10 Δεκ 2017

Πρώτη φορά ανέλκυση χωρίς να πληρώσει το Δημόσιο ένα ευρώ

- Όσο κι αν τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωράει
- Επιτυχής ολοκλήρωση, σε λιγότερο από τρεις μήνες, της απορρύπανσης στον Σαρωνικό
- Π.Κουρουμπλής: «Ο ρυπαίνων πληρώνει, γιατί ο συγκεκριμένος νόμος έμεινε ανενεργός όλα τα προηγούμενα χρόνια;»

   Θα θυμάστε τι χαμός είχε γίνει το Σεπτέμβριο, με το ναυάγιο του Αγία Ζώνη στην Σαλαμίνα και την ρύπανση που προκλήθηκε από τη διαρροή Πετρελεαίου στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και της Σαλαμίνας στον Σαρωνικό.
   Μονοθεματική είδηση επί ημέρες στα κανάλια η οικολογική, επαγγελματική, τουριστική "καταστροφή". Διότι, αυτή ήταν η λέξη κλειδί: "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ". Σε αυτήν επενδύουν, μη σας πω κιόλας ότι ελπίζουν, τα κανάλια ή μάλλον οι καναλάρχες με τις γνωστές διασυνδέσεις.
   Ειδικά ο ΣΚΑΪ επιδόθηκε σε κρεσέντο καταστροφολογίας. 20 χρόνια θα χρειαστούν να καθαρίσουν οι παραλίες, καταστράφηκε ο τουρισμός, σε απόγνωση οι επαγγελματίες φώναζαν καθημερινά στον ΣΚΑΪ, Ελλάδα ώρα μηδέν έγραφε η Καθημερινή. Μέχρι και fake video κατασκεύασαν (εντάξει, δεν ήταν δα η πρώτη ούτε η τελευταία φορά) με λουόμενη μέσα στις πίσσες.
   Φυσικά, δεν ξανακούσατε από τότε κάτι. Βλέπετε, το γεγονός ότι οι ακτές στον Πειραιά, στο Παλαιό Φάληρο, στη Γλυφάδα, στη Βουλιαγμένη, στη Σαλαμίνα, μετά τις απαραίτητες εργασίες απορρύπανσης, είναι πιο καθαρές από πριν δεν είναι είδηση, διότι, απλά δεν περιέχεται η λέξη κλειδί "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ". Και, ακόμα πιο φυσικά, ότι το πλοίο ανελκύστηκε, χωρίς να πληρώσει το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ, αυτό κι αν έπρεπε να κρυφτεί, γιατί εκτός από το αφήγημα της καταστροφής, χαλάει και το αφήγημα της ανικανότητας, που τόσο "έπαιξε" εκείνες τις ημέρες, σε βαθμό ανθρωποφαγίας. Υπήρξε μάλιστα δημοσιογράφος, που, σε ένα κρεσέντο αθλιότητας, ειρωνεύτηκε τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, διότι "πώς πήγε να κάνει αυτοψία αφού είναι τυφλός;" Και το έλεγε καμαρωτά κιόλας...
   Ευτυχώς, όμως, όσο κι αν τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωράει κι έτσι, τους αρέσει-δεν τους αρέσει, η πραγματικότητα έχει ως εξής:
   «Η κυβέρνηση μετά το ατύχημα προχώρησε με αποφασιστικό τρόπο στον τομέα της απορρύπανσης» υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ. Ο Π. Κουρουμπλής τόνισε ακόμα ότι για πρώτη φορά «ανελκύστηκε το πλοίο που βυθίστηκε, χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ», στο πλαίσιο της διαδικασίας «ο ρυπαίνων πληρώνει», εκφράζοντας την απορία του γιατί ο συγκεκριμένος νόμος έμεινε ανενεργός όλα τα προηγούμενα χρόνια.
   Ο Π. Κουρουμπλής περιέγραψε αναλυτικά όλα τα στάδια κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού για τον περιορισμό της διαρροής πετρελαίου και την απορρύπανση από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου, ενώ σημείωσε ακόμη ότι για πρώτη φορά έχουν προεγκριθεί 51 εκατ. ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων. Ο Π. Κουρουμπλής επισήμανε ακόμα τα αποτελέσματα των ερευνών για την απορρύπανση της ευρύτερης περιοχής που επηρεάστηκε από το ναυάγιο, αποτελέσματα που είναι θετικά και, κατά την εκτίμησή του, θα οδηγήσουν το υπουργείο Υγείας σε άρση της απαγόρευσης κολύμβησης.
  Ανθρωποφαγία
   Ο Π. Κουρουμπλής δεν παρέλειψε να επικρίνει έντονα τής «ανθρωποφαγία» που επικράτησε τις πρώτες μέρες μετά το ναυάγιο μιλώντας μάλιστα για «ρετάλια στην πολιτική», που δεν είχαν την «γενναιότητα» να αναγνωρίσουν ότι χρησιμοποίησαν λαθεμένες πληροφορίες. Ο Π. Κουρουμπλής έκανε επίσης λόγο για «κραυγές φαρισαϊσμού και υποκρισίας» θυμίζοντας τις διαχρονικές ευθύνες για ρύπανση του Σαρωνικού. Παράλληλα, ο Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι οι ευθύνες για το ναυάγιο διερευνώνται και το υπουργείο συνδράμει την εισαγγελική αρχή.
   Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι η διαδικασία απορρύπανσης ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από τρεις μήνες και τόνισε ότι έγινε σχολιαστικός έλεγχος του βυθού και «δεν φαίνεται να υπάρχουν ορατές ποσότητες βυθισμένων», ενώ σε όλες τις παραλίες που επλήγησαν δεν υπάρχει υπέρβαση του ορίου των 20 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι θα υπάρχει οικοσυστημική επιτήρηση τουλάχιστον για ένα χρόνο και ενημέρωσε ότι σε μία εβδομάδα θα έχει τοποθετηθεί και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα της αλιείας. Προηγουμένως είχε εξηγήσει ότι μέσω του προγράμματος του ΕΛΚΕΘΕ θα καταγραφούν και θα χαρτογραφηθούν οι περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την πετρελαιοκηλίδα, για να γίνει στη συνέχεια αναγνώριση, αξιολόγηση και ανάλυση της χημικής ρύπανσης, αλλά και της οικολογικής και περιβαλλοντικής κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.