19 Μαρ 2020

Τσιόδρας: Συνειδητά «υποκαταγράφεται» η πανδημία – Τα κρούσματα ίσως είναι 3000

Ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα αλλά παραδέχθηκε πως ο έλεγχος είναι κατ' επιλογήν περιορισμένος


   Στην «αντεπίθεση» επιχείρησε να περάσει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά τις σοβαρές αντιδράσεις που καταγράφονται στην επιστημονική κοινότητα για τη στρατηγική κρατικών φορέων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, κυρίως όσον αφορά τον πολύ μικρό αριθμό των διαγωνιστικών τεστ που δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της εξάπλωσης του ιού.
   Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, που για μια ακόμη ημέρα ανακοίνωσε περίπου 30 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμο στα 418, παραδέχθηκε πως η στρατηγική είναι να γίνονται περιορισμένοι έλεγχοι και πως η πανδημία «υποκαταγράφεται», δηλώνοντας για πρώτη φορά πως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3.000. Μάλιστα, ανακοινώνοντας τα 418 επίσημα κρούσματα που έχουν καταγραφεί, δήλωσε πως «περιμένουμε πολλά περισσότερα, αλλά σταδιακά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά». Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από ένα 24ωρο πηγές από το Μαξίμου διέρρεαν πως «συγκρατήσαμε τα κρούσματα», παραθέτοντας την εικόνα, που ο κ. Τσιόδρας παραδέχτηκε πως είναι πλασματική.
   Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που κάνουν πολύ μικρό και διαρκώς συρρικνούμενο αριθμό διαγωνιστικών τεστ για τον κορονοϊό, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αντιδραστήρια και τα τεστ γίνονται με το «σταγονόμετρο», παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ενίσχυση των ελέγχων, όπως επισημαίνουν καθηγητές λοιμωξιολογίας και ειδικοί στις επιδημίες. Τονίζουν μάλιστα πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πλασματικός και πως η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τη μη καταγραφή των κρουσμάτων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη της διασποράς, όπως συνέβη και στην Ιταλία.
   Μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Τσιόδρας, αν και χαρακτήρισε «fake news» τις εκτιμήσεις για τον κίνδυνο μεγάλης διασπορά της νόσου», δηλώνοντας ενοχλημένος από την κριτική «συναδέλφων» για τα ελάχιστα τεστ, στη συνέχεια παραδέχθηκε πως τα νούμερα που ανακοινώνονται δεν αντιστοιχούν στο πραγματικό μέγεθος της επιδημίας, η οποία, όπως είπε, «υποκαταγράφεται». «Σε όλο τον κόσμο υποκαταγράφεται», ανέφερε.
   Επιπλέον, ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως η ειδική ομάδα στατιστικής που εργάζεται με την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, βάσει των δεδομένων που έχουν καταγραφεί, εκτιμά τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων μεταξύ 2.000 και 3.000: «Εμείς χρησιμοποιούμε και μαθηματικά μοντέλα, στα οποία δουλεύει ειδική ομάδα στατιστικής. Η εκτίμηση αυτής της ομάδας είναι πως έχουμε 2.000 με 3.000 περιστατικά τον πληθυσμό, αλλά με αρκετή αβεβαιότητα».
πηγή
Διαβάστε επίσης: Τι πραγματικά συμβαίνει με τα τεστ και τον αριθμό των κρουσμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.