13 Μαρ 2019

Σήμερα η πρώτη συνάντηση για τον «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία»

Διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης-συνάντησης στις 27 Μαρτίου, στην οποία θα παρουσιαστεί η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και θα συγκροτηθεί πλατιά εκλογική επιτροπή

   Αμφίπλευρο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και στην Αριστερά, εκπροσώπηση των γυναικών και κοινωνική αναφορά είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις πρώτες 13+3 υποψηφιότητες του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό ανακοινώθηκε χθες. Ωστόσο η χθεσινή συνεδρίαση αποφάσισε και τα επόμενα βήματα για τη συγκρότηση του μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας υπό τον τίτλο "ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία".
  Προς συνδιάσκεψη του προοδευτικού πόλου
   Σήμερα, Τετάρτη, 13 Μαρτίου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος, Π. Σκουρλέτη, τα μέλη της Π.Γ. Ε. Καλαμαρά, Π. Λάμπρου, Α. Κοτσακά, Κ. Κνήτου, Ν. Σκορίνη, Ρ. Σβίγκου, καθώς και τους υπουργούς Χ. Βερναρδάκη και Χ. Σπίρτζη συναντήθηκε με εκπροσώπους των συλλογικοτήτων, καθώς και με τις προσωπικότητες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας ευρείας, αριστερής και προοδευτικής συμμαχίας.
   Στη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, παρευρέθηκαν οι: Αλεξάκης Μανόλης (Γέφυρα) Βαλντέν Σωτήρης (Γέφυρα), Βούρδας Θάνος, Γιαννόπουλος Αναστάσιος-Ιωάννης (PES Activists), Γκίβαλος Μενέλαος (Καθηγητής ΕΚΠΑ), Καραγιάννη Τάνια, Καραχάλιος Κωνσταντίνος (Γ.Γ. Πράττω), Καρκούλια Ζωή, Κορμάς Τάκης, Κουτσονάσιος Χρήστος (Π. Γ. Πράττω), Μαχαίρας Χρήστος (Γέφυρα), Μπίστης Νίκος (Γέφυρα), Μπιτάκος Γιώργος, Ντριβάλας Οδυσσέας (Πράττω), Παναγιωτόπουλος Γιώργος, Παναγιώτου Παναγιώτης (Γέφυρα), Παπαθανασίου Θανάσης (Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών), Ραγκούσης Γιάννης, Ρώσσης Λάμπρος, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Τσαλδάρης Θανάσης (PES Activists), Χαρωνίτης Ιωάννης, καθώς και ο υφυπουργός Μωραΐτης Θάνος.
   Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν εκτενώς οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά, στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Πρώτος σταθμός της συμμαχίας, αποτελούν οι ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.
   Κατά κοινή παραδοχή, αυτές οι ευρωεκλογές είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών. Όλες οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξει η Ευρώπη, να αποκρουστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να απομονωθούν οι ακροδεξιές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις, αλλά και να προωθηθεί ένα σχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης και ενδυνάμωσης της δημοκρατίας.
   Αποφασίστηκε, όπως τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης-συνάντησης στις 27 Μαρτίου, στην οποία και θα παρουσιαστεί η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και θα συγκροτηθεί πλατιά εκλογική επιτροπή. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καμπάνια, τα υλικά και συνολικά η εκστρατεία να σηματοδοτηθεί από το λογότυπο "ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία". Στο ίδιο πλαίσιο το ερχόμενο διάστημα προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.
   Τέλος, υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναγκαιότητα της συγκρότησης και περαιτέρω ανάπτυξης τοπικών πρωτοβουλιών, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε περιοχές της περιφέρειας. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, το εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας να λάβει μαζικά χαρακτηριστικά, και να εμπλέξει προοδευτικούς πολίτες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
  Δυνατά για τις πιο κρίσιμες εκλογές στην Ευρώπη
   Τα πρώτα ονόματα πήραν χθες το "πράσινο φως" από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου ενώ ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου αναμένεται να ανακοινωθεί και να τεθεί προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή, που πρόκειται να συνεδριάσει ξανά έως το τέλος Μαρτίου.
