22 Αυγ 2019

Σκάει ο Γκαίμπελς από ζήλεια!

- Την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στην «ΕΡΓΑΝΗ» βάσιμο λόγο, για τον οποίο απέλυσε έναν εργαζόμενό του, τη βάφτισαν «ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων»!
- Έφη Αχτσιόγλου: Ο βάσιμος λόγος απόλυσης είναι αρχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, δεν είναι «παγκόσμια πρωτοτυπία», ούτε «έκτρωμα», ούτε «φακέλωμα»


   Πρώτο θέμα για 3 μέρες ήταν στα κανάλια ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης "καταργεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ".
   «Αύριο, με εγκύκλιο που υπογράφω, καταργείται και κατεβαίνει από το πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" το μεσαιωνικό πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ. Πλέον, κανένας εργοδότης δεν θα γράφει, γιατί απολύει τον εργαζόμενό του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρούτσης στον ΣΚΑΪ.
   Για να κατάλάβετε, δηλαδή, την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στην «ΕΡΓΑΝΗ» βάσιμο λόγο, για τον οποίο απέλυσε έναν εργαζόμενό του, τη βάφτισαν «ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων»!
   Τι να πω; Πραγματικά σκάει ο Γκαίμπελς από ζήλεια!
   Στην ουσία, πάντως, οι εργαζόμενοι μένουν ξανά απροστάτευτοι από εργοδοτικές αυθαιρεσίες, καθώς από τις 17 Μαΐου καταργείται αναδρομικά η ρύθμιση περί «βάσιμου λόγου απόλυσης». Πλέον, με τη διάταξη που είχε καταθέσει η κυβέρνηση στις 8 Αυγούστου και τη σχετική εγκύκλιο που υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Βρούτσης, οι εργοδότες μπορούν εκ νέου να διώχνουν όποιον εργαζόμενο θέλουν χωρίς να δίνουν κανέναν λογαριασμό για την αιτία απόλυσης.
   Η εγκύκλιος Βρούτση αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και προβλέπει το ελεύθερο του εργοδότη να απολύει εργαζόμενο χωρίς να συμπληρώνει στο «Έντυπο Ε6 - Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση)», το πεδίο στο οποίο θα αναφέρεται ο βάσιμος λόγος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. Η νέα αυτή αντεργατική κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη έρχεται να συμπληρώσει ένα πλέγμα αντεργατικών αποφάσεων που έχει θέσει σε πλήρη εξέλιξη, αρχής γενομένης από τις λεγόμενες «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» στα συνδικάτα που «φακελώνουν» τους εργαζόμενους (εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα, πρόκειται περί άριστου "φακελώματος").

  "Πλυντήρια" για... μαύρο - άσπρο
    Σε δήλωσή της, η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, προκάτοχος του Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο, τόνισε ότι «κατά παραγγελία δημοσιεύματα -"'πλυντήρια" δεν μπορούν να κάνουν το μαύρο - άσπρο».
   Τονίζοντας πως η ρύθμιση ειδικής αιτιολόγησης των απολύσεων, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει και καταργεί η σημερινή κυβέρνηση,  προέβλεπε ότι η απόλυση δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη αλλά θα έπρεπε να δικαιολογείται από βάσιμο λόγο, διαφορετικά η καταγγελία της σύμβασης εργασίας θα ήταν άκυρη.
   Και εξήγησε ότι ο βάσιμος λόγος απόλυσης είναι αρχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, και, πάντως, ούτε «παγκόσμια πρωτοτυπία» ούτε «έκτρωμα Αχτσιόγλου», όπως θεωρείται από τα δημοσίιεύματα και τον Γ. Βρούτση.
   Σχολίασε δε ότι «"φακέλωμα" του εργαζόμενου για τους ίδιους είναι προφανώς η προστασία του από πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «καταργεί μέτρα προστασίας των εργαζομένων και αποδεικνύει ποια είναι η "κανονικότητα" που οραματίζεται για τους εργαζόμενους της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.