11 Μαΐ 2020

Όλγα Γεροβασίλη: Είμαστε ελεγκτές μιας επικίνδυνης κυβέρνησης

"Δεν έχουν σχέδιο αποτροπής της κρίσης. Οταν ανακοινώσαμε το «Μένουμε Ορθιοι» είχαμε προειδοποιήσει πως κάθε χαμένη μέρα πολλαπλασιάζει το κόστος της συνολικής προσπάθειας"


   Η Ν.Δ. ανακαλύπτει ξανά την «τέχνη» της δημιουργικής στατιστικής. Δεν ενοχλούν την κυβέρνησή μας οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μας καθιστούν πρωταθλητές στην ύφεση (9,7%) και την ανεργία (20%). Εκείνη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να αυξομειώνει τις δικές της προβλέψεις από το 0% στο 10%. Δεν έχουν εικόνα της κατάστασης και ως εκ τούτου δεν έχουν σχέδιο αποτροπής

   Η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας, επικρίνει έντονα την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί τη μετατροπή της χώρας σε νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα με υπερσυντηρητικό ιδεολόγημα.
   Με αφορμή την επερχόμενη κρίση, η Όλγα Γεροβασίλη κατηγορεί τη Ν.Δ. πως ανακαλύπτει και πάλι την τέχνη της «δημιουργικής στατιστικής», καθώς φαίνεται ότι παρουσιάζει μια εικόνα για την Οικονομία εντελώς διαφορετική από εκείνην των διεθνών οργανισμών και υπεραμύνεται του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ στο οικονομικό πεδίο. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως διαθέτει «την εμπειρία, την προγραμματική επάρκεια και τη βούληση για μια προοδευτική κυβερνητική προοπτική».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή:

• Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα συνοδεύεται από ένα έντονο αίσθημα φόβου και ανασφάλειας για τους πολίτες αναφορικά με το τι θα φέρει το μέλλον στην Οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις προτάσεις του μέσω της καμπάνιας «Μένουμε Ορθιοι». Θεωρείτε ότι αρκεί αυτό για να πειστεί ο κόσμος ότι υπάρχει ένα άλλο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης;
Αυτή τη στιγμή εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης η χώρα μας σύμφωνα με τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών οδηγείται σε βαθιά ύφεση. Είχαμε δώσει έγκαιρα στη δημοσιότητα τις προτάσεις μας μέσω του «Μένουμε Ορθιοι». Αυτές οι προτάσεις είναι τεκμηριωμένες καθώς προέρχονται μέσα από την ενδελεχή μελέτη των δημοσιονομικών και ταμειακών δυνατοτήτων μας. Περιλαμβάνουν εμπροσθοβαρή μέτρα για να μπορέσουν να αναχαιτίσουν τη βιαιότητα της επερχόμενης ύφεσης. Κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία, στηρίζοντας την εργασία και τις επιχειρήσεις.
Απέναντι σε αυτήν την πρόταση η Ν.Δ. ανακαλύπτει ξανά την «τέχνη» της δημιουργικής στατιστικής. Δεν ενοχλούν την κυβέρνησή μας οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μας καθιστούν πρωταθλητές στην ύφεση (9,7%) και την ανεργία (20%). Εκείνη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να αυξομειώνει τις δικές της προβλέψεις από το 0% στο 10%.
Δεν έχουν εικόνα της κατάστασης και ως εκ τούτου δεν έχουν σχέδιο αποτροπής. Οταν ανακοινώσαμε το «Μένουμε Ορθιοι» είχαμε προειδοποιήσει πως κάθε χαμένη μέρα πολλαπλασιάζει το κόστος της συνολικής προσπάθειας. Συνεπώς, η επιπρόσθετη ύφεση και το επιπλέον κόστος για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της εργασίας βαραίνουν αποκλειστικά τον κ. Μητσοτάκη.
• Η προηγούμενη ερώτηση έχει άμεση σχέση με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Εχετε δηλώσει πως θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο κάτι τέτοιο από πλευράς κυβέρνησης. Εάν ωστόσο η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ πόσο έτοιμος είναι γι’ αυτές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πολιτικός φορέας ο οποίος με υπευθυνότητα και προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Παρέδωσε στην κοινωνία ένα ιδιαίτερα σημαντικό οικονομικό και πολιτικό απόθεμα για αυτόνομη, κυρίαρχη άσκηση οικονομικής πολιτικής. Η κοινωνία με τη σειρά της τον ανέδειξε σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και είναι ακόμα πιο δυνατός μπροστά στις εξελίξεις.
Μπροστά στην ιδιοτέλεια και την αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη, έχει αποδειχθεί πως δεν έχει αξία η ίδια η πραγματικότητα. Θα έχει η εκτίμηση των πραγματικών συνθηκών της υγειονομικής κρίσης; Ή η αβεβαιότητα η οποία διαβρώνει ακόμα περισσότερο την οικονομική προοπτική της χώρας; Αν πιστέψει λοιπόν πως τον εξυπηρετεί αυτό το ενδεχόμενο θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Ας το τολμήσει. Αποδείξαμε πως είμαστε εδώ για την κοινωνία και το συμφέρον της. Διαθέτουμε την εμπειρία, την προγραμματική επάρκεια και τη βούληση για την προοδευτική κυβερνητική προοπτική.
• Θεωρείτε πως θα αποτελέσει τροχοπέδη για τον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι η μετεξέλιξή του έχει «παγώσει» λόγω των συνθηκών; Το όραμα για μια ευρύτερη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων έχει ξεθωριάσει;
Η διεργασία της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμική και είναι σε εξέλιξη. Ακόμη, είναι πλέον ιδιαίτερα ορατή η διαφορά μεταξύ των όσων πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. και των συνεπειών τους και η απόστασή τους από όσα οραματίζεται η προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Αυτή είναι η μαγιά που μαζί με τη συνειδητοποίηση των πραγματικών κοινωνικών επίδικων δίνει δομή και ουσία στο εγχείρημα αυτής της συσπείρωσης.
• Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι πως δεν υπάρχει καμία επαφή με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ωστόσο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το σενάριο εκλογών αναφέρεται σε μια ευκαιρία για προοδευτική κυβέρνηση ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο σε συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά. Υπό ποιους όρους το βλέπετε εφικτό κάτι τέτοιο;
Εδώ τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη δυνατότητα διαμόρφωσης προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας με δεδομένο το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Το έδαφος μιας τέτοιας συνεργασίας είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.
Το να θολώνουν οι αυτοπροσδιοριζόμενες ως προοδευτικές δυνάμεις τα νερά είναι πλέον επικίνδυνο. Ο αντίπαλος της προοδευτικής παράταξης είναι γνωστός. Δεν κρύβει πως αναζητά νέους υπαλλήλους για τη μετατροπή της χώρας σε νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα με υπερσυντηρητικό ιδεολόγημα. Η πολιτική ειλικρίνεια όλων, μηδέ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξαιρουμένου, είναι όρος επιβίωσης μπροστά σε αυτόν τον πολιτικό εφιάλτη.
• Η εικόνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα έξω είναι μάλλον μπερδεμένη. Τα κρούσματα εσωστρέφειας δεν είναι λίγα και εξωτερικεύονται μέσω διαφόρων μιντιακών οδών τα οποία φαίνεται ότι επιχειρούν να επιβάλουν συγκεκριμένη γραμμή. Είδαμε να συμβαίνει αυτό πρόσφατα με την ερώτηση 78 βουλευτών και με ονομαστική αναφορά σε μία και μόνο εφημερίδα. Η εικόνα αυτή φαίνεται πως διχάζει τον κόσμο που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για όλα αυτά;
Η κατάσταση στην επικοινωνία και στην ενημέρωση είναι δείκτης της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα συνιστά απροκάλυπτη, ωμή απόπειρα συναλλαγής και ελέγχου με τον συγκεκριμένο κλάδο. Οποιο μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό, δεν συντάσσεται με τον πρώην «μεταρρυθμιστή» και νυν «θεόσταλτο Μωυσή» κ. Μητσοτάκη είναι εναντίον του.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» στην προσπάθειά της να αποκαλύψει την υπόθεση των vouchers του αίσχους βίωσε από πρώτο χέρι αυτή τη «σχέση». Αφηρημένες αναφορές αδυνατίζουν την ισχύ του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τη σαφήνεια του αντιπολιτευτικού λόγου μας. Βέβαια, αυτό είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση, τώρα που αποκαλύπτονται τα πραγματικά κίνητρα και οι μεθοδεύσεις της. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος στον χώρο μας ο οποίος θέλει να διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη σε αυτήν την προσπάθεια.
• Είστε ικανοποιημένη από το ύφος και την ποιότητα της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Η στάση του την καυτή περίοδο της πανδημίας έλαβε εύσημα, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες φωνές εντός κόμματος που ζητούν πιο ριζοσπαστικές λύσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση που ελέγχει μια κυβέρνηση που διολισθαίνει με αυξανόμενη ταχύτητα σε επικίνδυνες πρακτικές. Τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας επιβλήθηκαν στη χώρα μας σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας.
Το γεγονός πως στηρίξαμε αυτήν την προσπάθεια ως αυτονόητη πράξη ευθύνης, μάλλον προκαλεί εντύπωση μπροστά στην τυμβωρυχία και τη ρητορική μίσους που χαρακτήρισε πολλές φορές τη σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση. Ομως δεν πρέπει κανείς να παρεξηγεί αυτήν την υπευθυνότητα ως παθητική συναίνεση. Η στάση μας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την καταστροφή του περιβάλλοντος αναδεικνύει το γεγονός πως εκτός από φορείς μιας νέας προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης είμαστε και ελεγκτές μιας επικίνδυνης κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.