30 Ιαν 2018

Τα λόγια του επιζήσαντα από το Ολοκαύτωμα, Αρτινού Ισαάκ Μιζάν, μας θυμίζει η Όλγα Γεροβασίλη

«Θέλω να μάθουν οι νέοι, όχι για μένα, αλλά για να μπορέσουν να καταλάβουν ότι κάθε τους σκέψη και λέξη που μακραίνει από τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο, είναι επικίνδυνη και μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες»


   «Φόρο τιμής για τους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι εκεί από τις ναζιστικές αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θεμελίωσε σήμερα μαζί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν.
   «Υπογραμμίζει ότι τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες, ούτε τα θύματά τους. Και θέλουμε, από την άποψη αυτή, να είναι μία διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές SOS, τόσο για τις σημερινές, όσο και για τις αυριανές γενιές, για το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για ανώτερες και κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον όποιου θεωρείται διαφορετικός και κατώτερος. Οι θεωρίες και οι πρακτικές τού μίσους και των διακρίσεων, με όποια παραλλαγή κι αν εμφανίζονται» ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης του Μουσείου, στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, από όπου, στη γερμανική κατοχή, αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου» με τους Έλληνες Εβραίους (συνολικά 50.000) για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
   Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το Μουσείο του Ολοκαυτώματος εκπληρώνει ένα χρέος τιμής της πόλης, απέναντι στους πολίτες της που εξοντώθηκαν. Απέναντι στην ίδια την ιστορία της. Και απέναντι στον ίδιο τον εαυτό της.


   Με αφορμή τη θεμελίωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ανακαλεί, με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα της στο Facebook, τα λόγια του επιζήσαντα συμπατριώτη μας, Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος βρέθηκε μεταξύ των 352 Εβραίων της Άρτας που μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς και των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, θυμάτων του Ολοκαυτώματος:

   "Η σημερινή θεμελίωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος από τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ, Reuven Rivlin και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είναι πράξη σεβασμού, αποκατάστασης της αλήθειας και δικαίωσης της ιστορικής μνήμης.
    Ανακαλεί στην μνήμη τα λόγια του επιζήσαντα συμπατριώτη μου, Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος βρέθηκε μεταξύ των 352 Εβραίων της Άρτας που μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς και των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, θυμάτων του Ολοκαυτώματος:
   «Θέλω να μάθουν οι νέοι, όχι για μένα, αλλά για να μπορέσουν να καταλάβουν ότι κάθε τους σκέψη και λέξη που μακραίνει από τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο, είναι επικίνδυνη και μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες». #Ποτέ_Ξανά #neveragain"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.