5 Απρ 2020

Δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων στήριξης παρουσιάζει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας

- Ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο της τάξεως του 15% του ΑΕΠ για τη θωράκιση της οικονομίας, της εργασίας και της κοινωνίας
- Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ


   Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, Δευτέρα 6 Απριλίου, στις 14:00, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
   Η συνέντευξη Τύπου αφορά την παρουσίαση του προγράμματος "#ΜένουμεΌρθιοι", που περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
   "Να καταρτίσουμε σχέδιο, πακέτο μέτρων θωράκισης της οικονομίας, της εργασίας και της κοινωνίας σαν να ήμασταν κυβέρνηση. Να προτείνουμε τα μέτρα που θα εφαρμόζαμε εμείς" ήταν η εντολή του Αλέξη Τσίπρα στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος, όταν ο κορωνοϊός επισκέφτηκε τη χώρα μας.
   Το πρόγραμμα "#Μένουμε_Όρθιοι: Συνεχίζουμε μετά την πανδημία. Μην μαζεύουμε πάλι συντρίμμια. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία” θα παρουσιαστεί αύριο, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλ. Χαρίτση, την Έ. Αχτσιόγλου, τον Ευ. Τσακαλώτο και τον Ν. Παππά.
   Βασικοί στόχοι είναι:
      - Η διατήρηση θέσεων - σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης
      - Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας - ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία
      - Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης

  Δημοσιονομικές δαπάνες με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία
   Όπως επιβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο που κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης (δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία).
   Η κοστολόγησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει την κυβέρνηση, “πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις”, να το υλοποιήσει, προκειμένου, όπως τονίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “να μην χρειαστεί για δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μιας νέας, ακόμα μεγαλύτερης υφεσιακής κρίσης”.

  Τι περιλαμβάνει
   Η δέσμη μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τρία βασικά σκέλη: Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών και, τέλος, ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων. Η δέσμη μέτρων έχει δυο βασικούς στόχους:
   * Την άμεση στήριξη των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε το πέρας των μέτρων περιορισμού να μην τους βρει με τεράστιες απώλειες εσόδων και υπερχρεωμένους.
   * Να διασφαλιστεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα.

  Γρήγορη ανάκαμψη χωρίς μείωση εισοδημάτων
   Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, στόχος της άμεσης λήψης οριζόντιων μέτρων μεγάλης κλίμακας είναι αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη μετά την κρίση, αφετέρου εξερχόμενοι από αυτήν να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, που θα περιλαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας, χωρίς μείωση εισοδημάτων.
   "Εάν επιχειρηθούν εκ των υστέρων παρεμβάσεις, όπως λέει ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση, η ζημιά στην οικονομία, σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους θα είναι μη αναστρέψιμη και το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανηθεί στο μέλλον θα είναι πολλαπλάσιο” προειδοποιεί κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Καμιά δικαιολογία
   Λαμβάνοντας υπόψη τους σημαντικούς βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας που προκύπτουν από την αποφασισμένη παρέκκλιση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων, τη διασφάλιση ρευστότητας από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, αλλά και τις τεράστιου ύψους δημόσιες παρεμβάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην υλοποιηθεί μια δημόσια παρέμβαση ευρείας κλίμακας και στη χώρα μας.
   Την ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως θεωρούν στην Κουμουνδούρου, τα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν ένα “θλιβερό κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης Ευρωζώνης”.

  Μέτρα χωρίς προηγούμενο διεθνώς
   Σε όλο τον πλανήτη λαμβάνονται μέτρα χωρίς προηγούμενο: γιγαντιαία προγράμματα κρατικής εγγυοδότησης, παροχής ρευστότητας και κάλυψη μισθών από το κράτος, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κόβει χρήμα, η Ε.Ε. αναθεωρεί θέσφατα δεκαετιών, σχεδιάζονται υπερ-ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, η Γερμανία ανακοινώνει καθεστώς επιλεκτικής απαγόρευσης εξαγορών γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους και παρέχονται σειρά από κίνητρα ώστε να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές.
   Ειδικότερα στο 15% του ΑΕΠ φτάνουν τα μέτρα στη Μ. Βρετανία, στο 20% στην Ιταλία και την Ισπανία, στο 15% στη Γερμανία, στο 12% στη Γαλλία και, ταυτόχρονα, χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία και η Πορτογαλία έχουν αποφασίσει επιδότηση μισθών που φτάνει από το 95% έως το 60%.
   Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σχέδιο 356 δισεκατομμυρίων δανεισμού επιχειρήσεων και 156 δισεκατομμυρίων συμπληρωματικό προϋπολογισμό που πρόκειται να εγκρίνει η Άν. Μέρκελ.
   Στην Ισπανία, που ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ύψους 200 δισ. ευρώ, τα μισά αφορούν κρατικές εγγυήσεις για δανεισμό επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα δάνεια και επιδόματα σε οικονομικά πληττόμενες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έξι μήνες πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων για όλες τις επιχειρήσεις, αναστολή πληρωμής στεγαστικών δανείων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας για όσους πλήττονται.
   500 δισεκατομμύρια ευρώ θα χορηγήσει η σουηδική κυβέρνηση για δάνεια στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών, με μηδενικό επιτόκιο, και δίνεται η δυνατότητα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων για έναν χρόνο με κόστος 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ καλύπτεται το 95% των μισθών στις επιχειρήσεις και παγώνουν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.