25 Νοε 2019

Όλγα Γεροβασίλη: Υπόνοιες ότι οργανώνουν παραγραφή στο σκάνδαλο Novartis

Περίεργη σπουδή της ΝΔ, με την αγαστή συμπαράσταση του οιονεί συμπολιτευόμενου ΚΙΝΑΛ...


   Υπόνοιες για προσπάθεια παραγραφής τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis, υποκρύπτουν ενέργειες της κυβέρνησης και του ΚΙΝΑΛ. Την εκτίμηση αυτή κάνει η Ολγα Γεροβασίλη σε αποκλειστική συνέντευξη στον eretikos.gr.
   Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν μασά τα λόγια της. Πίσω από τη σημερινή στάση της Αστυνομίας θεωρεί πως βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αναρωτιέται αν «με μια "άνομη" αστυνομία θα επιβάλει «το νόμο και την τάξη». Και τονίζει ότι η ευθύνη βαρύνει τον κ. Μητσοτάκη.
   Αναφερόμενη στην αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι κινείται σε δύο άξονες. Οσον αφορά στο ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες, η Ολγα Γεροβασίλη αφήνει ανοιχτό το παράθυρο, τονίζοντας ότι «αν διαπιστωθεί η ανάγκη για μεγαλύτερη ανοιχτότητα στην ανάδειξη των ηγετικών οργάνων μας δεν θα πρέπει να κωφεύσουμε.»

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ολγας Γεροβασίλη: 


1.Τελευταία βλέπουμε μία πιο αυταρχική στάση της Αστυνομίας με μεγαλύτερη χρήση βίας. Εσείς που διατελέσατε υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκτιμάτε ότι είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού των επικεφαλής της Αστυνομίας ή συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση;
Θέλω να τονίσω ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει μεγάλα βήματα εκδημοκρατισμού. Δυστυχώς κάποιοι επιχειρούν να τη γυρίσουν πίσω σε σκοτεινές περιόδους. Αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει η πλειοψηφία του σώματος των αστυνομικών. Υπό κανονικές συνθήκες οι συμπεριφορές των λίγων «θερμόαιμων» ελέγχονται και κρίνονται σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες. Το αν αυτοί οι κανόνες ισχύουν και εφαρμόζονται σήμερα είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη. Τελικά, αυτός θα πρέπει να απαντήσει αν με μια «άνομη» αστυνομία θα επιβάλει «το νόμο και την τάξη».
  1. Τι σκοπούς εξυπηρετεί η νέα πολιτική στην Αστυνομία;
Η επίδειξη αυταρχισμού είναι απότοκη της προσπάθειας για αναζήτηση ισορροπίας στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Απευθύνεται στο ακραίο τμήμα της και έρχεται σαν αντίβαρο της ανάδειξης της ανικανότητας στοιχειώδους ανταπόκρισης της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα. Όσο οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τις διαψεύσεις των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ, τόσο θα βλέπουμε την ατζέντα να επικεντρώνεται σε ανάλογες προσπάθειες αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.
  1. Από που εκτιμάται ότι εκπορεύεται το νέο πνεύμα αυταρχικής και βίαιης αστυνομικής παρέμβασης; Από το υπουργείο ή από το Μαξίμου;

