30 Σεπ 2018

ΠΓΔΜ: Το δημοψήφισμα, το ΝΑΤΟ, ο εθνικισμός

Καλούνται να αποφασίσουν για μια συμφωνία, που διευθετεί τις σχέσεις με την Ελλάδα, κλείνοντας μια υπόθεση που μένει σε εκκρεμότητα για δεκαετίες


   Το πρώτο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών γίνεται σήμερα με το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Οι πολίτες της γειτονικής χώρας καλούνται να αποφασίσουν για μια συμφωνία, που διευθετεί τις σχέσεις με την Ελλάδα, κλείνοντας μια υπόθεση που μένει σε εκκρεμότητα για δεκαετίες.
   Όσοι πιστεύουν ότι όλη αυτή η ιστορία γίνεται απλώς για την επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, κάνουν λάθος. Αν το ΝΑΤΟ επειγόταν να επεκτείνει την κυριαρχία του, δεν θα περίμενε τριάντα χρόνια να λυθεί το ονοματολογικό ούτε θα έθετε ως προϋπόθεση το δημοψήφισμα. Θα χρησιμοποιούσε πιο άμεσους τρόπους, δεδομένου, μάλιστα, ότι οι συσχετισμοί στην κοινωνία της ΠΓΔΜ είναι σήμερα υπέρ της ένταξης.
   Ούτε η διαμάχη με την Ελλάδα αποτελεί πρόβλημα για το ΝΑΤΟ, αφού η πείρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει δείξει ότι οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε δύο κράτη - μέλη μάλλον ευνοούν, παρά υπονομεύουν τη σταθερότητα της συμμαχίας. Αντίθετα, η ανεξαρτησία από τις επιδιώξεις των ισχυρών παγκόσμιων δυνάμεων θα γίνει εφικτή όταν τα κράτη του κόσμου θα μπορούν να ρυθμίζουν τις σχέσεις τους χωρίς να χρειάζονται εξωτερικούς εγγυητές σταθερότητας. Το ζήτημα λοιπόν είναι η εξάλειψη των εθνικιστικών αντιπαραθέσεων και η εδραίωση σταθερών σχέσεων φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Στην κατεύθυνση αυτή, η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.
   Σήμερα στην ΠΓΔΜ συγκρούονται δύο πόλοι: το “Ναι” και η αποχή. Οι εθνικιστές του VMRO έχουν αναδιπλωθεί στη γραμμή της αποχής, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να κερδίσουν. Πριν μερικά χρόνια, η επικράτησή τους θα θεωρείτο αδιαμφισβήτητη. Και αυτό είναι ήδη μια νίκη. Σήμερα περιμένουμε να επικυρωθεί.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.