31 Δεκ 2019

Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη... κόλλησε σε 5 πόντους χιόνι!

- Στα δύο κόπηκε η χώρα με τα πρώτα χιόνια αποδεικνύοντας την απόλυτη ανεπάρκειά τους
- Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια δεν κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτό το μεγαλύτερο δρόμο της χώρας, δύο βήματα από την Αθήνα, στο πρώτο χιόνι
- «Είναι τόσο ανίκανοι» κολλήσαμε 5 ώρες, σε 5 πόντους χιόνι (video)


   Στην πρώτη του δοκιμασία, παρότι αναμενόμενη και προβλέψιμη, το «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη τα έκανε μούσκεμα.
   Η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας έκλεισε τη Δευτέρα για 5 και πλέον ώρες και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, με μόλις λίγους πόντους χιόνι, σε μια κακοκαιρία που όλοι γνώριζαν ότι έρχεται και ο κρατικός μηχανισμός απέτυχε σε όλες τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει εντός ή εκτός της Αττικής.
   Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν τραγελαφικές με εκατοντάδες οχήματα αποκλεισμένα, με ηλικιωμένους και μικρά παιδιά και με τον κόσμο να εξαγριώνεται από την ανικανότητα των υπευθύνων. Αποκορύφωμα το γεγονός ότι ένα εκχιονιστικό αποκλείστηκε γιατί δεν είχε... αλυσίδες!


   Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια δεν κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτό το μεγαλύτερο δρόμο της χώρας, δύο βήματα από την Αθήνα, στο πρώτο χιόνι. Τα ΜΜΕ, σχεδόν συντριπτικά, κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθεις να παρουσιάσουν την κατάσταση ως φυσιολογική, και όταν αυτό κατέστη αδύνατο να επιρρίψουν την ευθύνη για το φιάσκο στην «κακιά στιγμή», στα «ακραία φαινόμενα». Δεν θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα την κατάσταση αλλά και την απελπισία των ΜΜΕ, η φράση κεντρικού παρουσιαστή σε μεγάλο δελτίο: «Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα, μέχρι που χιόνισε πολύ».
   Η σουρεαλιστική εικόνα συμπληρώθηκε με το αναγκαίο γαϊτανάκι ευθυνών: Το Υπουργείο Μεταφορών υποστήριξε ότι η Τροχαία ήταν αυτή που έκλεισε την Εθνική Οδό και η Τροχαία με τη σειρά της ότι η Νέα Οδός , που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο τμήμα, είναι υπεύθυνη όπως και η Περιφέρεια Αττικής που δεν καθάρισε επαρκώς το οδόστρωμα. Η Περιφέρεια πάλι, ισχυρίζεται ότι είχε έτοιμες αλατιέρες και γκρέιντερ αλλά δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα. Τέλος η Νέα Οδός ρίχνει την ευθύνη στους... μετεωρολόγους που δεν την είχαν ενημερώσει έγκαιρα και τους οδηγούς που δεν είχαν αλυσίδες!


   Ο εμπαιγμός της κοινής γνώμης ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα, όταν ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να διαταράξει τις διακοπές του, για να ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να διερευνήσουν ποιος είναι ο υπεύθυνος. Υπονοεί δηλαδή ότι για το γεγονός ότι έκλεισε η Αθηνών-Λαμίας με το πρώτο χιόνι, δεν φταίει η κυβέρνησή του.
   Είπαμε... είναι που λειτούργησε άψογα ο κρατικός μηχανισμός, μέχρι που έριξε 5 πόντους χιόνι και κόπηκε η χώρα στα δύο....

ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε εκατοστά χιονιού ήταν αρκετά για να οδηγήσουν το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη στην κατάρρευση

Πέντε εκατοστά χιονιού ήταν αρκετά για να οδηγήσουν το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη στην κατάρρευση. Μέχρι χθες διατυμπάνιζαν την αποτελεσματικότητα του. Και, σήμερα, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το φιάσκο, που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων πολιτών, καρατόμησαν τον διοικητή της τροχαίας.

Οι επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί αυτοί δεν πείθουν κανέναν. Η ευθύνη για το κλείσιμο της εθνικής οδού ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Γ. Ραγκούσης: Nα αναζητηθούν ευθύνες για την σοβαρότατη ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού 
«Τελικά όχι μόνο δεν διορθώνονται προβλήματα αλλά προκύπτουν και νέα που δεν υπήρχαν στο πρόσφατο παρελθόν»
«Αν είχαμε αυτά τα γεγονότα πέρσι και πρόπερσι ο πρωθυπουργός μαζί με όλο το σύστημα Μητσοτάκη – μιντιακό και πολιτικό – θα είχε βγει στα κάγκελα να φωνάζει και να σκίζει τα ρούχα του» δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης αναφερόμενος στη χθεσινή μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας.


«Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι οι άτυχοι συμπολίτες μας, οδηγοί και συνοδηγοί, θα αντιμετώπιζαν μία κατάσταση αποκλεισμού της μεγαλύτερης οδικής αρτηρίας της χώρας. Εδώ και μέρες η ΕΜΥ προειδοποιούσε για την κακοκαιρία, η οποία δεν ήταν και κάποια ομηρικού τύπου θεομηνία» ανέφερε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην τηλεόραση του Kontra.
Όπως σημείωσε, «προφανώς υπάρχει σοβαρότατη ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και των υπευθύνων. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η κατάσταση. Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για όλη αυτήν την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία που υπέστησαν οι άνθρωποι».
Αναφερόμενος στην χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Νέας Οδού στις Αφίδνες, ο Γ. Ραγκούσης επισήμανε ότι χρειάζεται εκ των προτέρων δράση και όχι επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος εκ των υστέρων.
«Είναι απολύτως αδικαιολόγητο για μία κυβέρνηση που έλεγε θα διορθώσει τα προβλήματα του παρελθόντος. Τελικά όχι μόνο δε διορθώνονται αλλά προκύπτουν προβλήματα που δεν υπήρχαν στο πρόσφατο παρελθόν. Αν αυτά είχαν συμβεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε διακόψει τις διακοπές του και θα είχε ξιφουλκήσει με πύρινα κηρύγματα εναντίον του κ. Τσίπρα» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. (Πηγή: avgi.gr)
Επιτελικό λοιπόν είναι το κράτος που κατά τη διάρκεια μιας χιονόπτωσης-εδώ και μέρες προβλεπόμενης από την ΕΜΥ-δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτή ούτε τη μεγαλύτερη εθνική οδό της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπήρξε σοβαρό τροχαίο συμβάν όπως άλλοτε.
Καλές διακοπές κ.Μητσοτάκη.

228 people are talking about this
Το μόνο σίγουρο είναι, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, ότι ευθύνονται όλοι οι άλλοι και όχι το επιτελικό του κράτος. Λείπει και η Δούρου να ρίξουν τις εύθυνες...
Η Ζηνοβία «παίζει χιονοπόλεμο»!
Η βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
Λίγο πριν την έλευση του 2020 η χώρα  δοκιμάζεται από την απουσία του «επιτελικού κράτους». Λίγοι πόντοι χιονιού έδειξαν ότι, οι μεγαλοστομίες, τα ιδεολογήματα  και η αμετροέπεια παρέα με την αλαζονεία και την προπαγάνδα δεν αρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.  Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις αρμόδιων επιστημονικών φορέων, «πέντε πόντοι χιονιού» κατάφεραν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο, ακινητοποιώντας και εγκλωβίζοντας χιλιάδες αυτοκίνητα στην πιο ζωτική οδική αρτηρία της χώρας. Ακόμα μια φορά ο Περιφερειάρχης, ο  Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και ο επιστρέφων από χειμερινές διακοπές Πρωθυπουργός, προτιμούν την επικοινωνία με χαριτωμένες φωτογραφίες  και την θαλπωρή των ελεγχόμενων από αυτούς ΜΜΕ, παρά την λήψη δραστικών μέτρων και αποτελεσματικών πράξεων. Είναι δεδομένο ότι, η εκ των υστέρων πρωθυπουργική εντολή  για τον «εντοπισμό» ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ή τα αίτια διακοπής ηλεκτροδότησης,  λίγη σημασία έχει. Ούτε η ταλαιπωρία των πολιτών, ούτε τα θύματα από την κακοκαιρία, για τα οποία εκφράζουμε την συμπάθεια μας, θα απαλειφθούν. Δεν αρκεί να υπάρχουν έτοιμες  «αλατιέρες» και εκχιονιστικά, πρέπει και να επεμβαίνουν.

Δυστυχώς, η πολιτική της Κυβέρνησης  προωθώντας το δόγμα «νόμος και τάξη» με την αστυνομοκρατία, έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τον σεβασμό στον άνθρωπο και την ουσιαστική προστασία των πολιτών. Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας  εμφανίστηκε  χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, δίχως εφαρμογή της αρχής της Πρόληψης σε όλα τα επίπεδα, που αποτελεί και βασική αναγκαιότητα. Αναγκαιότητα που πρέπει να καταδειχθεί με πρωτοβουλίες για αλλαγή νοοτροπίας, επανασχεδιασμού των σχεδίων εφαρμογής, ένταση την εκπαίδευσης, εμπλοκής όλων των αρμόδιων φορέων. Τα φυσικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα και   πολλές φορές βίαια  την εποχή, που η Κλιματική Αλλαγή μπορεί να τα επιτείνει. Για τον λόγο αυτό η εγρήγορση είναι επιβεβλημένη και η αντιμετώπιση των συνεπειών από αυτά αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα.  Ο δε συντονισμός όλων των ενεργειών οφείλει να προέρχεται από ενιαίο κέντρο, ώστε να μην μπλέκει στα γρανάζια της εύρεσης ευθυνών για  την ύπαρξη η μη καλής, ορθής και πλήρους πληροφόρησης και εκτιμήσεων. Ελπίζουμε ότι, το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, που βρίσκεται σε διαβούλευση, να δίνει νέα πνοή και απαντήσεις στις παραπάνω επισημάνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.