22 Νοε 2020

Οι μάσκες έπεσαν: Προϋπολογισμός κοινωνικού δαρβινισμού και αναλγησίας, εφιαλτικών προβλέψεων και υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων

- Μηδενική ενίσχυση για επαγγελματίες, εργαζόμενους, ανέργους
- Ύφεση 10,5%, χρέος 208,9% για το 2020, ισχνή ανάπτυξη το 2021, με τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Σταϊκούρα για ανάκαμψη τύπου «V» να έχουν πάει περίπατο
- Αύξηση φορολογικών εσόδων 8,1%, ενώ τα φετινά κέρδη είναι σημαντικά μειωμένα για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων


   Ύφεση 10,5% το 2020, έναντι αρχικής εκτίμησης 8,2%, προβλέπει το κείμενο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στον Πρόεδρο τη Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
   Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι συνυπολόγισε την βαριά επίδραση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και του lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση στην οικονομία, ενώ κούρεψε και τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για το 2021 προβλέπεται ανάπτυξη 4,8%, έναντι της αρχικής υπεραισιόδοξης εκτίμησης για 7,5%

  Έκρηξη του χρέους
   Τα κακά μαντάτα για την οικονομία που περιγράφονται στο κείμενο δεν τελειώνουν εκεί. Το 2020 αναμένεται να κλείσει με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να διαμορφώνεται στο εφιαλτικό 208,9% του ΑΕΠ. την επόμενη χρονιά αναμένεται να υποχωρήσει, βάσει των υπολογισμών του υπουργρίου, στο 199,6% του ΑΕΠ.
   Το δε πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται φέτος σε 7,2% του ΑΕΠ (11,760 δισ. ευρώ) και πως θα μειωθεί σε 3,9% του ΑΕΠ (6,67 δισ. ευρώ) το επόμενο έτος.
   Αξιοπερίεργο είναι πως το οικονομικό επιτελείο αναμένει τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν στα 47,8 δισ. ευρώ το 2021, μετά από συρρίκνωση στα 44,2 δισ. ευρώ εφέτος. Φαίνεται πως οι υπολογισμοί είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2021 είναι αυτά του 2020, που εκ των πραγμάτων είναι μειωμένα για την συντριπτική πλειοψηφία πολιτών και επιχειρήσεων.
   Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί το διάστημα 11 με 15 Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα. 

  Στο σχέδιο Πισσαρίδη
   Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην ψήφιση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Σταθερότητας», στο οποίο θα εμπεριέχονται και οι βασικές κατευθυντήριες του περίφημου «Σχεδίου Πισσαρίδη». Στις 25 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και η δημόσια διαβούλευσή του, ενώ το τελικό Σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στα Ευρωπαϊκά Όργανα στο πρώτο τρίμηνο του 2021

  Έφη Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός κοινωνικού δαρβινισμού και αναλγησίας
   Μνημείο κοινωνικής αναλγησίας και νεοφιλελεύθερων εμμονών χαρακτηρίζει η Έφη Αχτσιόγλου τον προϋπολογισμό του 2021. «Των ίδιων στοιχείων που οδήγησαν ήδη το 2020 στη βαθιά ύφεση, στην αύξηση της ανεργίας, στη δραστική μείωση μισθών και εισοδημάτων, στην οικονομική ασφυξία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» τονίζει η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
   «Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την πρόβλεψή μας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν συγκράτησαν αλλά βάθυναν την ύφεση. Το 2020 η χώρα μας θα έχει μια από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη, 10,5%, ενώ η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% για το 2021 και αυτή στη βάση έωλων παραδοχών, αποδεικνύει ότι οι υποσχέσεις των κυρίων Μητσοτάκη και Σταϊκούρα περί ανάκαμψης τύπου V έχουν πάει περίπατο.
   Το κρισιμότερο: ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει πλήρως ότι η μέχρι σήμερα καταστροφική διαχείριση της πανδημικής και οικονομικής κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα ανικανότητας αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης. Επιλογές που η ίδια δηλώνει ευθαρσώς στον προϋπολογισμό ότι θα συνεχίσει και το 2021:
  • Μηδενική δαπάνη για εξοπλισμό και υποδομές στο ΕΣΥ,
  • Μηδενική ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό,
  • Μηδενική ενίσχυση των εποχικών εργαζομένων,
  • Μηδενική ενίσχυση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες,
  • Μηδενική ενίσχυση για τους μακροχρόνια άνεργους,
  • Μηδενική ενίσχυση για τον πολιτισμό,
  • Μηδενική ενίσχυση για τους αγρότες,
  • Μηδενική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το κράτος, ούτε καν η συνέχιση του δανείου της επιστρεπτέας προκαταβολής που υπόσχεται η κυβέρνηση
  • Μηδενική ενίσχυση των μισθωτών
   Η Έ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι ο «προϋπολογισμός δεν έχει βέβαια μηδενικά παντού.
  • Προβλέπει ότι οι βρισκόμενοι σε οικονομικό αδιέξοδο πολίτες θα πληρώσουν 3,6 δισ. περισσότερα σε φόρους, δηλαδή αύξηση 8,1%! Καμία τέτοια αύξηση φυσικά δεν δικαιολογείται από την προβλεπόμενη ανάπτυξη, απλώς θα την πληρώσουν οι πολίτες.
  • Προβλέπει ότι 2,5 δισ. θα δοθούν σε εξοπλιστικά.
   Η στρατηγική του κοινωνικού δαρβινισμού επιβεβαιώνεται. Οι μάσκες έπεσαν» καταλήγει.


