12 Δεκ 2019

Αλέξης Τσίπρας για τουρκική προκλητικότητα: Δεν είναι η ώρα των δηλώσεων, είναι η ώρα των κυρώσεων

“Μόνο εάν ξαναπιάσει η χώρα το νήμα μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα φτάσουμε στην ανάγκη στρατιωτικών πρωτοβουλιών”


   Για “ιστορικό” βήμα μιλούσαν όλοι χθες στη Βουλή, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που εγκρίθηκε με τεράστια πλειοψηφία -και σ’ αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, του πρωθυπουργού εξαιρουμένου, να τοποθετηθούν για τα εθνικά θέματα.
   Όπως είναι φυσικό, αυτές τις μέρες που η ένταση με την Τουρκία έχει ανέβει πίστα, μετά τη συμφωνία της με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, η οποία ουσιαστικά σβήνει από τη Μεσόγειο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
   Όπως είναι φυσικό, μια μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., από την οποία η Ελλάδα προσδοκά στήριξη και αλληλεγγύη.
   Ωστόσο, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτά δεν ήταν ικανός λόγος για να ενημερώσει τη Βουλή για το τι σκοπεύει να κάνει -φρόντισε, μάλιστα, να αποχωρήσει τάχιστα από τα έδρανα, ώστε να μην χρειαστεί να τοποθετηθεί ούτε σε δευτερολογία.

  Το “κλειδί” είναι οι κυρώσεις
   Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το ζητούμενο για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας είναι να αποφασίσει η Ε.Ε. να εφαρμόσει τις -αποφασισμένες- κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και να τις επεκτείνει για τυχόν μελλοντικές παραβιάσεις, π.χ. στα νότια της Κρήτης.
   Με το βλέμμα στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να πιέσει σ’ αυτή την κατεύθυνση τους ομολόγους του.
   Κι αυτό διότι, αν και είναι θετική η αναφορά του θέματος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και μια δήλωση της Ε.Ε. ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι παράνομη, δεν είναι αρκετή: “Δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων, είμαστε στη φάση των κυρώσεων” τόνισε ο Τσίπρας, επιμένοντας ότι μετά τις δηλώσεις της Τουρκίας ότι δεν θα επιτρέψει ελληνικά πλοία στην περιοχή που χαρακτήρισε μέσω της παράνομης συμφωνίας με τη Λιβύη αναδεικνύεται το δίλημμα: “Ή πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα ή των ελληνικών φρεγατών αργότερα, όταν θα είναι πια αργά”.
   Μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που και η Φώφη Γεννηματά ζητά την εφαρμογή και την επέκταση των κυρώσεων -θέμα που θα θέσει και ο ίδιος σήμερα στη σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών.

  Πατριωτική ευθύνη
   “Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης” καθησύχασε ο Τσίπρας τον πρωθυπουργό. “Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση για τα καίρια θέματα της εξωτερικής πολιτικής".
   “Ασφαλώς θα σας ασκήσουμε κριτική, θα επισημάνουμε τις αστοχίες, είναι πατριωτικό μας καθήκον, αλλά αυτό που κάνατε εσείς προς αγραν ψήφων εμείς δεν θα το κάνουμε” τόνισε θυμίζοντας την κατηγορία Μητσοτάκη ότι ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία για τις συντάξεις ή ότι έδωσε βήμα στον Ερντογάν για να εκφράσει από την Αθήνα τον αναθεωρητισμό του, ενώ ο τότε πρωθυπουργός δεν μάσησε τα λόγια του απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο.
   “Αυτά ήταν λαϊκισμός, ήταν επιζήμια για τον τόπο και επιπλέον ήταν αυτοκαταστροφικά και για τη Νέα Δημοκρατία” είπε ο Τσίπρας, δεσμευόμενος ότι “εμείς θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη. Αλλά δεν θα σιωπήσουμε επειδή εσείς τώρα θερίζετε τις συνέπειες της εθνικιστικής έκρηξης που σπείρατε όλα αυτά τα χρόνια”.

  Κακώς αιφνιδιαστήκατε
   Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώς συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με τον Ερντογάν, καλώς ξεκινούν πάλι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης -“ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας” είπε απευθυνόμενος στο άδειο έδρανο του Μητσοτάκη.
   Επιπλέον, ο Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη διεθνοποίηση του ζητήματος για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή αφέθηκε να αιφνιδιαστεί από τις τουρκικές κινήσεις.
   Ο Τσίπρας εκτίμησε ότι η στάση της Τουρκίας αποτελεί, έως ένα βαθμό, το τίμημα της επιτυχημένης διπλωματίας που προώθησε η δική του κυβέρνηση -με τις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και τις διαπραγματεύσεις για τον αγωγό East Μed, ενώ της έδωσε… αέρα και ο ανίερος διακανονισμός που έκανε με τους Αμερικανούς για τη βόρεια Συρία.
   Ωστόσο, ήταν “σφάλμα η αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης, που συνέδεσε τα ελληνοτουρκικά με το προσφυγικό”, όπως ήταν λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι το να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά να μην του θέσει -“μάλλον ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν το έκανε”- το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

  Ζητούμενο η ενεργητική εξωτερική πολιτική
   Για τον Αλέξη Τσίπρα, πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο δύσκολο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι το αρραγές εθνικό μέτωπο, πλην όμως “είναι ευθύνη μας να σας πιέζουμε να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική εξωτερική πολιτική”.
   Διότι “μόνο εάν ξαναπιάσει η χώρα το νήμα μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα φτάσουμε στην ανάγκη στρατιωτικών πρωτοβουλιών”.
   Πίσω από αυτή την αποστροφή του λόγου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, κρύβεται το εξής: Εάν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας και εμφανιστεί τουρκικό πλοίο π.χ. νότια της Κρήτης, τότε δεν θα αρκούν οι όροι εμπλοκής που τήρησε η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” έναντι του τουρκικού «Barbaros» και άλλων πολεμικών πλοίων τον Οκτώβριο του 2018 κάτω από το Καστελλόριζο. Εάν υπάρχουν κυρώσεις, θα αρκεί.
   Γι' αυτό και ήταν τόσο μεγάλη η επιμονή του Τσίπρα να τις απαιτήσει ο Μητσοτάκης σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
   Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Μητσοτάκη ενόψει της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου να επιμείνει σε νέα συνάντηση 3+1 (Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα + ΗΠΑ) για την προώθηση του αγωγού East Μed.
   Ακόμη, τον συμβούλευσε να συγκαλέσει τη σύνοδο των χωρών του Νότου, να ανοίξει στρατηγική συζήτηση με τη Ρωσία, να απαιτήσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη και τέλος να ζητήσει επιτακτικά να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό -στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
   “Αυτά περιμένει ο ελληνικός λαός από την κυβέρνηση. Θα έχετε τη στήριξή μας, αλλά όχι και τη σιωπή μας” κατέληξε ο Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.