31 Οκτ 2018

Τα ιερά και τα όσια της Ν.Δ.

Το πιθανότερο είναι ότι θα προτιμήσει να αποδράσει. Ελπίζοντας ότι έτσι θα περισώσει και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, από τον οποίο αποστασιοποιείται στα λόγια, αλλά φρόντισε, ως κυβέρνηση, να περισώσει


   Οι προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν και επίσημα την ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης. Το τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία και πώς θα διαχειριστεί τη συζήτηση αυτή παραμένει άγνωστο.
   Η γραμμή της κάθετης πόλωσης, που έχει επιλέξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και η σταθερή του άρνηση να μπει σε οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση, για οποιοδήποτε θέμα και μέχρι να επιτρέψει η εξουσία στους “νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας”, δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για αισιοδοξία. Πόσο μάλλον όταν πίσω από την αδιαλλαξία αυτή κρύβεται μια βαθύτατη πολιτική και προγραμματική ανεπάρκεια και η αδυναμία της να τοποθετηθεί πάνω σε σοβαρά θεσμικά ζητήματα.
   Σε κάθε περίπτωση, τα συνταγματικά “ιερά και όσια” της Ν.Δ. πρέπει να θεωρούνται λίγο έως πολύ δεδομένα. Είναι η προστασία των επενδύσεων από κάθε περιβαλλοντικό και χωροταξικό περιορισμό, καθώς και από κάθε νομοθεσία που κατοχυρώνει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
   Είναι το δικαίωμα των επιχειρηματιών να μπουν στο εμπόριο πτυχίων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης -και μάλιστα με κρατική χρηματοδότηση. Είναι η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, που θα γυρίσει τη χώρα στο πελατειακό κράτος τής προ του 1909 εποχής.
   Και, βεβαίως, είναι η διατήρηση του σημερινού αναχρονιστικού πλαισίου των σχέσεων της Εκκλησίας με το κράτος, που τροφοδοτεί την ακροδεξιά δεξαμενή ψήφων της Ν.Δ.
   Τέτοιες θέσεις η Νέα Δημοκρατία δύσκολα θα μπορέσει να υποβάλει σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο επιχειρημάτων. Το πιθανότερο είναι ότι θα προτιμήσει να αποδράσει. Ελπίζοντας ότι έτσι θα περισώσει και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, από τον οποίο αποστασιοποιείται στα λόγια, αλλά φρόντισε, ως κυβέρνηση, να περισώσει.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.