27 Οκτ 2018

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο διαγωνισμός για τις μελέτες αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Άρτας

- Στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφορά για φωτογραφικές διατάξεις στη μελέτη που υπερβαίνει το 1.000.000 € με το ΦΠΑ
- Μέχρι στιγμής, σιγή ασυρμάτου από το Δημαρχείο


   Κι εκεί, που φέτος, μετά από δεκαετίες διεκδικήσεων, το ΞΕΝΙΑ πήρε το δρόμο του για να ξαναγίνει μέρος της καθημερινότητας των Αρτινών ("Υπογράφηκαν τα 2.500.000€ για το ΞΕΝΙΑ, βάζοντας τέλος σε δεκαετίες εγκατάλειψης"), ένα νέο στοιχείο έρχεται να σκορπίσει ανησυχίες και να προκαλέσει σκέψεις για τον τρόπο που η Δημοτική αρχή διαχειρίζεται τα "εργαλεία", που, για πρώτη φορά, δίνονται τόσο απλόχερα στην Άρτα.
   Αυτό το νέο στοιχείο αποκαλύφθηκε χθες σε ρεπορτάζ του Capital.gr, το οποίο αναφέρει ότι ομάδα τεχνικών εταιρειών κατέθεσε, πριν από μερικές ημέρες, αναφορά στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, σύμφωνα με την οποία η προκήρυξη για το έργο με τίτλο «ΜΕΛΕΤΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΣ», περιέχει φωτογραφικές διατάξεις.
   Συγκεκριμένα αναφέρεται:
"Στην αναφορά προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, γίνεται λόγος σε συγκεκριμένη περίπτωση διαγωνισμού ύψους άνω των 800 χιλιάδων ευρώ και αφορά την επιλογή εταιρείας που θα αναλάβει την ωρίμανση της μελέτης με στόχο την αξιοποίηση κτηρίου με τουριστική χρήση σε Δήμο της Περιφέρειας Ηπείρου. Κατά την ίδια αναφορά, η προκήρυξη βρίθει φωτογραφικών διατάξεων όσον αφορά την επαγγελματική εμπειρία των διαγωνιζομένων. Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνεται, ότι μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού αναδείχθηκε μόνον ένα σχήμα. 
Σύμφωνα με την καταγγελία προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, ο φωτογραφικός χαρακτήρας του διαγωνισμού προκύπτει από το γεγονός ότι ζητείται από τους υποψηφίους:
- να έχουν εκπονήσει, κατά την τελευταία πενταετία, παρόμοιες με την υπό ανάθεση μελέτες για τουλάχιστον ένα εκπαιδευτικό κτήριο συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 2.000 τ.μ. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην αναφορά, η απαίτηση για μελέτη εκπαιδευτικού κτηρίου επιφάνειας 2.000 τ.μ. είναι αυθαίρετη, επειδή το κτήριο που αφορά τον διαγωνισμό είναι περίπου 2.400 τ.μ., ενώ σε τμήμα του θα αναπτυχθεί χρήση εκπαίδευσης.
- μία τουλάχιστον μελέτη για βιβλιοθήκη δημόσιας χρήσης, με αυτές της ιδιωτικής χρήσης να εξαιρούνται.
- τουλάχιστον μία μελέτη για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ή αμφιθεάτρου τουλάχιστον 150 θέσεων, παρότι δεν προκύπτουν από το διαγωνισμό συγκεκριμένες απαιτήσεις για τη χωρητικότητα της αίθουσας.
- κατ’ ελάχιστον, τρεις μελέτες Ελέγχου Στατικής Επάρκειας και Στατικής Ενίσχυσης υφιστάμενων κτηρίων οπλισμένου σκυροδέματος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ), συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 2 χιλ. τ.μ. Η ένσταση που διατυπώνουν οι καταγγέλλοντες σχετίζεται με το ζητούμενο κανονισμό, δεδομένου ότι οι μελέτες θα μπορούσαν να γίνουν βάσει διαφορετικού προτύπου, όπως το EN1998.
- μία τουλάχιστον σύμβαση παροχής υπηρεσιών επίβλεψης δημοσίου κτηρίου (ή που να ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), όταν, έως σήμερα, εξαιρετικά ελάχιστες αναθέσεις υπηρεσιών επίβλεψης για δημόσια  κτιριακά έργα έχουν γίνει. Ταυτόχρονα, ο περιορισμός της ζητούμενης επίβλεψης δημόσιων κτηρίων αντίκειται στις διατάξεις του Ν.4412 (όπου ορίζεται ότι οι παρόμοιες υπηρεσίες αφορούν είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό παραλήπτη).
Βάσει των παραπάνω, οι καταγγέλλοντες ζητούν από την Εισαγγελέα Διαφθοράς να διαπιστώσει εάν, πράγματι, παραβιάζονται οι κανόνες χρηστής διαχείρισης δημόσιου χρήματος."

