7 Ιαν 2018

Όλγα Γεροβασίλη: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική και πολιτική σταθερότητα και από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, που θα επιτρέψει στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να εκφραστούν, που θα γυρίσει οριστικά σελίδα για τη χώρα, αποκαθιστώντας τον διαρρηγμένο κοινωνικό ιστό

   «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική και πολιτική σταθερότητα, από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», τονίζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
   Η ίδια, σε συνέντευξή της στην Kontranews, εξηγεί πως «έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, που θα επιτρέψει στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να εκφραστούν, που θα γυρίσει οριστικά σελίδα για τη χώρα, αποκαθιστώντας τον διαρρηγμένο κοινωνικό ιστό».
   Αναφερόμενη στην ηγεσία της ΝΔ, σημειώνει ότι «έχει υιοθετήσει πλήρως τον νεοφιλελευθερισμό, βρίσκεται σε ιδεολογική απόσταση τόσο από την εκλογική της βάση, όσο και από τις ιδρυτικές της αρχές, αυτές του κοινωνικού φιλελευθερισμού».
   Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης προαναγγέλλει τη δημοπράτηση, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS), μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί η προσωπική κάρτα κάθε δημοσίου υπαλλήλου και θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την υπηρεσιακή του διαδρομή. Από την πρόσληψη, την υπηρεσιακή εξέλιξη, τις μετακινήσεις, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, τις εκθέσεις αξιολόγησης, φτάνοντας μέχρι την έκδοση της σύνταξής του.
   Αναφέρει, επίσης, ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης, «ώστε ο κάθε δημόσιος υπάλληλος να έχει άμεση πρόσβαση στις απαιτούμενες διαδικασίες», ενώ επισημαίνει ότι στόχος του υπουργείου είναι να παρέχει στους ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης «σύγχρονα εργαλεία, τεχνογνωσία και δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν πιο φιλικές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ικανοποιώντας τις ανάγκες του 21ου αιώνα».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στην δημοσιογραφο Στέλλα Γκαντώνα για την εφημεριδα «Κυριακάτικη Kontranews»


Το προσωπικό σας στοίχημα, κ. Υπουργέ, από αυτή τη θέση ποιο είναι για το 2018;

Όλγα Γεροβασίλη: Η νέα χρονιά ξεκινά με εμπεδωμένο στους Έλληνες πολίτες το αίσθημα της ελπίδας και αυτή δεν είναι μόνο η δική μας αίσθηση. 

Γνωρίζετε ότι καταγράφεται για πρώτη φορά πλειοψηφία αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας σε έρευνες κοινής γνώμης. 

Μόνο που αυτή η εξέλιξη δεν ήταν καθόλου αυτονόητη για την Ελλάδα, μόλις τρία χρόνια πριν. Τότε, που παραλάβαμε μια χώρα σε χρεοκοπία και μια κοινωνία σε τέλμα, χωρίς προοπτική για το αύριο. 

Εμείς, ωστόσο ήμασταν βέβαιοι για το πολιτικό μας σχέδιο και τολμήσαμε την ανατροπή της παρακμής, με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. 

Έτσι, σήμερα, μπορούμε να μιλούμε για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, για την αναβάθμιση της διεθνούς της εικόνας, για τη βιώσιμη ανάπτυξή της στον 21ο αιώνα.

Αυτό, λοιπόν, το συλλογικό μας στοίχημα εκπληρώνεται μέρα με τη μέρα, συμβάλλοντας ο καθένας μας από πεδίο των αρμοδιοτήτων του. Η δική μας προσπάθεια στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επικεντρώνεται στην μετάβαση σε ένα νέο κράτος, αξιοκρατικό στο εσωτερικό του και φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ένα κράτος, το οποίο για πρώτη φορά θα διατηρεί το κοινωνικό του πρόσημο, αλλά θα συμβαδίζει με τις επιταγές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Και το 2018 θα εκπληρώσουμε όλους μας τους σχεδιασμούς στο πλαίσιο της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση», ώστε να φτάσουμε στο ψηφιακό Δημόσιο. Γιατί, δεν διαθέτουμε μόνο την τεχνογνωσία. Διαθέτουμε και την πολιτική βούληση για να το κάνουμε πράξη, σε αντίθεση με όσες κυβερνήσεις προηγήθηκαν. 