  Προϋπολογισμός / Ανεδαφικές και οι νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης
  Προβλέπουν αύξηση εσόδων από ΦΠΑ 3,42 φορές ταχύτερη της μεγέθυνσης του ΑΕΠ και 5,47 φορές της ιδιωτικής κατανάλωσης
   Η κυβέρνηση εγκατέλειψε και την τελευταία της ελπίδα για ανάκαμψη τύπου «V» στην οικονομία, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους για το 2021 που κατέθεσε χθες στη Βουλή. Και τούτο καθώς προβλέπει ακόμη βαθύτερη ύφεση φέτος, κατά 10,5%, με ηπιότερη ανάπτυξη 4,8% για το 2021, η οποία δεν ισοφαρίζει ούτε το ήμισυ του ΑΕΠ που αναμένεται να χαθεί φέτος. Από 183,41 δισ. ευρώ πέρυσι θα υποχωρήσει φέτος στα 162,78 δισ. ευρώ, ενώ το επόμενο έτος δεν εκτιμάται να υπερβεί τα 171,93 δισ. ευρώ.
   Παρά όμως της επί τα χείρω αναθεώρησης των προβλέψεων που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο της 5ης Οκτωβρίου, η οποία έκανε λόγο για ύφεση 8,2% φέτος και ανάπτυξη 7,5% το 2021, και παρότι εγγράφει διψήφιο ποσοστό ύφεσης, κάτι που κατά κανόνα οι περισσότεροι φορείς απέφυγαν να πράξουν, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατυπώνει μαξιμαλιστικούς στόχους χωρίς οι αντικειμενικές συνθήκες στην οικονομία να δικαιολογούν τέτοια αισιοδοξία.
   Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα. Στον προϋπολογισμό εγγράφονται έσοδα από φόρους ύψους 47,84 δισ. ευρώ, ήτοι αυξημένα κατά 8,1% σε σχέση με τα φετινά 44,27 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται:
      * Πρώτον, ρυθμός είσπραξης φορολογικών εσόδων 1,7 φορές ταχύτερος της μεγέθυνσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
      * Δεύτερον, αύξηση φόρων που θα εισπραχθούν για τα εισοδήματα και κέρδη μιας χρονιάς κατά την οποία αυτά εξανεμίστηκαν ελέω πανδημίας και lockdown.
   Ειδικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ προβλέπονται αυξημένα κατά 16,4% ή 3,42 φορές ταχύτερη της μεγέθυνσης του ΑΕΠ και 5,47 φορές ταχύτερη της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, που προβλέπεται στο +3,0% (17,47 δισ. ευρώ από 15,00 δισ. ευρώ φέτος) περιγράφοντας ουσιαστικά μια εικόνα έκρηξης της κατανάλωσης, ενώ τα μεν φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλουν φόρο εισοδήματος 10,19 δισ. ευρώ από 10,03 δισ. ευρώ φέτος, οι δε εταιρείες φόρο 3,42 δισ. ευρώ από 2,59 δισ. ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά το ένα τρίτο ή 32,10%.
   Επισφαλείς ή και έωλες παραμένουν εξάλλου οι προβλέψεις βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού και για λόγους στενά υγειονομικούς. Για παράδειγμα και η φετινή ύφεση θα μεγεθυνθεί και η ανάπτυξη του 2021 θα σμικρυνθεί εάν η διάρκεια του lockdown ξεπεράσει κατά πολύ τις λίγες ημέρες τυχόν παράτασης πέραν της 30ής Νοεμβρίου που έχει υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
   Αλλά και η επίπτωση των μέτρων για το 2021 στις συνολικές κρατικές δαπάνες και ευρύτερα στο δημόσιο έλλειμμα δείχνει ότι ως υπόθεση εργασίας έχει ληφθεί η πρόβλεψη ότι αυτά θα λήξουν στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Τούτο τεκμαίρεται εκ του ότι ο προϋπολογισμός ενσωματώνει προβλέψεις για συνολικό ύψος των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας 31,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,9 δισ. ευρώ αφορούν το 2020 και τα 7,5 δισ. ευρώ το έτος 2021.
   Εξίσου υπεραισιόδοξη είναι η πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων κατά 23,2% ύστερα από πτώση 14,3% φέτος και για ταυτόχρονη έκρηξη των εξαγωγών στο +22,%% του χρόνου από -30,3% φέτος.

  Αναθεωρήσεων το ανάγνωσμα
   Το 10,5% της εκτιμώμενης για φέτος ύφεσης είναι η τέταρτη κατά σειρά κυβερνητική πρόβλεψη, με όλες τις αναθεωρήσεις επί τα χείρω. Το αρχικό πρόγραμμα σταθερότητας τον Απρίλιο προέβλεπε ύφεση 4,7% (με ταχύτερη ανάκαμψη 5,1% το 2021), το εναλλακτικό σενάριο ύφεση 7,9% και το προσχέδιο του προϋπολογισμού ύφεση 8,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.