10 Ιουν 2019

Όλγα Γεροβασίλη: Η ΝΔ κατεβαίνει στις εκλογές με πνεύμα ρεβανσισμού, προσπαθώντας να αποκρύψει το πραγματικό της πρόσωπο

Ομιλία στην Ανοιχτή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Κέρκυρα, την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019


Φίλες και φίλοι
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Σε  ένα μήνα η χώρα μας πάει σε εθνικές εκλογές. Οργανωμένα  και συντεταγμένα. Όπως ορίζουν οι κανόνες της Δημοκρατίας και οι αρχές συνέχειας του κράτους και της διοίκησης.  Ο πρωθυπουργός ήδη έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του και αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η σχετική επίσπευση των εκλογών αποτελεί ένδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας.  Έρχεται σε επίρρωση της αντίληψης που έχει η αριστερά  για την σχέση της με την κυβερνητική εξουσία. Ότι δηλαδή στην πολιτική που ακολουθεί, και στο πρόγραμμα που εφαρμόζει για την κοινωνία και την χώρα, επιζητά διαρκώς την έγκριση, τη συναίνεση και τη στήριξη του λαού.
Υπενθυμίζω ότι το 2014 η ΝΔ ηττήθηκε στις ευρωεκλογές αλλά δεν πήγε σε εθνικές εκλογές. Έκαναν πως δεν βλέπουν, έκαναν πως δεν ακούν.
Βεβαίως μπαίνει το ερώτημα γιατί εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε αυτό το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Οι αναλύσεις από την πλευρά μας, οι ερμηνείες και τα συμπεράσματα γίνονται και πρέπει να γίνουν με τον πιο ψύχραιμο, αυστηρό και νηφάλιο τρόπο. Από την πρώτη κιόλας ημέρα έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση και στην Κυβέρνηση, και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.  Στην Αριστερά έχουμε μάθει να κοιτάμε τα προβλήματα κατάματα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το μήνυμα ελήφθη και το εννοεί.. Άμεσα προχωρούμε σε διορθωτικές κινήσεις.
Και η σημερινή μας συνέλευση είναι ένα δείγμα ότι θέτουμε τα προβλήματα και τα συζητάμε ανοιχτά. Οι αναλύσεις μας όμως δεν είναι αναλύσεις ομφαλοσκόπησης και εσωστρέφειας. Αλλά αναλύσεις μάχης. Να γίνουν τα συμπεράσματα εργαλεία στα χέρια όλων των δημοκρατικών πολιτών εν όψει της κορυφαίας μάχης των εθνικών εκλογών.
Η διαφορά που καταγράφηκε στην ευρωκάλπη, που όπως ξέρετε πάντα είχε και το χαρακτήρα χαλαρής ψήφου, δεν προδιαγράφει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Αυτή η αναμέτρηση έχει διαφορετικό χαρακτήρα και οι πολίτες θα επιλέξουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα.
Στις εθνικές εκλογές δεν θα συγκρουστούν οι αριθμοί και τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Θα αντιπαρατεθούν ο προγραμματικός λόγοι, οι προγραμματικές θέσεις. Οι δυνάμεις που θέλουν την κυβέρνηση στην υπηρεσία του λαού και οι δυνάμεις που την βλέπουν ως λάφυρο στην υπηρεσία των λίγων. Θα είναι μια δύσκολη μάχη. Όμως έχουμε δοκιμαστεί στα δύσκολα και μάλιστα στα πολύ δύσκολα.
Επί τέσσερα χρόνια ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του, κατεξοχήν υπεύθυνοι που η Πατρίδα μας  είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού, παρίσταναν τα παγώνια.  Αυτοί οι ίδιοι που χρεοκόπησαν τη χώρα, επιζητούν να επανέλθουν στα πράγματα ως σωτήρες.
Αντιπολιτεύθηκαν την κυβέρνησή μας με ταξικό μένος, με καταστροφολογία,  διαστρέβλωση της αλήθειας, fake news, απειλές, λούμπεν τσαμπουκάδες και εκποίηση των κανόνων πολιτικής  συμπεριφοράς. Κατεβαίνουν στις εθνικές εκλογές με πνεύμα ρεβανσισμού και εκδίκησης, προσπαθώντας μάταια να αποκρύψουν το πραγματικό πολιτικό τους πρόσωπο.

