2 Νοε 2017

Για τις «χρυσές μίζες»: Δημεύεται η περιουσία του Τσοχατζόπουλου και καλείται να καταβάλει 1 εκατομμύριο αποζημίωση στο Δημόσιο

Δημήτρης Βίτσας: Το υπουργείο έχει στείλει στον εισαγγελέα 17 υποθέσεις συμβάσεων για τα εξοπλιστικά

   Με τη δήμευση της περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου και την επιδίκαση αποζημίωσης του Δημοσίου με ποσό 1.570.000 ευρώ , εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο «χρεώθηκε» στον πρώην υπουργό, ολοκληρώθηκε η τελεσίδικη ετυμηγορία της δικαιοσύνης για τις «χρυσές μίζες» από εξοπλιστικά προγράμματα.
   Έπειτα από τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απόφασης, το Πενταμελές Εφετείο, εν μέσω εντάσεων και εκνευρισμών, διέταξε τη δήμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου του πρώην υπουργού.
   Αποδέσμευσε ωστόσο τρία ακίνητα της κόρης του πρώην υπουργού Αρετής Τσοχατζοπούλου καθώς και λογαριασμούς, με συνολικό ποσό 15 χιλιάδες ευρώ, ενώ τής επιστρέφονται κάποια τιμαλφή. Σημειώνεται ότι η Αρετή Τσοχατζοπούλου έχει διαθέσει στο Δημόσιο τρία ακίνητα από την αρχή της υπόθεσης. Αποδεσμεύεται επίσης το διαμέρισμα που πλέον διαμένει η Βίκυ Σταμάτη στο Χαλάνδρι, καθώς επίσης και τρία ακίνητα και ένα οικόπεδο της πρώην συζύγου του πρώην υπουργού Γκούντρουν Μολντενάουερ, η οποία έχει επιστρέψει στο Δημόσιο ποσό περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.
   Στη φυλακή οδηγούνται εννέα από τους 16 καταδικασθέντες για τις "μίζες" από εξοπλιστικά προγράμματα με απόφαση του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων. Σύμφωνα με την απόφαση, ένας ακόμα κατηγορούμενος θα εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ οι υπόλοιποι έξι καταδικασθέντες θα είναι ελεύθεροι.
  Το δρόμο της φυλακής έδειξε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε εννέα καταδικασθέντες για τις «χρυσές μίζες» από την προμήθεια των υποβρύχιων και των TOR-M1 με βασικό πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
   Ο πρώην υπουργός μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί στις φυλακές Χαλκίδας ενώ η κ. Αρετή Τσοχατζοπούλου πιθανότατα θα κρατηθεί στις φυλακές Ελαιώνα μέχρι να προσμετρηθεί ο χρόνος που έχει ήδη εκτίσει. Στο ίδιο κατάστημα πιθανολογείται ότι θα παραμείνει για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι να λάβει αποφυλακιστήριο και η κ. Σταμάτη. Στην φυλακή θα οδηγηθούν και πάλιοι Ιωάννης Σμπώκος, Γιώργος Σαχπατζίδης και Αστέριος Οικονομίδης, ενώ για πρώτη φορά θα κρατηθούν για την υπόθεση οι Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Γιώργος Κωνσταντάτος, αλλά και ο Νίκος Γεωργουλάκης, ο οποίος ωστόσο είναι κάτοικος Αμερικής.
   Το Δικαστήριο όρισε πως ο επιχειρηματίας Οράτιος Μέλας θα εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του καθώς διανύει το 81ο έτος της ηλικίας του. Η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, η λογίστρια του πρώην υπουργού, έχει ήδη εκτίσει την ποινή της, είναι ελεύθερη εδώ και διάστημα και δεν επιστρέφει στις φυλακές.
   Για όσους καταδικασθέντες επιστρέφουν στην φυλακή ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών είναι ο αρμόδιος για να ελέγξει το χρόνο παραμονής τους στις φυλακές και να αποφανθεί εάν οι κρατούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου για την υφ´ όρων απόλυση. Κάτι που αναμένεται να συμβεί τα επόμενα 24 ώρα. Πρακτικά, όπως εκτιμάται, κάποιοι εξ αυτών θα παραμείνουν για ελάχιστο διάστημα κρατούμενοι.
   Ο Γιάννης Σμπώκος είναι ο μόνος από τους καταδικασθέντες ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή και παραμένει γιατί ήδη εκτίει ισόβια για άλλη υπόθεση.
   Το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή των ποινών που επιβλήθηκαν σε πέντε καταδικασθέντες. Πρόκειται για τους Νίκο Ζήγρα, Παναγιώτη Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου, Ταλίτα- Μαρία Τσεκούρα και Νίκο Καρατζά. Η ποινή τους μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 20 ευρώ ημερησίως ενώ το Δικαστήριο όρισε για τους τέσσερις πρώτους να καταβάλλουν τα χρήματα της μετατροπής της ποινής τους σε 36 δόσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να τρέχουν από την 1η Ιανουαρίου 2018. Επίσης, έδωσε προθεσμία για την καταβολή του ποσού στον Νίκο Καρατζά.
πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Βίτσας: Το υπουργείο έχει στείλει στον εισαγγελέα 17 υποθέσεις συμβάσεων για τα εξοπλιστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.