4 Ιαν 2019

Όλγα Γεροβασίλη: Στην πολιτική μπήκα για να προσφέρω πρώτα απ’ όλα στον τόπο μου

"Οι σχέσεις μου με τον τόπο μου είναι βαθιές, είναι σχέσεις ζωής. Εκεί είναι οι ρίζες μου. Στην Άρτα, λοιπόν, θα είμαι υποψήφια, και τώρα και πάντα"


   Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ηπειρωτικός Αγών" και το δημοσιογράφο Αποστόλη Τζελέτα παραχώρησε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, στην οποία τονίζει ότι "Οι σχέσεις μου με τον τόπο μου είναι βαθιές, είναι σχέσεις ζωής. Εκεί είναι οι ρίζες μου. Εκεί είναι η οικογένειά μου. Στην πολιτική μπήκα για να προσφέρω πρώτα απ’ όλα στον τόπο μου. Στην Άρτα, λοιπόν, θα είμαι υποψήφια, και τώρα και πάντα."
   Η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει ότι "Κάποτε σ’ αυτόν τον τόπο χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για μία τετραετία και ότι οι εκλογές γίνονται στο τέλος της. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει αλλά και να «προβλέπει» εκλογές από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησή μας."
   Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνεται της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας, παραθέτοντας τα θετικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, ενώ χαρακτηρίζει "μυθοπλασία" το αφήγημα της Ν.Δ. για την Ελλάδα της δήθεν "ανομίας" και "ανασφάλειας", που το ανέπτυξαν επειδή όλα τα προηγούμενα καταστροφολογικά αφηγήματα έχουν διαψευσθεί.

   Αναλυτικά η συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη:

  Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου πέρασε χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια, μειωμένης έκτασης γεγονότα υπήρξαν και στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά η Ν.Δ. εξακολουθεί να θεωρεί πως το πρόβλημα είναι πως το φαινόμενο των εισβολών και της ανομίας αυτού του είδους είναι πλέον διαρκές. 
   Πράγματι και στις δύο επετείους που αναφέρατε, που, δυστυχώς, έχουν πάρει και τον χαρακτήρα «εθιμικής αναταραχής», αμαυρώνοντας έτσι την ιστορική μνήμη, δεν υπήρξαν αξιοσημείωτα περιστατικά.
   Θυμηθείτε τα επεισόδια και τις καταστροφές την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και συγκρίνετέ τα με τα σημερινά. Σταγόνα στον ωκεανό. Κι όμως ο κ. Μητσοτάκης, λες και απευθύνεται σε λωτοφάγους, παρομοιάζει τα Εξάρχεια με τη Συρία! Καμία απολύτως αίσθηση του μέτρου, μόνο συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, διόγκωση γεγονότων και διαρκής καταστροφολογία, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί το τελευταίο αφήγημα που επιστράτευσε, περί δήθεν «ανομίας». Το σύνδρομο της εξουσιοστέρησης κάνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβαίνει σε δηλώσεις κι εκτιμήσεις. που διαψεύδονται παταγωδώς και παρόλα αυτά να επιμένει, χάνοντας και το τελευταίο ίχνος πολιτικής σοβαρότητας και εγκυρότητας.
   Ενδεικτικά θυμίζω τις «προβλέψεις» του για το μη κλείσιμο των αξιολογήσεων, για τη διεθνή απομόνωση της χώρας και της Κυβέρνησής μας, τη μη έξοδο απ’ τα μνημόνια, την «αριστερή παρένθεση» και την αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης, που «από βδομάδα σε βδομάδα πέφτει», τα νέα μέτρα που οσονούπω έρχονται, τη μη καταβολή της «13ης σύνταξης» -ως μονομερή ενέργεια-, τη μη υπεραπόδοση της οικονομίας, το 4ο μνημόνιο, το απολύτως βέβαιο κόψιμο των συντάξεων κ.λπ.

  Στα περί ανομίας τι απαντάτε; Είναι τελικά θέμα της Αστυνομίας να βάλει τέλος στα φαινόμενα βίας ή πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις σε άλλο επίπεδο; Και μπορεί να μπει ένα τέλος;
   Αφού οι προηγούμενοι ισχυρισμοί της έχουν διαψευσθεί, η ηγεσία της ΝΔ ανέπτυξε τη μυθοπλασία για την Ελλάδα της δήθεν ανομίας, της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας.
   Έχω παραθέσει στη Βουλή τα στοιχεία, που αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα. Πέρα από μια αύξηση της μικροπαραβατικότητας, για την αντιμετώπιση της οποίας ήδη υλοποιούμε με την φυσική ηγεσία και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ένα πλέγμα δράσεων με θετικά αποτελέσματα, όλα τα υπόλοιπα είναι μειωμένα σε σχέση με τις εποχές που το δόγμα «νόμος και τάξη», δηλαδή η πιο ωμή αστυνομοκρατία επικρατούσε ως κυρίαρχη πολιτική.
   Κι αυτό επειδή η καταστολή και η αστυνομοκρατία γενικά και άκριτα δε συνιστούν λύση στο πρόβλημα.
   Η παραβατικότητα, η εγκληματικότητα, τα φαινόμενα βίας είναι πολυπαραγοντικά ως προς τις αιτίες που τα γεννούν αλλά και ως προς τις λύσεις που επιδέχονται. Οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά δεδομένα αποτελούν κάποιες απ’ τις παραμέτρους του προβλήματος, που, φυσικά, δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας αγγίζει πάρα πολλές πτυχές του σύγχρονου κράτους, και η οριστική επίλυση του προβλήματος δε γίνεται απ’ τη μια μέρα στην άλλη, ούτε είναι μόνο ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας.
   Αυτή είναι η αλήθεια… Όσο κι αν δεν βολεύει τα νεοφιλελεύθερα αφηγήματα.