Φίλες και φίλοι
Κάθε  εκλογική αναμέτρηση έχει τη δική της κρισιμότητα. Το διακύβευμα ωστόσο σε τούτη την εκλογική αναμέτρηση είναι ένα: Θα πάμε μπροστά ή θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Θα συνεχίσει η χώρα την πορεία της ανάκαμψης στην οποία έχει μπει ή θα ξαναγυρίσει στην πρότερη κατάσταση.
Είναι χρήσιμο λοιπόν να δούμε τι παραλάβαμε και που φθάσαμε τη χώρα, ώστε να φρεσκάρουμε τη μνήμη της κοινωνίας.
Ας δώσουμε κάποια στοιχεία για την πρότερη κατάσταση σε κάποιους βασικούς δείκτες  (ΕΛΣΑΤ. Eurostat, IMF) από  τον Ιούλιο του 2012  μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Σας υπενθυμίζω ότι ήταν κυβέρνηση Σαμαρά.
 Ανάπτυξη
Από  τον Ιούλιο του 2012  μέχρι τον Απρίλιο του 2014 η ανάπτυξη ήταν αρνητική και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8%, δηλαδή περίπου 15,84 δισ ευρώ.
Χρέος
Την ίδια ακριβώς περίοδο το χρέος αυξήθηκε κατά 26%.
Ανεργία
Το ίδιο διάστημα η ανεργία έφθασε στο 28%.
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακό νούμερο των 30 δισ ευρώ.
Τη χειρότερη θέση διεθνώς κατακτά η κυβέρνηση Σαμαρά ως προς την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό του ΑΕΠ ενώ στις υπόλοιπες επιδόσεις της κατέχει τη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη καθώς και μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών του κόσμου.
Αυτή τη χώρα παραλάβαμε.
Τι κάναμε
Ας αντιπαραβάλουμε τώρα το δικό μας έργο, δίνοντας ορισμένα συγκριτικά στοιχεία:
Η κυβέρνηση της ΝΔ μονιμοποίησε το χαράτσι επί της ακίνητης περιουσίας με τον ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνησή μας προχώρησε σε μία πρώτη μείωση και έχει προγραμματίσει την περαιτέρω μείωσή του από το 2020.
Η κυβέρνησή μας προχώρησε στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ μιλά για την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ καθιέρωσε εισιτήριο 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Η κυβέρνησή μας το κατάργησε. Έτσι 2,5 εκ. ανασφάλιστοι απέκτησαν πρόσβαση στην περίθαλψη.
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε υπογράψει συμφωνία η οποία προέβλεπε υπέρογκα πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Εμείς διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε να τα μειώσουμε στο 3,5%. Η ΝΔ επανέρχεται τώρα θεωρώντας το 3,5 % υπέρογκο!
Ο ΣΥΡΙΖΑ  μείωσε την ανεργία από το 28% στο 18% και πέτυχε να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, σταμάτησε τις απολύσεις στο δημόσιο ενώ αποκατέστησε καταφανώς άδικα απολυμένους, όπως οι καθηγητές, οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες, οι δημοτικοί αστυνομικοί και πολλοί άλλοι, ενώ ξεκίνησε προγράμματα απασχόλησης με βασικούς ωφελούμενους τους εργαζόμενους. Σήμερα ρυθμίζει ξανά τις απορρυθμισμένες από τη ΝΔ εργασιακές σχέσεις, κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό, αύξησε τον κατώτατο και επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τέλος στα θαλασσοδάνεια και τις μίζες της διαπλοκής, που κατέληγαν συνήθως σε οφσόρ εταιρείες.
Η κυβέρνησή μας προχώρησε:
Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στη στήριξη των νέων εργαζόμενων με την επιδότηση κατά το ήμισυ των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Στην αναβάθμιση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», με την πρόσληψη 3200 υπαλλήλων, που αποτελεί πραγματική βοήθεια για τους ανήμπορους και ηλικιωμένους.