   "Οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, είναι οι πιο κρίσιμες για την Ευρώπη και σαν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Προβάλλουμε το έργο και το πρόγραμμά μας. Για ισχυρή, αναπτυσσόμενη και δίκαιη Ελλάδα, σε μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη. Με δυνατό ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική συμμαχία. Πάμε δυνατά" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.
  Σημαντική η γυναικεία εκπροσώπηση
   Έτσι, εκτός από τους τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Δ. Παπαδημούλη, Κ. Κούνεβα και Στ. Κούλογλου- και τον πρώην υπουργό Π. Κουρουμπλή που είχε ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, σημαντική είναι η γυναικεία νότα, που συνδυάζεται με πολύπλευρη κοινωνική εκπροσώπηση. Στην μάχη των κρίσιμων ευρωεκλογών "ρίχνονται" η Άννα Τσάτσου - Παπαδημητρίου, νομικός, ιδρυτικό μέλος της Ε.ΑΡ. και πρώην αντιπεριφερειάρχης με την παράταξη του Γ. Σγουρού, κόρη του συνταγματολόγου Δ. Τσάτσου.
   Επίσης η Ιωάννα Κοντούλη, ιδρυτικό στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων, από τους οποίους αποχώρησε στο τέλος του 2014, με σημαντική δράση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και μέσω της θέσης της ως προέδρου της δημόσιας εταιρείας Κτιριακές Υποδομές από το 2016. Η Μυρσίνη Λοΐζου, κόρη του αείμνηστου Μάνου, γραφίστρια και με ενεργό συμμετοχή στη συγκρότηση του νέου φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, το συνεταιριστικό σχήμα μετά την "περιπέτεια" με την ΑΕΠΙ.
   Εκπροσώπηση θα έχει και η νέα γενιά, με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της 30χρονης νομικού από την Κομοτηνή Ουφούκ Μουσταφά, η οποία είναι εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος με την παράταξη ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή στον Δήμο Κομοτηνής.
   Τη γυναικεία εκπροσώπηση στην πρώτη λίστα των υποψηφίων συμπληρώνουν η Φ. Σκοπούλη, καθηγήτρια Παθολογίας - Ανοσολογίας στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, προερχόμενη από τη ΔΗΜ.ΑΡ. η οποία είχε διατελέσει υφυπουργός Υγείας, αλλά και η επικεφαλής της ελληνικής ομογένειας στην Ιταλία Όλγα Νάσση.
  Παρουσίες με σημαντική επιστημονική προσφορά και ο ισχυρός συμβολισμός με τον Δ. Πλουμπίδη
   Μεταξύ των υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται και δυο παλαιοί γνώριμοι στον κόσμο της Αριστεράς με σημαντική επιστημονική παρουσία και προσφορά στους τομείς τους και συμμετοχή στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα σε διαφορετικές φάσεις. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και γιατρό Γ. Μουζάλα, που έδωσε τη μάχη του προσφυγικού στην πιο κρίσιμη και απαιτητική στιγμή της, και τον πρώην υφυπουργό παιδείας και πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνη.
   "Έκπληξη" αποτελεί η συμμετοχή στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ του ψυχιάτρου Δημήτρη Πλουμπίδη. Γιος του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Πλουμπίδη, που εκτελέστηκε το 1953 μετά την καταδίκη του "δις εις θάνατον" από έκτακτο στρατοδικείο. Γεννημένος σε συνθήκες παρανομίας, ο Δ. Πλουμπίδης, με πλούσιο επιστημονικό έργο, είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ και εκπροσωπεί την Ελλάδα για θέματα ψυχικής υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από τον Μάιο του 2014 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, επιστημονικής και επαγγελματικής ένωσης των Ελλήνων ψυχιάτρων, αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
   Ο Γιώργος Χρηστάκης, χορευτής και χορογράφος σε αναπηρικό αμαξίδιο και κοινωνικός ψυχολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μεταφέρει το μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις κατά του "διαφορετικού" σε όλο τον κόσμο μέσα από τη χορευτική ομάδα Dagipolidanceco, που δημιούργησε ο ίδιος.
   Ο Γ. Χρηστάκης χορογραφεί, χορεύει, σχεδιάζει και οργανώνει όλες τις παραγωγές και παραστάσεις της έως και σήμερα και έχει και τη συνολική ευθύνη παραγωγής και εκτέλεσης. Με την Dagipoli προκάλεσε ανατροπές και η δουλειά του με την ομάδα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική έως την Ευρώπη και την Ασία.
   Τέλος, στους πρώτους δεκαέξι υποψήφιους συγκαταλέγονται ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Μουχαμέντι Γιόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.