28 Φεβ 2020

Με το πιστόλι στον κρόταφο η κυβέρνηση στο προσφυγικό

Το τελεσίγραφο Ερντογάν και η -κενή- πρωτοβουλία Μητσοτάκη για «ανακωχή» στα νησιά


   Με μια βαριά πολιτική ήττα στην πλάτη μετά το ναυάγιο της απόβασης των ΜΑΤ στα νησιά, με ανύπαρκτο – για μια ακόμη φορά – σχέδιο, και με το πιστόλι του Ερντογάν πλέον στον κρόταφο η κυβέρνηση επιχειρεί ανασύνταξη και διέξοδο στο απασφαλισμένο πια ναρκοπέδιο του προσφυγικού.
   Η χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη με τους δημάρχους των νησιών στο Μαξίμου, μετά το τριήμερο όργιο της καταστολής και τις πρωτοφανείς επιθέσεις των ΜΑΤ κατά πολιτών, είχε ως πρώτο στόχο την επίτευξη «μορατόριουμ» με τις τοπικές κοινωνίες.
   Kατά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ήταν μια συνάντηση σε «εποικοδομητικό κλίμα», και κατά την κυβερνητική ανακοίνωση υπήρξε «ικανοποίηση» των δημάρχων για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων», υπήρξε επίσης «συναντίληψη» για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, και υπήρξε ακόμη «συμφωνία» για οικονομικά μέτρα στήριξης των νησιών. Κατά πηγές του Μαξίμου επίσης, υπήρξε επαναβεβαίωση της θέσης ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στην απόφαση για την δημιουργία κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.
   Κατά τους δημάρχους, μάλλον υπήρξε απλώς… ακρόαση των κυβερνητικών θέσεων. Οι επτά αιρετοί που συναντήθηκαν χθες στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, πήγαν, είδαν και απήλθαν. Και στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγη ώρα αργότερα επεσήμαναν μόνον ότι «μεταφέραμε τις αγωνίες μας» και «τις αποφάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων» και πως ο πρωθυπουργός αφού τους άκουσε τους γνωστοποίησε ότι «θα επισκεφθεί τα νησιά μας για ανακοινώσεις ξεκινώντας άμεσα, από την Σάμο».
   Εν ολίγοις, και οι δύο πλευρές επαναδιατύπωσαν τις θέσεις τους – ο πρωθυπουργός υπέρ των κλειστών κέντρων και οι δήμαρχοι κατά – και η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη για την… επανέναρξη του διαλόγου και την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» μεταξύ Πολιτείας και νησιών. Το γεγονός και μόνον όμως ότι η περιοδεία Μητσοτάκη θα αρχίσει από το ασφαλές έδαφος της Σάμου, όπου το κλίμα δεν έχει καμία σχέση με την εμπόλεμη κατάσταση που δημιουργήθηκε σε Μυτιλήνη και Χίο, είναι ενδεικτικό και της αμηχανίας και του φόβου που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τα μέτωπα του διχασμού που άνοιξαν το τελευταίο τριήμερο.
   Προκειμένου, πάντως, να φανεί, επικοινωνιακά έστω, πως ανοίγουν κάποιες γέφυρες το Μαξίμου φέρεται να εξετάσει κινήσεις «καλής θέλησης» προς την πλευρά των νησιωτών. Στην χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε η προοπτική να απομακρυνθούν από τα νησιά όσοι πρόσφυγες πληρούν τις προδιαγραφές για την παροχή ασύλου και όσοι έχουν μείνει στα κέντρα για διάστημα πάνω από 14 μήνες, πρόκειται ωστόσο για προοπτική που ούτε έχει ακόμη συγκεκριμένη και τελική μορφή, ούτε είναι δεδομένο πως θα αποφέρει αποτελέσματα. Κατά τις πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου για την απομάκρυνση από τα νησιά περίπου 3.000 προσφύγων που πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές, ο αριθμός όμως είναι πολύ μικρός για να δώσει ουσιαστική διέξοδο.
   Πόσο μάλλον, αφού η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην συζητά την απόσυρση του σχεδίου για τις νέες ελεγχόμενες δομές, που αποτελούν και την βασική αιτία πολέμου με τους νησιώτες.
   Όλα αυτά, βεβαίως, μπαίνουν από σήμερα σε νέο πλαίσιο, καθώς ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν που ανέλαβε να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση ότι παίζει με την φωτιά στήνοντας εμφύλιους στα νησιά. Ο Τούρκος πρόεδρος, υπό το βάρος των μεγάλων απωλειών και της άνισης σύγκρουσης με τις δυνάμεις του Ασαντ και του ρωσικού άξονα στην Συρία, πάτησε χθες τα μεσάνυχτα την σκανδάλη του νέου εκβιασμού προς την Ελλάδα και την Ευρώπη: Όπως μετέδωσε το Reuters, Τούρκος αξιωματούχος γνωστοποίησε την πρόθεση να μην σταματά πλέον τους Σύρους πρόσφυγες που θα επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή θαλάσσης.
   Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό και των θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της Συρίας. Και η προειδοποίηση-εκβιασμός ήρθε την στιγμή που οι εκτοπισμένοι από τις εχθροπραξίες στην περιοχή φτάνουν περίπου το ένα εκατομμύριο. Ίσως θα έπρεπε να είναι μια εξέλιξη αναμενόμενη για το Μαξίμου και μια παράμετρος που θα έπρεπε να απασχολεί τις κυβερνητικές συσκέψεις στο τελευταίο, θυελλώδες τριήμερο. Όμως, το «επιτελικό κράτος» μάλλον είχε ως βασική προτεραιότητα τους εκβιασμούς και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους «πολιτικάντηδες» - είτε των νησιών, είτε της ηπειρωτικής χώρας – που το ίδιο εξέθρεψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.