχι να αυξήσουμε το ποσοστό μας. Να νικήσουμε. Γιατί μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, έστω και με μια ψήφο, θα ανοίξει το δρόμο για τη Προοδευτική Κυβέρνηση και θα αποτρέψει τις διπλές κάλπες […] Και κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να ξέρει ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές, η χώρα την επόμενη ημέρα θα έχει μια νέα ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση. Με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει την παρένθεση της παρακμής».
Σκιαγραφώντας την πολιτική των κοινωνικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Το πιο σημαντικό ερώτημα δεν είναι ποτέ το “με ποιους”. Αλλά το “από ποιους” και “για ποιους”. Με τις προγραμματικές μας θέσεις απαντάμε στο κρίσιμο ερώτημα με σαφήνεια: Από τους εργαζόμενους για τους αδύναμους. Από τους νέους για τους μεγαλύτερους. Από τον καταστηματάρχη για τον μισθωτό. Από τη δικηγόρο, για τον αγρότη. Από την καθηγήτρια, για τον καλλιτέχνη. Από το λαό, για το λαό».
Εστιάζοντας μάλιστα στη νέα γενιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε κυβέρνηση στο τόπο που στοχοποίησε τόσο συστηματικά τη νέα γενιά», καθώς «για τη σημερινή κυβέρνηση οι νέοι είναι: Υπερμεταδότες στην πανδημία, παραβατικοί στις πλατείες, τεμπέληδες στα θρανία, αργόσχολοι στη δουλειά».
Μιλώντας σε έτερο σημείο για το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στην εξουσία παρά τα όσα κηρύττει η κυβέρνηση και τα φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «όπως η ανάγκη έγινε ιστορία, έτσι ξανά η ανάγκη είναι αυτή που θα γράψει την ιστορία και όχι η καλοπληρωμένη προπαγάνδα της διαπλοκής».
Για ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, νεανικό
Κάλεσε δε τα μέλη, τους φίλους και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να σκεφτούμε και να πράξουμε έξω από το μικρόκοσμο της οθόνης, του πληκτρολογίου και της τεχνητής εσωστρέφειας. Να αφήσουμε στην άκρη την απαισιοδοξία της δήθεν ρεαλιστικής σκέψης. Και να προτάξουμε την αισιοδοξία της βούλησης».
«Αναγνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις απαιτήσεις των καιρών είναι να ανοίξει τις πόρτες του και να διευρύνει τις γραμμές του με τα πιο ζωντανά και δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας μας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «προϋπόθεση της νίκης μας στις εκλογές, είναι να είναι γερό και ευρύχωρο το σπίτι μας, το κόμμα μας. Να χωρά πολλούς και πολλές, τα θέλω, τις ιδέες, τις ικανότητες και την όρεξη τους για δουλειά. Να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού την εσωκομματική δημοκρατία, αλλά και την ενότητά του».
Όσον αφορά δε τις εσωκομματικές συζητήσεις είπε: «Έχουμε ανάγκη ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται πέρα για πέρα την ευθύνη απέναντι στο λαό. Όχι ένα κόμμα που νομίζει ότι η ιστορία το περιμένει για να το δικαιώσει. Ένα κόμμα στραμμένο στον αντίπαλο. Όχι ένα κόμμα στραμμένο στον εαυτό του. Ένα κόμμα των μελών και όσων ελπίζουν σε αυτό. Όχι ένα κόμμα βαστάζο προσωπικών στρατηγικών. Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, νεανικό. Όχι ένα κόμμα φοβικό και αγκυλωμένο. Ένα κόμμα που παίρνει δύναμη από τη δυναμική των κινημάτων και των προοδευτικών ιδεών της εποχής. Όχι ένα κόμμα που μηρυκάζει τις ήττες του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.