5 Ιουν 2018

Ν. Κοτζιάς: «Αν έχει τα κότσια η Ν.Δ. να βγει δημόσια να πει τα ονόματα που πρότεινε, γιατί υπάρχουν ντοκουμέντα» - VIDEO

- «Έδιναν το όνομα Μακεδονία ολόκληρο, ούτε καν σε σύνθετη ονομασία»
- «Τους ενοχλεί ότι μιλώ, διότι ξέρω καλά τι έχουν κάνει»


   «Ελπίζω ότι στο τέλος θα έχουμε συμφωνία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τα Σκόπια.
   «Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» παραπέμποντας στα λόγια του Καβάφη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία, «ένας καλός συμβιβασμός» με τη γειτονική χώρα.
   «Έχω την αίσθηση ότι, τώρα, που πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία, η ηγεσία στα Σκόπια συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες, που υπάρχουν για την υλοποίησή της και θέλησε να αναστοχαστεί για τη συμφωνία. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά σε λίγες μέρες θα ξεπεραστούν».
   «Δεν μπορεί να παρασύρεται ένας διαπραγματευτής από τα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια της αντιπολίτευσης» είπε, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με το όνομα, καθώς, όπως είπε, «το όνομα που θα συμφωνηθεί θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί».



  "Έδιναν το όνομα Μακεδονία ολόκληρο, ούτε καν σε σύνθετη ονομασία"
   "Το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» είχε υιοθετηθεί από ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και σήμερα κάνουν τους μακεδονομάχους. Έδιναν το όνομα Μακεδονία ολόκληρο, ούτε καν σε σύνθετη ονομασία και θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί όσοι με κατηγορούν" αντί να μιλούν για προδότες.
   «Αν με προκαλέσουν ξανά, όλα αυτά θα κατατεθούν και στη Βουλή», «το γεγονός ότι τους προστατεύω προκειμένου να τελειώνουμε δε σημαίνει ότι δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών εις βάρος της κυβέρνησης και εμένα προσωπικά. Το «Μακεδονία-Σκόπια» το είχαν δεχθεί προηγούμενες κυβερνήσεις». «Υπήρξαν ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν υιοθετήσει το Μακεδονία-Σκόπια, ως διεθνή ονομασία και ταυτόχρονα δεχόντουσαν το Μακεδονία σκέτο, στο εσωτερικό» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
  "Ο κ. Κουμουτσάκος έβρισκε συζητήσιμο το όνομα "Μακεδονία-Σκόπια"
   Ο κ. Κοτζιάς έκρινε ως υποκριτική τη στάση των στελεχών της Ν.Δ. Ενώ όπως ανέφερε στις 11 Ιανουαρίου 2007 ο κ. Κουμουτσάκος μιλάει σε συνέντευξή του, για το όνομα Μακεδονία – Σκόπια λέγοντας ότι είναι συζητήσιμη. Σήμερα όμως παρουσιάζονται σαν να μην γνωρίζουν τίποτα για τα χρόνια που κυβερνούσαν ενώ καλούν σε συλλαλητήρια.
   Απάντησε για το θέμα της Μακεδονικής γλώσσας στον κ. Μπαμπινιώτη, "ο κ. Μπαμπινιώτης θα έπρεπε να είναι πιο μετρημένος στις δηλώσεις του. Μήπως συμμετείχε στην διαπραγματευτική ομάδα; Μήπως έχει προσωπικές ευθύνες;" και πρόσθεσε "Ας πάει ο κ. Μπαμπινιώτης να ψάξει στον ΟΗΕ. Από το 1977 ονομάζει ο ΟΗΕ τη γλώσσα αυτή «Μακεδονική».
   Το 2010, για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της γλώσσας και η απάντηση του ΟΗΕ ήταν ότι δυστυχώς η γλώσσα αυτή έχει καθιερωθεί ως «Μακεδονική» και πέρασε στα κράτη που διαδέχθηκαν την πρώην Γιουγκοσλαβία. "Μετά από 35 χρόνια, δηλαδή, αποφάσισαν να ζητήσουν αυτό να αλλάξει. Αυτά υπάρχουν στα επίσημα έγγραφα του ΟΗΕ" πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.
   Απαντώντας στις "αντιδράσεις" της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε: "ενοχλεί τη Ν.Δ. η ύπαρξή μου γιατί ξέρω τι έχουν κάνει» αντιδρούν στο δημοκρατικό διάλογο ενώ συνέχισε μιλώντας για τις επιθέσεις εναντίον του. Δεν απαντώ στις προκλήσεις τους, ούτε στις απειλές και τα δέματα που έρχονται στο υπουργείο ανέφερε χαρακτηριστικά.
   "Δημοκρατικό δικαίωμα του Πάνου Καμμένου να μην ψηφίσει" δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση."Δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης" είπε ενώ στην πιθανότητα να καταθέσει η Ν.Δ. πρόταση μομφής είπε: "ας υποβάλλουν πρόταση μομφής και θα πάρουν την απάντηση στη Βουλή".
   Υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό αποκάλυψε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ πρόσθεσε ότι "είκοσι σελίδες είναι το προσχέδιο συμφωνίας με τα Σκόπια". Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ελλιπή ενημέρωση και "μυστική διπλωματία", ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπήρξαν τέσσερις επίσημες ενημερώσεις σε διάστημα πέντε μηνών.



