8 Οκτ 2018

Μετά από 19 χρόνια και... 1000 κύματα, η λίμνη Κάρλα αποκαθιστά την ερημοποίηση του Θεσσαλικού Κάμπου

- Πανηγυρικά εγκαίνια για το μεγαλύτερο έργο των Βαλκανίων και δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης
- Κορίνα Κρέτσου: “Παράδειγμα για όλο τον κόσμο”
- Αλέξης Χαρίτσης: “Σώσαμε ένα έργο που είχε βαλτώσει”


   Την ολοκλήρωση των έργων για την επαναλειτουργία της λίμνης Κάρλα εγκαινίασε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με το «παρών» να δίνουν η επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, του οποίου η συμβολή στην ολοκλήρωση του έργου ήταν καθοριστική. Η αναγκαιότητα του πολύχρονου έργου ανέκυψε γιατί, όπως αποδείχθηκε, η επιλογή αποξήρανσης της λίμνης ήταν επιζήμια για τη γύρω περιοχή, με τα φαινόμενα ερημοποίησης να είναι απειλητικά για τον βιότοπο, αλλά και για τους κατοίκους.
   Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στα Βαλκάνια, καθώς αφορά τη δημιουργία μιας μεγάλης υγροτοπικής έκτασης 38.000 στρεμμάτων, που συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, στη βαθμιαία ανάταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα των παραλίμνιων περιοχών της Κάρλας στη δημιουργία μικροκλίματος. Τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης συμβάλλουν στο να μην πλημμυρίζουν περιοχές του θεσσαλικού κάμπου. Επίσης, οι επαρκείς ποσότητες πόσιμου νερού από γεωτρήσεις ενισχύουν την ύδρευση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου.
   Το έργο πέρασε από... χίλια κύματα. Η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας άρχισε το 1999 και εντάχθηκε για πρώτη φορά στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2000-2006) με αρχικό προϋπολογισμό 115.107 εκατ. ευρώ. Μετά, το έργο πέρασε ως γέφυρα στο ΕΣΠΑ (2007-2013) και στο δεύτερο ΕΣΠΑ (2014-2020), για να ολοκληρωθεί στη δεύτερη θητεία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 245 εκατ. ευρώ.
  Η ερημοποίηση
   To έργο κρίθηκε απαραίτητο, καθώς η αποξήρανση της λίμνης που ξεκίνησε το 1962 σε συνδυασμό με τη σήραγγα για τη διοχέτευση των υδάτων στον Παγασητικό Κόλπο επέφεραν δυσμενείς επιπτώσεις για την περιοχή, με τη βιοποικιλότητα να έχει φθίνουσα πορεία.
   Η δε στάθμη του υπόγειου υδροφορέα κατέβαινε διαρκώς λόγω των αρδευτικών αντλήσεων, πράγμα που προκάλεσε μείωση και του πόσιμου νερού. Γρήγορα η περιοχή βρέθηκε αντιμέτωπη με το φαινόμενο της ερημοποίησης, με την ποιότητα των εδαφών να καθίσταται όλο και περισσότερο προβληματική εξαιτίας της χρήσης ακατάλληλης ποσότητας νερού. Ακολούθως, η περιοχή του Βόλου ήρθε αντιμέτωπη με ακατάλληλης ποιότητας νερό και σημαντική έλλειψη πόσιμου νερού. Ο δε Παγασητικός Κόλπος εμφάνισε σημαντικά προβλήματα ποιοτικής υποβάθμισης.
  Η αναζωογόνηση
   Αυτή η πορεία όμως αντιστράφηκε με την απόφαση η λίμνη Κάρλα να πάρει ξανά ζωή και πλέον στην περιοχή ζουν 181 είδη πτηνών και 14 είδη ψαριών. Έτσι, χθες στα εγκαίνια παρουσιάστηκαν τα έντεκα ολοκληρωμένα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους. Πρόκειται για τον ταμιευτήρα Κάρλας, την κατασκευή των απαιτούμενων έργων τροφοδοσίας της λίμνης Κάρλας από τον ποταμό Πηνειό, την κατασκευή έργων ενίσχυσης της ύδρευσης της μείζονος περιοχής Βόλου, την κατασκευή των έργων ανάδειξης του περιβάλλοντος της λίμνης και τα μέσα ερμηνείας έργων ανάδειξης του περιβάλλοντος της λίμνης που περιγράφουν την ιστορία των έργων.
   Επίσης, κατασκευάστηκαν τα υπολειπόμενα έργα της πρώτης και της δεύτερης φάσης της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας. Τέλος, κατασκευάστηκαν συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα ορεινής υδρονομίας και στη λεκάνη της Κάρλας, όπως και τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού της λίμνης για την άρδευση 22.100 στρεμμάτων της γύρω περιοχής. Για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής σημασίας της λίμνης κατασκευάστηκε στο Στεφανοβίκειο το κέντρο πληροφόρησης και ο εκθεσιακός χώρος με υλικά που αντανακλούν την Ιστορία της περιοχής.
“Παράδειγμα για όλο τον κόσμο”
   “Ένας αλατώδης κάμπος έχει ξαναβρεί ζωή, ένα οικοσύστημα θραυσμένο για άλλη μια φορά είναι ζωντανό. Η λίμνη Κάρλα που παλιά ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος υγρότοπος της Ευρώπης. Εργαστήκαμε μαζί αξιοποιώντας τα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να αποκτά ξανά ζωή” τόνισε η επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Κ. Κρέτσου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων προσθέτοντας: “Η αποκατάσταση της λίμνης Κάρλα προσφέρει πολλά οφέλη με την αναζωογόνηση της βιοποικιλότητας, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την ισορροπία του ύδατος, πράγμα που θα δημιουργήσει οφέλη για την οικονομία όλης της περιοχής και αυτό είναι ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο”.
  “Σώσαμε ένα έργο που είχε βαλτώσει”
   “Συνεργαστήκαμε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό από το 2016, όταν τότε το έργο είχε 'βαλτώσει' και ελλόχευε ο κίνδυνος να επιστραφούν στην Ε.Ε. 180 εκατ. ευρώ” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι η επαναλειτουργία της λίμνης Κάρλα συνιστά “ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη και σίγουρα στα Βαλκάνια”. Πρόκειται για “μια μεγάλη εθνική επιτυχία” είπε ο Αλ. Χαρίτσης, εξηγώντας ότι “το έργο αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς το περιβάλλον και η ανάπτυξη δεν βρίσκονται σε σύγκρουση, αλλά μπορεί το ένα να συμπληρώνει το άλλο”. “Με αυτό το έργο προστατεύεται το περιβάλλον, αρδεύονται 150.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο, θα υδροδοτηθεί μέρος της πόλης του Βόλου και ενισχύεται σημαντικά η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής” κατέληξε.
   Με την ιστορική φράση του Τζον Κένεντι εγκαινίασε το μεγαλύτερο βαλκανικό έργο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, λέγοντας: “Ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά, κάθε άνθρωπος πρέπει να προσπαθήσει”. “Εμείς παλεύουμε καθημερινά σε μια δύσκολη εποχή, αλλά έχουμε ένα μυστικό... Ότι δεν έχουμε μυστικά και συνεργαζόμαστε για την Ελλάδα και τη Θεσσαλία” πρόσθεσε. “Στο έργο αυτό διεισδύουν οι επιθυμίες όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων και στον τόπο αυτό συναντιούνται η Ιστορία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η παραγωγή και το νερό με 181 είδη πτηνών” κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.