7 Μαΐ 2021

Πολιτικοί απατεώνες με πατέντα: Το νέο φιάσκο ΝΔ - Μητσοτάκη και το χρονικό της αυτογελοιοποίησής τους - VIDEO

- Ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού από Μητσοτάκη και Ν.Δ. Από το «μπούρδες» και «αστείο πυροτέχνημα» στο... «εμείς το προτείναμε»!
- Τα γραπτά (και τα βίντεο) μένουν και εκθέτουν τη ΝΔ και τα στελέχη της
- Το αποκορύφωμα της αυτογελοιοποίησης: Πριν από εννέα ημέρες οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. είχαν καταψηφίσει την άρση της πατέντας στο Ευρωκοινοβούλιο


   Το χθεσινό 24ωρο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο Τζο Μπάιντεν, με την πρωτοβουλία του για τις πατέντες για τα εμβόλιο κορωνοϊού, ξεσκέπασε την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης.
   Με το που κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίζει την άρση των πατεντών στα εμβόλια, η αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου χτύπησε «κόκκινο». Στην αρχή, μέσω φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι ο Τζο Μπάιντεν «έκλεψε» την ιδέα για τις πατέντες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
   Τη σκυτάλη πήραν το πρωί της Πέμπτης στελέχη του Μαξίμου, που, μέσω διαρροών, προχώρησαν σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός δεν τάχθηκε ποτέ υπέρ της άρσης των πατεντών, πρόταση, μάλιστα, την οποία, χαρακτήριζε «αστείο πυροτέχνημα» απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και παίζοντας το ρόλο του συνηγόρου των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.
   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που πρότεινε ήταν να αγοράσει η ΕΕ άδειες ευρεσιτεχνίας - πατέντες και όχι να γίνει άρση. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6 Απριλίου είπε ξεκάθαρα:
   «Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές».


   Ωστόσο, η πρόταση Μητσοτάκη δεν έχει καμιά σχέση με την πρόταση - «βόμβα» του προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για άρση των πατεντών.


   Οι «κυβερνητικές πηγές» της παραπληροφόρησης διέρρευσαν ακόμα και ένα θριαμβευτικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρεπορτάζ- σχόλιο, στις 343 λέξεις του οποίου χώρεσε δυο ψέματα και ξέχασε πλείστα πραγματικά γεγονότα.
   Ωστόσο, το αποκορύφωμα της αυτογελοιοποίησης της ΝΔ ήρθε από το Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που αποκάλυψαν ένα πρόσφατο περιστατικό. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες οι 8 ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση της Αριστεράς για την άρση προστασίας των πατεντών.

  Οι δηλώσεις που θέλουν να ξεχάσουν στη ΝΔ
   Σε κάθε περίπτωση, τα γραπτά (και τα βίντεο) μένουν και εκθέτουν τη ΝΔ και τα στελέχη της.
   Ήταν στις 15 Ιανουαρίου του 2021 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απαξίωνε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την άρση της πατέντας στα εμβόλια.
   «Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο έωλο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Γιατί δεν παίρνετε”, λέει, «τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες»; Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.
   Όμως είναι επιβεβλημένο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο πολίτης πάνω από όλα να έχει υπεύθυνη ενημέρωση. Να μην την έχει μόνο από την κυβέρνηση. Να την έχει και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα». ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

   Η Σοφία Βούλτεψη με σθένος διατυμπάνιζε στα μέσα Ιανουαρίου του 2021 ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται τις πατέντες των εμβολίων για τον κορωνοϊό.
   Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, στις 11 Ιανουαρίου 2021, χαρακτήριζε «μπούρδες» την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την άρση της πατέντας για τα εμβόλια.
   «Δεν μπορώ να ακούω κριτική από αυτούς που κάνουν φθηνή αντιπολίτευση δήθεν να πάρουμε την πατέντα και δε ξέρω τι άλλες μπούρδες. Γιατί είναι μπούρδες διπλά όταν έχεις να κάνεις με τόσο σοβαρά θέματα που το πρώτο που πρέπει να επιδεικνύεις είναι σοβαρότητα» σημείωνε ο Νίκος Ρωμανός.


  ΣΥΡΙΖΑ: «Θα αναγνωρίσει το φιάσκο του για τις πατέντες με αίτημα στην Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης;»
   Καυστικό ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες. «Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη;» τονίζει με νόημα η αξιωματική αντιπολίτευση.
   Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «ο κ. Μητσοτάκης και οι "πηγές του" επιμένουν ότι ήταν δική του η πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων, για την οποία χλεύαζε τον κ. Τσίπρα μιλώντας για "εμβολιόδεντρα" στη Βουλή. Έχει δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση και αυτός και οι υπουργοί του που ειρωνεύονταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι να ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας και η κυβέρνηση Μπάιντεν.
   Ωστόσο, επειδή δυστυχώς δεν είναι απλά ανέμελος σχολιαστής ή αρθρογράφος αλλά πρωθυπουργός, περιμένουμε να ενημερώσει ποιες πρωτοβουλίες πήρε στην ΕΕ και διεθνώς για την άρση της πατέντας εδώ και έξι μήνες. Για να μην εκτίθεται, δεν πήρε απολύτως καμία.
   Αντίθετα:
  •    Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.
  •    Τον Ιανουάριο το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρουγκαλου.
  •    Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλ,η πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν τις υπέγραψαν.
  •    Το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Κ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.
   Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.