26 Ιαν 2018

Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με Προκόπη Παυλόπουλο: Στόχος της κυβέρνησης η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό - VIDEO

- Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις
- Αύριο η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών


   Στις 6:30 σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις επαφές του στο Νταβός.
   «Ήρθα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα που βαραίνουν την εξωτερική πολιτική. Αν δεν επιδιώξουμε τη λύση του , ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.



   Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το «Μακεδονικό», εκτίμησε ότι υπήρξε μία προσπάθεια προσέγγισης, έγιναν κάποια βήματα στα ζητήματα αλυτρωτισμού και χαρακτήρισε θετικό την προαναγγελία του Ζόραν Ζάεφ για την αλλαγή ονομασίας σε αεροδρόμιο και εθνική οδό.
   «Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας. Πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για να χαράξουμε την εθνική γραμμή. Άλλωστε η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια», σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
   Σημείωσε πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.
 O Αλ. Τσίπρας στον Πρ. Παυλόπουλο: Στην εξωτερική πολιτική υπάρχει συνέχεια - Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού 
  "Σε κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας να αντιμετωπίσουμε το θέμα", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και συνέχισε: "Αλλωστε, η χώρα, κυρίως στην εξωτερική πολιτική της, έχει συνέχεια. Και αυτή τη συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο".
   Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και γίνανε κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα που πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. «Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, καθότι είναι κρίσιμο θέμα. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού. Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποίηση των προσπαθειών μας» συμπλήρωσε.
   Κατά την σύντομη συζήτηση ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι θέλησε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει: "Πρόκειται για ζητήματα που λιμνάζουν και βαραίνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας". Σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά αν δεν το επιδιώξουμε θα τα βρούμε στο μέλλον μπροστά πιο δύσκολα.
   Στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχουμε διανύσει μεγαλύτερη απόσταση. Με την ΠΓΔΜ, δεν είμαστε ακόμη εκεί, είπε ο πρωθυπουργός, σημείωσε όμως ότι έχουν γίνει βήματα. Ανέφερε δε ότι είναι ένδειξη κατανόησης ότι τα θέματα αλυτρωτισμού έχουν πάρει προτεραιότητα και σημείωσε ότι είναι ένδειξη καλής θέλησης από την ηγεσία της γείτονας η αλλαγή της ονομασίας στο Αεροδρόμιο και στην εθνική τους οδό. Υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού. Είναι κρίσιμο θέμα και είναι μείζον το επόμενο διάστημα να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες. Συνέχισε λέγοντας ότι θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς και πρόσθεσε ότι, είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά θα πρέπει να εκφράζονται μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, οι απόψεις είναι θεμιτές, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και διάλογος και στο τέλος της ημέρας να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μία εθνική γραμμή. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η χώρα έχει συνέχεια και αυτή σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο.
   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι "η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα". Αναφέρθηκε στο θέμα της Αλβανίας λέγοντας ότι "πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της εκταφής των νεκρών μας από τον πόλεμο του 1940, ήταν μία εκκρεμότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή". Όπως συνέχισε είναι σημαντική και η απόδοση της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δεύτερο ζήτημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ. Η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
  Ο Πρ. Παυλόπουλος στον Αλ. Τσίπρα: Η μεγάλη μας δύναμη είναι η αρραγής ενότητα
   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι "η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα". Αναφέρθηκε στο θέμα της Αλβανίας λέγοντας ότι "πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της εκταφής των νεκρών μας από τον πόλεμο του 1940, ήταν μία εκκρεμότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή". Όπως συνέχισε είναι σημαντική και η απόδοση της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
   Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δεύτερο ζήτημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ. Η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
   Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και εκείνο του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.
   Ακολούθησε η συνεδρίαση του «μίνι» υπουργικού συμβουλίου.
   Αύριο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς.
   Το πρόγραμμα των αυριανών κατ' ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου:
   - Στις 10:30, με τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
   - Στις 12:30, με τη Φ. Γεννηματά, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
   - Στις 13:30, με τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
   - Στις 15:00, με τον Στ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ
   - Στις 17:30, με τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.