16 Μαΐ 2018

Φαντί Αμπού Σέλμι: Εκτελέστηκε από ελεύθερο σκοπευτή, γιατί ήταν "απειλή" για το Ισραήλ

Η φωτογραφία με τον άνδρα χωρίς πόδια έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και έχει ήδη γίνει σύμβολο αντίστασης του παλαιστινιακού λαού απέναντι στο Ισραήλ


   Ο Φαντί Αμπού Σέλμι δεν βρίσκεται στη ζωή.
   Ήταν ένας από τους 60 Παλαιστίνιους που έπεσαν προχθές νεκροί από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών.
   Ο Φαντί είχε χάσει τα πόδια του σε ισραηλινή επιδρομή το 2008. Όμως, παρέμενε στην πρώτη γραμμή.
   Με το αναπηρικό αμαξίδιο και την αυτοσχέδια σφεντόνα του, αυτός ο θαρραλέος άνδρας στεκόταν απέναντι από τους πάνοπλους στρατιώτες του Ισραήλ -μία πραγματική απειλή.
   Ο φωτογράφος του Reuters, Ιμπραήμ Αμπού Μουσταφά, που κάλυψε τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, αναφέρεται στον Φαντί, τον οποίο συνάντησε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
   «Σήμερα το πρωί είπα "Γειά" σε αυτόν τον άνδρα. Μέχρι το τέλος της ημέρας ήμουν στην κηδεία του» είπε.
   Τον Φαντί εκτέλεσε Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής.
   Η φωτογραφία με τον άνδρα χωρίς πόδια έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.
   Και έχει ήδη γίνει σύμβολο αντίστασης του παλαιστινιακού λαού απέναντι στο Ισραήλ.


Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία του Παλαιστίνιου διαδηλωτή με τη σφεντόνα στο καροτσάκι

Όχι, τελικά ο διαδηλωτής στο καροτσάκι που πέταγε πέτρες με σφεντόνα, δεν σκοτώθηκε στη Γάζα προχθές. Και το όνομά του είναι Σαμπέρ Αλ Ασκάρ. Αλλά υπήρξε διαδηλωτής σε καροτσάκι, με το όνομα Φαντί Αμπού Σάλαχ, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Γάζα προχθές... Τα δύο του πόδια τα είχε χάσει από ισραηλινό βομβαρδισμό, δέκα χρόνια πριν. Και τη Δευτέρα, τον αποτελείωσαν. Ακολουθεί μια ακόμα μικρή ιστορία από την ματωμένη Παλαιστίνη.
Μια τραγική ιστορία «σκέπασε» προσωρινά μια άλλη τραγική ιστορία, τις τελευταίες μέρες στη Γάζα, αλλά δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία στην εποχή του Διαδικτύου. 
Θα έχετε σίγουρα δει όλοι πλέον τη φωτογραφία του ανάπηρου Παλαιστίνιου διαδηλωτή, που πετάει πέτρες προς τους ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, και που κατόπιν έγινε ευρέως γνωστό ότι ονομάζεται Φαντί Αμπού Σάλαχ και ότι σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την Καταστροφή της Παλαιστίνης και την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ:
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αλήθεια. Και ο Άλεξ Κέιν, freelancer δημοσιογράφος, που εμπιστευόμενος μια πηγή του στη Γάζα είχε μεταδώσει την είδηση, παραδέχεται ότι τα έκανε ...σαλάτα και κατεβάζει το σχετικό tweet για να μη μεταδίδεται πια η λανθασμένη πληροφορία. O άνδρας στη φωτογραφία δεν λέγεται Φαντί Αμπού Σέλμι, αλλά Σαμπέρ Αλ Ασκάρ, και δεν χτυπήθηκε από τους ισραηλινούς. 
Well, I fucked up. I saw reports from Gaza, including one from a trusted source on the ground, of the man below, whose real name is Saber al-Ashqar. I am now deleting the tweet because it is inaccurate and I don't want to spread more misinformation https://www.buzzfeed.com/rosebuchanan/gaza-wheelchair-protest?utm_term=.iyEDKMNVe#.sq50Ppyk1 
Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ: Το λάθος ήταν μόνο στο όνομα
Ωστόσο, η είδηση είχε βάση. Υπήρξε πράγματι στη Γάζα προχθές ένας ανάπηρος διαδηλωτής που σκοτώθηκε από τις βολές στο ψαχνό των ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών. Και το όνομά του ήταν πράγματι Φαντί Αμπού Σάλαχ:
O (πραγματικός) Φαντί Αμπού Σαλάχ σε παλαιότερη φωτογραφία: είχε χάσει τα πόδια του το 2008 από ισραηλινό βομβαρδισμό
Ο Φαντί Αμπού Σαλάχ σκοτώθηκε από τα πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών στη Γάζα, προχθές. Και το λειψό του σώμα ενταφιάστηκε την ίδια μέρα, 14 Μαΐου 2018. :
View image on TwitterView image on Twitter
His feet were amputated years ago by Israeli artillery shelling, then he lived his life for a several years with the rest of his body.
Today, the Israeli sniper killed the half which lived from his body .

Fadi Abu Salah A Dear neighbor and Friend .

R.I.P
Ο Ουαλίντ Μαχμούντ Ρουκ, γείτονας και φίλος του Φαντί, έγραψε στο παραπάνω tweet:
Ta πόδια του ακρωτηριάστηκαν χρόνια πριν από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού. Από τότε ζούσε τη ζωή του για τα επόμενα χρόνια με το υπόλοιπο του κορμιού του. Σήμερα, οι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν το μισό που απέμενε από το σώμα του.
Φαντί Αμπού Σάλαχ, ένας αγαπημένος γείτονας και φίλος.
Ουαλίντ Μαχμούντ Ρουκ, 14 Μαϊου 2018

[με πληροφορίες από Buzzfeed.com - επιμέλεια: Αλ.Π.]]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.