Στην μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% κάθε χρόνο για την επόμενη τετραετία.
Έδωσε σε πάνω από 1,5 εκ. δικαιούχους 710 εκατομμύρια ευρώ.
Έδωσε ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Στηρίξαμε τη στεγαστική πολιτική με την επιδότηση των δόσεων για πρώτη κατοικία και την επιδότηση ενοικίου.
Φορολογία
Η Νέα Δημοκρατία κρύβει  πίσω από στην συνθηματολογική υποκρισία της  «Ελλάδας όλων» την ταξική της μεροληψία.
Υπόσχεται μείωση φόρων που θα προκύψει από την περιστολή δαπανών. Ποιες όμως είναι οι δαπάνες που θα περιστείλει. Είναι οι δαπάνες του κράτους που αφορούν μισθούς, συντάξεις, δαπάνες για τα σχολεία και τα νοσοκομεία, επιδόματα.
Όσο για τη μεσαία τάξη, σας υπενθυμίζω ότι Οχτώ στους 10 φόρους επιβλήθηκαν την περίοδο 2010-2014.
Εμείς ήδη ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα σταδιακής φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Αφήσαμε πίσω μας τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, η οικονομία μπήκε σε έναν ενάρετο κύκλο, η ανάπτυξη ήρθε, το ΑΕΠ αυξάνεται και διαμορφώνεται ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον.
 Αστυνομία – Ασφάλεια
Η Νέα Δημοκρατία όταν ήρθε στην αντιπολίτευση ανακάλυψε ότι υπάρχει εγκληματικότητα, ότι υπάρχουν Εξάρχεια και ότι υπάρχουν προβλήματα. Έκανε σημαία της την δήθεν ανομία, την ανασφάλεια και το φόβο. Βασικό της ιδεολόγημα είναι ότι όλα λύνονται μόνο με την καταστολή.
Δεν θα διαφωνήσουμε ότι είναι καθοριστικό το κομμάτι της καταστολής. Ωστόσο είναι υπεραπλούστευση να μιλάει κάποιος για την ασφάλεια ταυτισμένη μόνο με την δράση της Αστυνομίας και όποιος συζητά για οτιδήποτε άλλο, όπως προληπτικές δράσεις, συνεργασίες φορέων -της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας- όλα αυτά βαφτίζονται από την πλευρά της ΝΔ «ανοχή στην παραβατικότητα».
Να το πούμε καθαρά, τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με αυταρχισμό και αστυνομοκρατία. Η δημοκρατία θέλει ασφάλεια, αλλά και δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς δημοκρατία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά είπε ότι θα λύσει το πρόβλημα των Εξαρχείων σε ένα 24ωρο, μετά σε 1 μήνα και στη συνέχεια ότι «θα ακούσει τη γνώμη των ειδικών»!
Η παλινωδία αυτή δεν είναι η μόνη για τον Μητσοτάκη. Θυμίζω ότι στην προηγούμενη ΔΕΘ δήλωσε ότι δεν χρειάζονται προσλήψεις στην Αστυνομία. Λίγο πριν τις ευρωεκλογές είπε ότι θα κάνει 1.500 προσλήψεις. Πότε λέει αλήθεια; Τώρα ή τότε; Αλλά ας υποθέσουμε ότι θα κάνει 1.500 προσλήψεις. Πώς θα τις κάνει; Όταν κατ’ επανάληψη έχει πει ότι θα τηρήσει την αναλογία 5:1 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο). Αυτό σημαίνει ότι για να προσλάβει 1.500 πρέπει να φύγουν 7.500. Το ίδιοι ισχύει και για την Παιδεία και την Υγεία. Άρα, για κάνει μερικές προσλήψεις θα προηγηθεί αρμαγεδώνας απολύσεων. Κάτι τέτοια ακούνε και στις Βρυξέλλες και τους «ανοίγει η όρεξη».