Η Αστυνομία υπακούει σε εντολές. Εδώ έχουμε μια κεντρική πολιτική επιλογή εφαρμογής του δόγματος «νόμος και τάξη». Η ευθύνη λοιπόν βαραίνει τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υιοθέτησε αυτή την ακραία στάση. Αυτή είναι μια αδικαιολόγητη ιδεολογική επιλογή ακόμα και αν γίνεται στο όνομα της εσωκομματικής ισορροπίας τρόμου που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο κόμμα του.
  1. Τι θα κάνατε αν επί υπουργίας σας έσπαζαν οι φοιτητές το λουκέτο στην ΑΣΟΕΕ;
Το θέμα είναι τί θα κάναμε για να μην φτάσουμε στο σημείο να κλείσει η ΑΣΟΕΕ. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία της Πρυτανείας, ή του Υπουργείου. Η λύση της αναστολής λειτουργίας ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με τον φόβο επεισοδίων, ουσιαστικά συνεισφέρει στο να χαρακτηριστούν συλλήβδην τα Πανεπιστήμια σαν άντρα ανομίας και οι φοιτητές σαν μπαχαλάκηδες. Φτάσαμε στην κατάσταση αυτή μέσα από μια διαδικασία κλιμάκωσης με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη.
  1. Θα επιτρέπατε στην Αστυνομία να μπει σε πανεπιστήμιο αν μαθαίνατε ότι γίνονται ή  οργανώνονται πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα;
Να σας υπενθυμίσω ότι σε περιπτώσεις που είχαμε έγγραφη καταγγελία από τις πρυτανικές αρχές, η Αστυνομία επενέβη με βασικό γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας είναι η περίπτωση του ΑΠΘ όπου η Ελληνική Αστυνομία επενέβη σε παρόμοια περίπτωση.
  1. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε δυσανάλογη και υπερβολική τη βία στην ΑΣΟΕΕ. Πιστεύετε ότι υπάρχουν τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και διαφορές στη διαχείριση ή στην ουσία της πολιτικής;
Ο κ. Γεραπετρίτης εκτός από υπουργός είναι και πανεπιστημιακός δάσκαλος και ενδεχομένως προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία. Το ζήτημα είναι ότι όση επικοινωνιακή διαχείριση και να κάνει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύψει την ουσιαστική ανικανότητά της να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Πόσο μάλλον σε όσα έταξε προεκλογικά.
  1. Ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική μεταρρύθμιση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε με τη συνταγματική αναθεώρηση να δώσει στη χώρα ένα προοδευτικό Σύνταγμα.  Αυτή η ευκαιρία χάθηκε με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ και με την αγαστή συμπαράσταση του οιονεί συμπολιτευόμενου ΚΙΝΑΛ.
Έτσι, η  ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν να στηρίξουν τις προτάσεις μας για απαγόρευση οποιασδήποτε διάκρισης με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την οριοθέτηση των διακριτών ρόλων Κράτους – Εκκλησίας. Αυτό που μπορέσαμε να αποφύγουμε ήταν η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Δεν θα ξεχάσουμε τις φωνές εκείνες οι οποίες πίεζαν να ενσωματώσουμε στο Σύνταγμά μας την απαίτηση για πλεονάσματα, την λυσσαλέα προτροπή για ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά δεν πέρασαν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση απέτρεψε αυτή την ζοφερή εξέλιξη. 
  1. Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα ώστε να μην απαλλάσσονται πολιτικοί για πολύ σοβαρά αδικήματα, όπως στη Siemens ή ενδεχομένως και στη Novartis;
Στη Συνταγματική Αναθεώρηση θα έπρεπε τουλάχιστον να υιοθετηθεί η ερμηνευτική δήλωση για το άρθρο 86 (ευθύνη υπουργών) που εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή λέμε το αυτονόητο. Η μίζα και η δωροδοκία δεν είναι μέρος των υπουργικών καθηκόντων και της διακυβέρνησης, ακόμα «και αν σώζονται ζωές» όπως κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν. Η κατάληξη της υπόθεσης SIEMENS αποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης μιας τέτοιας πρόνοιας. Το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ σπεύδουν να απορρίψουν αυτή την πρόταση, ενισχύει τις υπόνοιες για ύπαρξη οργανωμένης προσπάθειας παραγραφής υποθέσεων όπως αυτή της Novartis. 
  1. Γιατί η κυβέρνηση αποτυγχάνει στο προσφυγικό-μεταναστευτικό;
Πρώτα απ’ όλα γιατί επέδειξε αλαζονεία. Ξήλωσε έναν μηχανισμό με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, που τύγχανε διεθνούς αναγνώρισης για την αποτελεσματικότητά του. Έπειτα εγκλωβίστηκε από την προεκλογική της ρητορική. Η παρουσίαση του προσφυγικού ζητήματος σαν μεταναστευτικό αποτέλεσε κεντρική επιλογή της ΝΔ για να μπορέσει να στήσει το σκηνικό της δήθεν γενικευμένης εσωτερικής ανασφάλειας, έχοντας ως στόχο την παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Όταν ο κ. Μητσοτάκης ήρθε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, μέχρι να ολοκληρώσει την κυβίστηση από τη ρητορική του για τον ανίκανο ΣΥΡΙΖΑ, καθυστέρησε να υλοποιήσει τις προγραμματισμένες μεταφορές ευάλωτων ομάδων και τα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών. Έτσι, η κατάσταση έφυγε από κάθε έλεγχο. Και όλα αυτά με ευθύνη μιας κυβέρνησης που υποτίθεται πως και μόνο η εκλογή της θα ήταν ικανός αποτρεπτικός παράγοντας.  