Ποιες ουσιαστικές αλλαγές θα δει ο πολίτης σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Δημοσίου;

Όλγα Γεροβασίλη: Στόχος της τριετούς Στρατηγικής, που ήδη υλοποιούμε, είναι να επικαιροποιήσουμε τη σχέση πολίτη και κράτους. Πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, δεδομένου ότι η σχέση μεταξύ του πολίτη και του κράτους είναι η θεμέλια λίθος για το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος.

Γιατί, όταν απουσιάζει το κράτος, επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Το κράτος είναι ο μηχανισμός που κατευθύνει την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου και υποβοηθά με τις λειτουργίες του την ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών.

Συνεπώς, ο στόχος μας είναι να παρέχουμε στους ανθρώπους της Δημόσιας Διοίκησης σύγχρονα εργαλεία, τεχνογνωσία και δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν πιο φιλικές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ικανοποιώντας τις ανάγκες του 21ου αιώνα. 

Καταρτίσαμε, λοιπόν, σχέδιο και χρονοδιάγραμμα και υλοποιούμε ήδη τις αλλαγές, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.

Δείγματα της μεγάλης αυτής αλλαγής έχουν γίνει ήδη κατανοητά στους πολίτες. Οι 53.540 ψηφιακές υπογραφές που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σε δημοσίους υπαλλήλους και ιδιώτες είναι ένα απτό παράδειγμα επίσπευσης των διαδικασιών.

Είναι σε εξέλιξη το νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης, τα νέα ψηφιακά οργανογράμματα, η επιλογή διοικητικών Γενικών Γραμματέων, οι κρίσεις Προϊσταμένων μετά από δεκαετίες και, φυσικά, το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, ένα γρήγορο και διαφανές σύστημα, στο οποίο κανένας δεν μπορεί να παρέμβει με πελατειακές επιδιώξεις.

Πρόκειται για ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων, που αλλάζουν τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στους πολίτες, με ψηφιακές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα το ψηφιακό ΚΕΠ.

Με το «ψηφιακό Δημόσιο» τι γίνεται; Οι δημόσιοι υπάλληλοι να περιμένουν να δουν αλλαγές; Και ποιες;

Όλγα Γεροβασίλη: Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν γίνει ήδη κοινωνοί της ολιστικής αναβάθμισης της Δημόσιας Διοίκησης. Βλέπουν ότι οι διαδικασίες εξέλιξής τους γίνονται διάφανες, αξιοκρατικές και αντικειμενικές μέσα από μια σειρά τομών που έχουμε δρομολογήσει. 

Παράλληλα, διοικητικές διαδικασίες όπως αποσπάσεις και μετατάξεις έχουν ψηφιοποιηθεί με την εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Οι υπηρεσιακές διαδικασίες εξορθολογίστηκαν, οι χαμένες ανθρωποώρες αποτελούν παρελθόν, ενώ ενισχύθηκε η αντικειμενικότητα στις όποιες επιλογές.

Παράλληλα, έχουμε αναβαθμίσει το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, πιο γνωστό ως «Απογραφή», ώστε να προχωρήσουμε σε ένα στρατηγικό έργο τους επόμενους μήνες.

Έχουμε ήδη συντάξει το τεχνικό δελτίο, ώστε να δημοπρατήσουμε σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το έργο του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS).

Πρόκειται για ένα έργο που θα δημιουργεί την προσωπική κάρτα κάθε δημοσίου υπαλλήλου και θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την υπηρεσιακή του διαδρομή. Από την πρόσληψη, την υπηρεσιακή εξέλιξη, τις μετακινήσεις, την εκπαίδευση, την επιμόρφωσή, τις εκθέσεις αξιολόγησης, φτάνοντας μέχρι την έκδοση της σύνταξής τους. 

Αντιλαμβάνεστε πόση γραφειοκρατία και πόσα έγγραφα αφαιρούνται με αυτό το έργο για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή.