Πρέπει να το πούμε δυνατά και καθαρά: η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα. Κι αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας βαίνουν μειούμενοι συνεχώς κατά την τελευταία τετραετία και επιβεβαιώνεται από την ψήφο εμπιστοσύνης των εκατομμυρίων τουριστών.
Η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι της προφανώς δεν διστάζουν να ρίχνουν λάσπη σε θεσμούς του κράτους, στα όργανά του όπως είναι η ΕΛΑΣ, προκειμένου να απαξιώσουν το ρόλο τους, την ώρα που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δίνουν μεγάλη σημασία στα θέματα ασφάλειας. Η ΕΛΑΣ έχει τον ρόλο της, τις δομές της, τους μηχανισμούς της. Και δρα, σε συνέχεια και τους κράτους, συνεχώς. Τα ζητήματα ασφάλειας δεν διακόπτονται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Δεν διστάζουν λοιπόν να ρίξουν λάσπη στο ίδιο το αστυνομικό σώμα, τόσο στους επιτελείς του, τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, όσο και στους αστυνομικούς του δρόμου, που κάθε μέρα δίνουν την μάχη για τα ζητήματα αυτά… Βλέπουμε “καταγγελίες” για ρουσφέτια, για το τι γίνεται στην προεκλογική περίοδο, μιλάνε για μεταθέσεις στην ΕΛΑΣ… Είναι τακτικός ο χρόνος που γίνονται, γίνονται κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Από τότε που ο κ. Μητσοτάκης έγινε αρχηγός της ΝΔ, έχει ζητήσει εκλογές 2.100 φορές. Με την λογική αυτή τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ήταν γι αυτόν προεκλογική περίοδος. Άρα έπρεπε τα πάντα να σταματήσουν για να περιμένουν τον Μεσσία Μητσοτάκη.
Μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια διοίκηση
Πέραν τούτων από το 2015 υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις που δεν περιορίστηκαν στην οικονομία, άλλα αφορούσαν τομείς όπως η κοινωνική πολιτική, η υγεία, η εκπαίδευση και η δημόσια διοίκηση.
Ειδικά οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση ήταν πάντα ιεραρχημένες ψηλά στην ατζέντα των αξιολογήσεων. Στη δημόσια διοίκηση σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε αλλαγές που τις έχει ανάγκη ένα σύγχρονο κράτος, έχοντας στο νου ότι πρέπει να αποδώσουμε στους πολίτες ένα δημόσιο που να μην είναι γραφειοκρατικό, που να μην είναι πελατειακό (τα πάντα περνούν μέσα από το ΑΣΕΠ πλέον, όταν γνωρίζουμε τι συνέβαινε στις προηγούμενες κυβερνήσεις), ένα κράτος αποτελεσματικό, αξιοκρατικό και με διαφάνεια.
Έγιναν περιγράμματα θέσεων εργασίας, Ψηφιακά Οργανογράμματα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Για πρώτη φορά έγινε ψηφιακή αξιολόγηση της απόδοσης του προσωπικού, όπως και βήματα για την κωδικοποίηση και την ψηφιοποίηση της νομοθεσίας.
Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις που δεν έμειναν στο χαρτί. Μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης, που βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Σήμερα, έχουμε μια δημόσια διοίκηση αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη, πιο αξιοκρατική και πιο ανεξάρτητη από πολιτικές παρεμβάσεις.

Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η επόμενη εκλογική μάχη, δεν είναι εύκολη, για πολλούς λόγους. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών βεβαίως δίνει ένα σήμα, σήμα κινητοποίησης και αφύπνισης.
Δεν έχουμε λοιπόν παρά να ξετυλίξουμε το πρόγραμμά μας και στον τελευταίο Έλληνα πολίτη, να μιλήσουμε ειλικρινά. Όχι για να υποσχεθούμε αοριστολογίες. Αύριο ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης της επόμενης τετραετίας.
Με το πρόγραμμα και το έργο μας καλούμαστε να πείσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να μας εμπιστευθούν και πάλι. Ο χρόνος είναι αρκετός. Ένας μήνας είναι αρκετός πολιτικός χρόνος για να μιλήσουμε για το πραγματικό διακύβευμα: Ποιος και με ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.