13 Ιαν 2021

Όλγα Γεροβασίλη στη Βουλή: Η Αντιμεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας - VIDEO

- Πάγωμα προσλήψεων μέχρι το 2022, επιπλέον 1.000 μετακλητοί, αύξηση κατά 236% του κόστους των Γεν. Γραμματειών στον Πρωθυπουργό
- Αποκαλυπτική η σύγκριση των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν στο Δημόσιο επί ΣΥΡΙΖΑ με όσα προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη της Ν.Δ. για τους λίγους και εκλεκτούς


Ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Άρτας, στην Ολομέλεια για τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και το ΑΣΕΠ 
 “Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)”

   Βιώνουμε όλοι μας ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες με τραγικές επιπτώσεις στην υγεία και στην οικονομία. Οι ευθύνες, όμως, έχουν ονοματεπώνυμο. Και οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας είναι εγκληματικές.
   Αλλά όταν ο κόσμος αγωνιά για τη ζωή του, ο κος Μητσοτάκης, ελλείψει όποιας κυβερνητικής σοφίας, καταφεύγει δήθεν στο θυμόσοφο λαό. «Όποιος βιάζεται σκοντάφτει», λέει, για το φιάσκο των εμβολίων. Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: ότι τα 2 εκατομμύρια εμβόλια το μήνα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, έγιναν μόλις 5 με 8 χιλιάδες. Η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να φτάσει τις 30.000. Κάντε τους υπολογισμούς για το πότε θα έχουμε ανοσία του πληθυσμού...
   Εμπόριο ελπίδας και νέο «success story» είδαμε εχθές στη συνέντευξη του κου Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, Υπουργοί της Κυβέρνηση κατέθεταν τροπολογία στο παρόν νομοσχέδιο, για να δοθεί παράταση 15 ημερών για τα υπερχρεωμένα. 35.000 νοικοκυριά μένουν εκτός της δικαστικής προστασίας για την α’ κατοικία αν και έχουν προσφύγει δικαστικά! Αυτά κάνει η Νέα Δημοκρατία.