  Κατά την ορκωμοσία σας, είχατε πει ότι η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση. Τελικά, αυτό το «άρωμα γυναίκας» τι διαφορετικό έφερε έως σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;
   Δεν είπα ότι η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση. Θα αδικούσα όλους τους άντρες που πασχίζουν καθημερινά και υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες γι’ αυτή. Είπα ότι είναι «γένους θηλυκού». Είναι «Η» ασφάλεια! Συμπληρώστε σ’ αυτό και το λογοπαίγνιο, καθώς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο γυναίκες. Σχετικά με «το διαφορετικό», αυτό δεν κρίνεται με όρους φύλου, αλλά με όρους ικανοτήτων, είτε πρόκειται για γυναίκες είτε πρόκειται για άντρες. Σε κάθε περίπτωση, αν υπήρξε ή υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στη δουλειά μας, αυτό δε θα το κρίνω εγώ, αλλά οι πολίτες, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

  Παρά τα αυξημένα κυβερνητικά σας καθήκοντα, βλέπουμε ότι οι επισκέψεις σας στην εκλογική σας περιφέρεια είναι συχνές. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνετε στην Άρτα και δε θα ακολουθήσετε το παράδειγμα πολλών προβεβλημένων πολιτικών, οι οποίοι επιλέγουν να μεταπηδήσουν σε κάποια μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια;
   Είναι γεγονός ότι τα αυξημένα κυβερνητικά και κομματικά καθήκοντα των στελεχών που προέρχονται από την επαρχία, δημιουργούν προβλήματα στην επικοινωνία τους με τους πολίτες της περιοχής που εκπροσωπούν. Προσωπικά κάνω μεγάλη προσπάθεια για να είμαι σε διαρκή επαφή με τους συμπολίτες μου. Δεν έχω πάψει ούτε στιγμή να αγωνίζομαι για τα μεγάλα αλλά και για τα μικρά θέματα που τους απασχολούν. Ούτε έχω σκεφθεί ποτέ να τους εγκαταλείψω. Οι σχέσεις μου με τον τόπο μου είναι βαθιές, είναι σχέσεις ζωής. Εκεί είναι οι ρίζες μου. Εκεί είναι η οικογένειά μου. Στην πολιτική μπήκα για να προσφέρω πρώτα απ’ όλα στον τόπο μου. Στην Άρτα, λοιπόν, θα είμαι υποψήφια, και τώρα και πάντα.

  Αν και επανειλημμένως ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, εκτιμάτε πως μπορεί να υπάρξουν γεγονότα, που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή έστω θα την οδηγήσουν σε μια διαφορετική επιλογή; 
   Κάποτε σ’ αυτόν τον τόπο χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για μία τετραετία και ότι οι εκλογές γίνονται στο τέλος της. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει αλλά και να «προβλέπει» εκλογές από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησή μας. Διαψεύστηκε πανηγυρικά. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως προβλέπεται. Το Σύνταγμα, επίσης, προβλέπει τις ειδικές περιπτώσεις και τα γεγονότα που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όμως δεν είμαι «Πυθία» για να μαντέψω εάν θα υπάρξουν τέτοια γεγονότα.

  Είστε μεταξύ των 111 ιδρυτικών μελών της περιφερειακής παράταξης με επικεφαλής τον Γ. Ζάψα. Η επιλογή σας αυτή προκάλεσε αρκετή συζήτηση. Ένα πρόσωπο που ο ΣΥΡΙΖΑ δε στήριξε στις προηγούμενες εκλογές, όταν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού μετώπου στην περιφέρεια, το επιλέγει σήμερα, χωρίς να έχει «προίκα» τη στήριξη από άλλες δυνάμεις.
   Ο κ. Ζάψας είναι μία πάρα πολύ καλή υποψηφιότητα για την Περιφέρεια της Ηπείρου. Η επιλογή του παρέχει κατά γενική ομολογία τα εχέγγυα για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου αυτοδιοικητικού δημοκρατικού μετώπου στην περιοχή μας. Η απλή αναλογική και οι αλλαγές που έφερε ο Κλεισθένης, δημιουργούν νέες συνθήκες και το σύστημα γίνεται περισσότερο δημοκρατικό. Αυτό αντανακλάται και στην εκλογική διαδικασία, όπου έχουμε ήδη παντού μία πλειάδα υποψηφίων. Αυτό δείχνει μία πρωτόγνωρη διαθεσιμότητα για συμμετοχή των συμπολιτών μας στην αυτοδιοίκηση, καταδεικνύοντας την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.