10 Οκτ 2018

Μετά την Γέφυρα Πλάκας, σειρά παίρνει η αναστήλωση της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου

- Έρχεται στις 21 Οκτωβρίου ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης
- Έφτασε η ώρα που η Πολιτεία αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες


   Φέτος συμπληρώθηκαν 69 χρόνια από την ανατίναξη της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου, που ένωνε, επί 434 χρόνια, την Άρτα με την Καρδίτσα, πάνω από τον ορμητικό Αχελώο ποταμό.
   Η γέφυρα Κοράκου χτίσθηκε από το Μητροπολίτη Βησσαρίωνα το Β, ́ μητροπολίτη Λάρισας, το 1514-1515. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα.
   Έμεινε όρθια για αιώνες, αντέχοντας σεισμούς και μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου και έπεσε κι αυτή θύμα του εμφυλίου, στις 28 Μαρτίου του 1949, σε μια από τις φονικότερες μάχες.
   Σήμερα έχουν μείνει δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου.
   Με αφορμή το «2018 Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ιστορική Γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου στις 21 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί δίπλα από τα απομεινάρια της Γέφυρας, στην Κοιλάδα του Αχελώου.
   Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος θα αναφερθεί στις προοπτικές αναστήλωσης της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου.
   Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Υπουργός, κατά την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του αναδόχου για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», δήλωσε: «Μετά το γεφύρι της Πλάκας, έχουμε πολλή δουλειά για να ξανακτίσουμε ένα γεφύρι, που δεν έπεσε το 2015, την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης, αλλά που έπεσε πολλές δεκαετίες πριν. Είναι το γεφύρι του Κοράκου. Άρα, έχουμε πολλή δουλειά και για τη χώρα και την πολιτιστική της κληρονομιά, για τις ιστορικές μνήμες που έχουν όλα αυτά τα μνημεία».
   Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο με δηλώσεις στήριξης προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και του νυν Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου.
      Η πολιτιστική κληρονομιά συνδέει τους λαούς της Ευρώπης μέσα από την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους. Αντιπροσωπεύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των πολιτιστικών μας παραδόσεων. Έχουμε υποχρέωση να την κατανοούμε, να την τιμούμε, να την προστατεύουμε και να την διαφυλάσσουμε για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

   Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, (10:30-11:30)

10:30-10:33 Παρουσίαση της εκδήλωσης από την εκπαιδευτικό Νεκταρία Στούκα
10:33-10:35 Βίντεο: Αντόνιο Ταγιάνι, Προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
10:35-10:38 Καλωσόρισμα από τον Χρήστο Καπερώνη, Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, εκ μέρους της Επιτροπής στήριξης για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου.
10:38-10:41 Καλωσόρισμα από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά.
10:41-10:51 Βάρβαρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρτας: “Η ιστορία της Γέφυρας Κοράκου μέσα από το πέρασμα των αιώνων.”
10:51-11:06 Χρήστος Σπίρτζης, Υπουργός Υποδομών: “Προοπτικές Αναστήλωσης της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου.”
11:06-11:18 Παραδοσιακοί ήχοι από την μπάντα της Κοιλάδας του Αχελώου με θέμα το γιοφύρι του Κοράκου.
11:18-11:30 Φορείς, όπως ο Σύλλογος Γυναικών “Λένω Μπότσαρη”, και οι φιλόξενοι κάτοικοι της περιοχής θα προσφέρουν  παραδοσιακά προϊόντα της Κοιλάδας του Αχελώου με σκοπό να κάνουν γνωστά τοπικά προϊόντα και γεύσεις που με την ιδιαίτερη ταυτότητα και την εξαιρετική ποιότητά τους εντοπίζουν και αναδεικνύουν τις παραδόσεις, την τοπική τεχνογνωσία και την ιστορία του τόπου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.