   Μόλις διάβασα ότι η υπόθεση αφορά "αξιοποίηση κτηρίου με τουριστική χρήση σε Δήμο της Περιφέρειας Ηπείρου", χτύπησαν καμπανάκια. Μόνο τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια δεν έγραψαν!
   Ανέτρεξα, λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων (ΕΔΩ), όπου περιγράφεται η Προκήρυξη Σύμβασης Εκπόνησης Μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΣ», με Εκτιμώμενη Αξία: 818.924,93 € (χωρίς Φ.Π.Α. 24%), δηλαδή, μαζί με το Φ.Π.Α. το ποσό είναι 1.015.000 €, που μπορεί να προσαυξηθεί κατά 106.816,30 €, λόγω απρόβλεπτων δαπανών.
   Στην προκήρυξη, λοιπόν, στο κεφάλαιο "Τεχνική και επαγγελματική ικανότητα", όντως περιγράφεται αυτό που αναφέρει το Capital.gr.
   Συγκεκριμένα:

β) κάθε προσφέρων, οφείλει να διαθέτει επιπλέον και ειδική τεχνική και επαγγελματική ικανότητα. Η ειδική τεχνική και επαγγελματική ικανότητα αποδεικνύεται:
1) από την εκπόνηση παρόμοιων με την υπό ανάθεση μελετών, οι οποίες εκτελέσθηκαν με συμβάσεις του υποψήφιου φυσικού ή νομικού προσώπου κατά την τελευταία πενταετία.
Ως παρόμοιες μελέτες, νοούνται τα εξής ανά κατηγορία μελέτης:
1α) για την Κατηγορία Μελέτης 06
— μία (1) τουλάχιστον μελέτη εκπαιδευτικού κτιρίου (δημοτικής ή μέσης ή ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης),συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 2.000 m2,
— μία (1) τουλάχιστον μελέτη βιβλιοθήκης δημόσιας χρήσης, συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 1.000 m2,
— μία (1) τουλάχιστον μελέτη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων ή αμφιθεάτρου, χωρητικότητας τουλάχιστον 150 θέσεων·
1β) για την Κατηγορία Μελέτης 08
— τρεις (3) τουλάχιστον μελέτες ελέγχου στατικής επάρκειας και μελέτης στατικής ενίσχυσης υφισταμένων κτιρίων οπλισμένου σκυροδέματος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝ. ΕΠΕ),συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 2.000 m2·
1γ) για την Κατηγορία Μελέτης 09
— μία (1) τουλάχιστον μελέτη εκπαιδευτικού κτιρίου (δημοτικής ή μέσης ή ανωτέρας ή ανωτάτης εκπαίδευσης)συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 2.000 m2,
— μία (1) τουλάχιστον μελέτη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων ή αμφιθεάτρου, χωρητικότητας τουλάχιστον 150 θέσεων.
Επιπλέον, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 188 του Ν. 4412/16, οι βασικοί μελετητές θα πρέπει να μετέχουν υποχρεωτικά στην κατασκευή του έργου ως τεχνικοί σύμβουλοι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν και σχετική ειδική τεχνική και επαγγελματική ικανότητα, η οποία εν προκειμένω, θα συνίσταται σε:
— 1 τουλάχιστον σύμβαση παροχής υπηρεσιών επίβλεψης (ή σύμβαση παροχής υπηρεσιών ως σύμβουλος επίβλεψης) δημοσίου κτιρίου (του ευρύτερου Δημοσίου τομέα), εμβαδού τουλάχιστον 2000,00 m2, για τις κατηγορίες μελέτης 06, 08 και 09.


   Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμιά αμφιβολία ότι το Capital.gr όντως αναφέρεται στο ΞΕΝΙΑ της Άρτας και στο Δήμο Αρταίων. Όπως επίσης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κ. Τουλουπάκη θα μελετήσει την αναφορά, θα εξετάσει τα όποια στοιχεία, θα ακούσει τους εμπλεκόμενους, θα κρίνει και θα πράξει τα δέοντα, ανάλογα με την κρίση της. Θα συντάξει δικογραφία εάν πραγματικά αποκαλυφθεί ότι υπάρχει κάτι παράνομο ή θα θέσει την αναφορά στο αρχείο εάν δεν στοιχειοθετείται αδίκημα.
   Αυτό, όμως, που προκαλεί εύλογες απορίες είναι η μέχρι τώρα σιγή ασυρμάτου από την κατά τα άλλα λαλίστατη Δημοτική αρχή. Ο Δήμαρχος βγάζει φωτογραφία και Δελτίο Τύπου ακόμα κι όταν γίνεται αλλαγή λαμπτήρα, στο συγκεκριμένο πολύ σοβαρό ζήτημα, που αποκαλύπτει το ρεπορτάζ μιας πανελλαδικής εμβέλειας ενημερωτικής ιστοσελίδας, δεν οφείλει να βγάλει μια ανακοίνωση;
   Θεωρεί μήπως το θέμα έλασσον ή -ακόμα χειρότερα- ενοχλητικά αποκαλυπτικό; Μιας και τσαλακώνει την εικόνα που τόσο επιμελώς καλλιτεχνεί επικοινωνιακά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.