   Από τις πέντε προτάσεις Νίμιτς, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα ονόματα: «Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Νέα Μακεδονία» είπε ο κ. Κοτζιάς. Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, το όνομα Vardaska έχει απορριφθεί από τους Σκοπιανούς, γιατί θεωρούν ότι συνδέεται με φασιστικά καθεστώτα και τον βασιλικό οίκο που κυβερνούσε παλιά.
   Για την χώρα μας, το κύριο είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφή διάκριση ανάμεσα στα Σκόπια με τη σημερινή Μακεδονία, καθώς και της αρχαιότητας, που εμείς είμαστε οι φορείς της" υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς.
   Ειδικότερα για το όνομα της Μακεδονίας του Ίλιντεν, υπογράμμισε ότι δεν έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα. «Είναι μια τρέλα, ο κ. Πρωθυπουργός να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, για το τι λέει η άλλη πλευρά και μετά να τον κατηγορούν, για αυτά που λέει η άλλη πλευρά!».
   Απαντώντας στον κ. Κουμουτσάκο: «Δεν υπάρχουν κακές συμφωνίες και καλές στο μέλλον αλλά καλές συμφωνίες που καλό είναι να γίνουν τώρα» ενώ, όπως είπε, αυτές οι δυνάμεις, που επί δεκαετίες κυβέρνησαν τον τόπο, αυτές δημιούργησαν το πρόβλημα. 
   «Η Ν.Δ. έχει καταλήξει σε μια γραμμή ενάντια στην κληρονομιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κων. Μητσοτάκη, ενάντια στην παράδοσή της από τις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή, ακόμα και ενάντια σε αυτά που έλεγε ως κυβέρνηση Σαμαρά. Έχει αποφασίσει να πάει με το πιο ακραίο κομμάτι που έχει στο εσωτερικό της.»
   Συνεχίζοντας την κριτική του στη στάση της Ν.Δ. ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η Ν.Δ. παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο φαινόμενο «όχι μόνο κοιτάει το εσωτερικό της χώρας, όταν κάνει εξωτερική πολιτική, αλλά κοιτάει το εσωτερικό του κόμματός της». "Είναι πρωτοφανές για την εξωτερική πολιτική και επικίνδυνο" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
   Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε διεξοδικά στην "ιστορία" του προβλήματος:
   "Διαλύεται η Γιουγκοσλαβία και δημιουργούνται τα κράτη διάδοχοι της και προχωράει η Γερμανία σε αναγνώριση της Κροατίας και της Σλοβενίας και η Ε.Ε. συγκροτεί μια Επιτροπή, την Μπαταντέρ με στόχο να δει αν θα αναγνωριστούν αυτές οι οντότητες και αν τα Συντάγματά τους περιέχουν αλυτρωτισμούς προκειμένου να αναγνωριστούν ή όχι. Η Ελληνική κυβέρνηση τότε, που δεν πήγε στον ΟΗΕ για τη γλώσσα ως Μακεδονική, αρνήθηκε να συμμετέχει και δεν πήγαν ούτε ως παρατηρητές, εκεί που αναγνωρίστηκε τελικά η χώρα αυτή ως Μακεδονία από 140 χώρες".
   «Συνεχόμενα τα ψέματα της Ν.Δ. Εδώ και είκοσι χρόνια έχουν δώσει το όνομα Μακεδονία, κάνουν σαν να μην έχουν σχέση με αυτά και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτές τις διαδικασίες. Προβληματικό ότι, όταν ενημερώνω τη Ν.Δ., τα διαβάζω μετά στον Τύπο.»


 
   Κάλεσε τη Ν.Δ. να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα που είχε προτείνει για τα Σκόπια αντί να κάνει «κολπάκια και τουιτάκια». «Αν έχει τα κότσια η Ν.Δ. να βγει δημόσια να πει τα ονόματα που έλεγε, γιατί υπάρχουν ντοκουμέντα». «Τους ενοχλεί ότι μιλώ, διότι ξέρω καλά τι έχουν κάνει» απάντησε για την αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ. πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.
   Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι "απόλυτα σεβαστή από την Ελλάδα η επιλογή του κ. Ζάεφ για δημοψήφισμα στα Σκόπια" ενώ όπως ενημέρωσε. Αν το αποφασίσουν ο κύκλος επικύρωσης επεκτείνεται πέραν του Κοινοβουλίου, δηλαδή το Φθινόπωρο, διότι "η συμφωνία που θα έχει προϋποθέσεις επικύρωσης δεν μπορεί να είναι πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια". Τέλος ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι «Είναι εθνική ανάγκη και απαίτηση η λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» ενώ εκτίμησε ότι Τσίπρας και Ζάεφ έχουν βούληση για μια συμβιβαστική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.