 
   Έρχομαι στο νομοσχέδιο που διθυραμβικά εισηγήθηκε ο κος Θεοδωρικάκος. Μετά …καρατομήθηκε. Επειδή, όμως, η αντιμεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας έχει συνέχεια, ήρθε ο νυν Υπουργός να υιοθετήσει το αφήγημα περί δήθεν καινοτομιών στις προσλήψεις.
   Πού ακριβώς καινοτομεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία προεκλογικά δεσμευόταν ότι θα εξορθολογίσει το Δημόσιο και θα επαναφέρει τον κανόνα προσλήψεων 1 προς 5 ενώ μεμφόταν τον ΣΥΡΙΖΑ, που πέτυχε το 1 προς 1 και έκανε προσλήψεις για να είναι λειτουργικός ο κρατικός μηχανισμός;
   Η καινοτομία της Νέας Δημοκρατία σήμερα είναι ότι δεν εφαρμόζει κανένα κανόνα προσλήψεων, ενώ θέλει και να παγώσει τις σχετικές διαδικασίες. Θεσπίζετε, λέτε, τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων για όλο το Δημόσιο. Κι όμως ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων έχει ήδη θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργείτε, λέτε, για πρώτη φορά πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό προσλήψεων. Μα δεν ξέρετε ότι ήδη στον ιδρυτικό νόμο του ΑΣΕΠ προβλέπεται και έχουν γίνει προσλήψεις στο Δημόσιο με γραπτό διαγωνισμό; Φυσικά και το ξέρετε. Προς τί λοιπόν η ακριβή σκηνοθεσία;
   Στα αλήθεια, απλά παγώνετε τις διαδικασίες προσλήψεων. Και το λέω αυτό γιατί ο πολυδιαφημισμένος πανελλήνιος διαγωνισμός που προβλέπετε, θα γίνεται, όπως λέτε, κάθε δύο χρόνια. Μάλιστα ο πρώτος διαγωνισμός προβλέπεται να γίνει το τρίτο τρίμηνο του 2022! Λιγάκι προεκλογικός μου ακούγεται….. Αν δεν μπορέσετε να κάνετε εκλογές σε κάποια χαραμάδα της πανδημίας να έχετε ένα προεκλογικό αφήγημα έτοιμο.
   Μέχρι τότε.. απλά «δύναται» να γίνεται γραπτός διαγωνισμός. Με άλλα λόγια, μέχρι τότε κατά παρέκκλιση προσλήψεις για εκλεκτούς. Όπως είπε και ο νυν Υπουργός, ερωτηθείς για τους απευθείας διορισμούς ημετέρων στις Διοικήσεις των νοσοκομείων: «Kαι ποιους θέλετε να προσλάβουμε; Τους ξένους;» Όχι βέβαια. Ως γνωστόν, τα γαλάζια κομματικά ένσημα προηγούνται ακόμη κι αν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές.
   Εμπόριο ελπίδας σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία. Ταυτόχρονα κλείνετε το μάτι στην εκλογική σας πελατεία για κατά παρέκκλιση διορισμούς και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
   Ευτυχώς, φέρατε και κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Προβλέψατε, π.χ. ότι η εμπειρία τελικά θα μοριοδοτείται- άλλο που προβλέπετε ότι για κάθε χρόνο εργασιακής εμπειρίας θα αντιστοιχεί μόλις ένα μόριο. Μέχρι σήμερα βέβαια μοριοδοτούνταν κάθε μήνας εργασιακής εμπειρίας, όχι τα χρόνια! «Καινοτομήσατε» καταργώντας και -μετά τις αντιδράσεις- επαναφέροντας την μοριοδότηση της γλωσσομάθειας (!) Αποδεχτήκατε ότι η συνέντευξη πρέπει να είναι τουλάχιστον «δομημένη», όπως εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, εξακολουθείτε να δίνετε σκανδαλωδώς 800 μόρια για τη συνέντευξη – πάνω κι από όσα αντιστοιχούν στα διδακτορικά. Τουλάχιστον, πήρατε πίσω τις διατάξεις που καταργούσαν άδικα την ποσόστωση για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τα ΑμΕΑ και τις ειδικές κατηγορίες.
   Με το νομοσχέδιό σας, μια φορά το ΑΣΕΠ δεν ενισχύεται. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημά του ΑΣΕΠ ήταν να διοριστεί και τέταρτος αντιπρόεδρος. Ή 6 επιπλέον Σύμβουλοι, με κόστος 375.000 Ευρώ το έτος. Ας αυξάνατε τουλάχιστον το προσωπικό και την υποδομή του ΑΣΕΠ για να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι διαγωνισμοί. Αλλά αυτή είναι η αντιμεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας: το πάγωμα των διαδικασιών προσλήψεων εφεξής. Οι επιπλέον 1.000 μετακλητοί. Η αύξηση κατά 236% του κόστους των Γενικών Γραμματειών που υπάγονται στον Πρωθυπουργό.
   Η διοικητική μεταρρύθμιση, όσο και να μην το παραδέχεστε, έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ: 
  • το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας,
  • τα Ψηφιακά Οργανογράμματα,
  • τα Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας,
  • η μεταρρύθμιση για αξιοκρατικές Επιλογές Προϊσταμένων,
  • η Ηλεκτρονική Αξιολόγηση Δομών και Εργαζομένων,
  • η Επαναφορά του κανόνα 1 προς 1,
  • ο Προγραμματισμός προσλήψεων,
  • η Δομημένη Συνέντευξη.
   Ακόμη και το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ για την ηλεκτρονική λειτουργία του Δημοσίου τώρα στην πανδημία, δρομολογήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
 

   Συμπέρασμα: Οι μεταρρυθμίσεις έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Λοιδορηθήκαμε, τις αμφισβητήσατε. Η ουσία είναι ότι η Νέα Δημοκρατία τώρα απλά προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Τάζει ότι δήθεν θα κάνει έναν πανελλήνιο διαγωνισμό προσλήψεων το 2022. Έναν διαγωνισμό που ΔΕΝ θα κάνει και τον οποίο, ΑΝ έκανε (για προεκλογικούς λόγους), θα κόστιζε στο Δημόσιο 5 εκατομμύρια Ευρώ.
   Μέχρι τότε: διορισμοί μόνο για λίγους κι εκλεκτούς. Γιατί ξεκάθαρα δεν θέλετε διορισμούς στο Δημόσιο.
   Ούτε καν σε καιρό πανδημίας, όταν η ανάγκη για ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με προσωπικό είναι πια ζήτημα ζωής και θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.