Σε όσους αντέδρασαν και αντιδρούν ακόμα για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, που θα δούμε να γίνεται και ηλεκτρονικά. Τι απαντάτε;

Όλγα Γεροβασίλη: Αρχικά, δεν σας κρύβω ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φόβο και την καχυποψία των ανθρώπων της Δημόσιας Διοίκησης, που ήταν εύλογα σε ένα βαθμό, μετά τα όσα βίωσαν με την τιμωρητική «αξιολόγηση» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Οι νομοθετικές μας ωστόσο παρεμβάσεις, με στόχο την αποκατάσταση του κύρους των δημοσίων υπαλλήλων και της εργασιακής ειρήνης στις δομές του δημόσιου τομέα, λειτούργησαν καταλυτικά, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού να ανταποκριθεί στη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία συνδέεται άμεσα με την υπηρεσιακή τους εξέλιξη.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην κεντρική Διοίκηση ήταν σχεδόν καθολική, αψηφώντας μάλιστα και τις όποιες αντιδράσεις εγέρθηκαν από τη συνδικαλιστική ηγεσία. 

Δεδομένου ότι η αξιολόγηση αφορούσε το έτος 2016, ολοκληρώνουμε τις επόμενες ημέρες την ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης, ώστε ο κάθε δημόσιος υπάλληλος να έχει άμεση πρόσβαση στις απαιτούμενες διαδικασίες. 

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα τώρα. Ο στόχος της «καθαρής εξόδου» είναι εφικτός; Γιατι βλέπουμε ότι απο την κυβέρνηση αποφεύγουν τη συγκεκριμένη διατύπωση...

Όλγα Γεροβασίλη: Γνωρίζετε ότι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, κορυφαίοι ευρωπαίοι και άλλοι αξιωματούχοι, όπως και μέλη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας βλέπουν την έξοδο της Ελλάδας από την επιτροπεία τον Αύγουστο, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια και τη συνέπεια της χώρας απέναντι στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Σε αντίθεση, βέβαια, με όσους κακόπιστους στο εσωτερικό παραβλέπουν αυτήν την εξέλιξη και επιμένουν να συγχέουν τις όποιες υποχρεώσεις υπάρχουν για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ σε δημοσιονομικό επίπεδο, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να αποτρέψουν την μετάβαση στην μεταμνημονιακή εποχή. 

Το 2018, λοιπόν, σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσα από τη δημιουργία επαρκών αποθεμάτων, τα οποία θα επιτρέψουν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την «καθαρή έξοδο» στις αγορές.

Τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη πώς την κρίνετε;

Όλγα Γεροβασίλη: Με ρωτάτε –και ορθά κατά τη γνώμη μου– για τη στρατηγική του προέδρου της ΝΔ και όχι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γιατί, είναι ευκρινές ότι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ, η οποία έχει υιοθετήσει πλήρως τον νεοφιλελευθερισμό, βρίσκεται σε ιδεολογική απόσταση τόσο από την εκλογική της βάση, όσο και από τις ιδρυτικές της αρχές, αυτές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Αξιωματική Αντιπολίτευση αδυνατεί να διαδραματίσει με αξιώσεις το θεσμικό και κοινοβουλευτικό της ρόλο, ακόμη και σε μείζονα θέματα, με αποτέλεσμα ακόμη και κορυφαία στελέχη της να διαφοροποιούνται δημόσια, χωρίς να συνεισφέρουν ταυτόχρονα με προτάσεις στο δημόσιο διάλογο.

Αντίθετα, η μόνη συνέπεια που επιδεικνύουν είναι να καταστροφολογούν αδιάλειπτα από το 2012, επενδύοντας αμετανόητα στον φόβο. Δυστυχώς, η ανυπαρξία πολιτικής πρότασης για τη χώρα από πλευράς της ΝΔ δεν είναι πρόβλημα μόνο για την ίδια. Είναι πρόβλημα και για την πολιτική ζωή του τόπου. Μέρες που είναι, ας «φωτιστούν». 

Εκλογές το 2018. Τις αποκλείετε; 

Όλγα Γεροβασίλη: Με ρωτάτε αν έχει η χώρα ανάγκη από εκλογές, τη στιγμή που αναρρώνει, η οικονομία σταθεροποιείται, η ελπίδα έχει επιστρέψει στους πολίτες; Κατηγορηματικά, όχι. 

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική και πολιτική σταθερότητα, από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, που θα επιτρέψει στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να εκφραστούν, που θα γυρίσει οριστικά σελίδα για τη χώρα, αποκαθιστώντας τον διαρρηγμένο κοινωνικό ιστό.

Γι΄ αυτό και επιδιώκουμε τη διεξαγωγή εκλογών στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης κυβερνητικής μας θητείας, ώστε να έχουμε θέσει τις βάσεις της νέας εποχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.