Σε επίπεδο στρατηγικής, η ταύτισή της ΝΔ με τις πλέον συντηρητικές φωνές της Ευρώπης αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας στα ευρωπαϊκά όργανα και υπονομεύει τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης στο προσφυγικό ζήτημα.
  1. Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πλήξει σοβαρά την κυβέρνηση;
Αν εστιάζουμε στο προσφυγικό ζήτημα, θα σας έλεγα ότι ο επόμενος μύθος που θα καταρριφθεί θα είναι αυτός του ακούσιου επαναπατρισμού των αιτούντων άσυλο. Δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης, τα οποία υποτίθεται ότι θα «φιλοξενούν» όσους δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες, μέχρι να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης. Έτσι, μια διαδικασία η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, παρουσιάζεται από την κυβέρνηση περίπου ως αυτόματη, με στόχο να ηρεμήσουν οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες θα χωροθετηθούν αυτές οι δομές. Τί θα γίνει όταν θα διαψευστούν από την ίδια την πραγματικότητα αυτές οι διαβεβαιώσεις; Θα γίνει όλη η χώρα μια φυλακή; Θα γίνει αυτού του είδους η «φιλοξενία» outsourcing, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας; 
Αν μιλήσουμε γενικότερα για την πορεία της κυβέρνησης, όσο θα διαψεύδονται οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, όσο θα γίνονται ορατές οι επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνει επιβαρύνοντας την ελληνική κοινωνία, τα προβλήματά της θα αυξάνονται. Δυστυχώς όμως θα αυξάνεται και το βάρος που επωμίζεται ο ελληνικός λαός.
  1. Πόσο ικανοποιημένη είσαστε από την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Σας προσάπτουν ότι δεν είσαστε αποτελεσματικοί. Τι λέτε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μια υπεύθυνη, θεσμική αντιπολίτευση. Είχαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας επί 4,5 χρόνια και σε αυτό το διάστημα πετύχαμε πολλά. Αυτή η περίοδος και η έμπρακτη υποστήριξη μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας είναι ένα κεφάλαιο το οποίο αξιοποιούμε σε μια προσπάθεια η οποία εδράζεται σε δύο άξονες: αφενός να αποτρέψουμε την προσπάθεια υπονόμευσης των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού τα οποία με τόσο κόπο διατηρήσαμε και σταδιακά επαναφέραμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας. Αφετέρου, να παρουσιάσουμε μια πειστική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης, η οποία θα προσφέρει διέξοδο από χρεοκοπημένες πρακτικές και ρεαλιστική αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα
  1. Στις εσωκομματικές διεργασίες είσαστε υπέρ ενός μεγάλου και πολυτασικού κατά συνέπειαν ΣΥΡΙΖΑ ή ενός μικρού και καθαρού ιδεολογικά;
Ένα κόμμα το οποίο ψηφίστηκε από το 32% του λαού είναι ένα μεγάλο κόμμα. Αντιπροσωπεύει τη βασική πολιτική έκφραση της μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας του λαού μας. Σε ένα τέτοιο μεγάλο κόμμα θα ακούγονται πολλές φωνές, των οποίων η σύνθεση είναι πολύ σημαντικότερη από το απλό άθροισμα των μονάδων ή των τάσεων που τις διατυπώνουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί έχουμε ως πολιτική παρακαταθήκη μας την ιστορική μας διαδρομή, η οποία κατέδειξε την αξία των συνθέσεων, οι οποίες σε πείσμα των εκάστοτε φοβικών αντιλήψεων, μας ανέδειξαν στην πολιτική δύναμη που είμαστε σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο κόμμα γιατί είναι εξωστρεφές και συνθετικό. Δεν είναι φοβικό και αυτοαναφορικό.
  1. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται από τους πολίτες ή όχι; Και γιατί;
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται από το σώμα που το Συνέδριο του θα υποδείξει. Οι πολίτες εκλέγουν Πρωθυπουργό και αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει και μετασχηματίζεται σε μια διαλεκτική σχέση με τις πλατιές κοινωνικές ομάδες που τον στηρίζουν. Εάν σε αυτό τον μετασχηματισμό διαπιστωθεί η ανάγκη για μεγαλύτερη ανοιχτότητα στην ανάδειξη των ηγετικών οργάνων μας δεν θα πρέπει να κωφεύσουμε.
  1. Πως αισθάνεστε στην αντιπολίτευση ύστερα από 4,5 χρόνια κυβερνητικής εξουσίας;
Έτοιμοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε όλα όσα πετύχαμε και για να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια σύγχρονη, προοδευτική, δυναμική εκπροσώπηση όλων όσων μας εμπιστεύονται, αλλά και όσων αρχίζουν να βλέπουν πέρα από την επικοινωνιακή ομίχλη που απλώνεται από τους συμμάχους της ΝΔ. Αυτή είναι μια δυναμική διαδικασία που θα καταλήξει στην πειστική διεκδίκηση ενός νέου, προοδευτικού προτύπου διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.