26 Σεπ 2017

Άκρως διαφωτιστική, που σκόρπισε τον κουρνιαχτό της παραπληροφόρησης, η ανοιχτή εκδήλωση για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

- Ξεκάθαρες απαντήσεις, από τον Φώτη Κουρμούση, στις ερωτήσεις από δικηγόρους, λογιστές πολίτες, που... έπεφταν βροχή!
- Όλγα Γεροβασίλη: Στεκόμαστε στο πλευρό πολιτών και επιχειρήσεων, η λειτουργία του Γραφείου στην πόλη μας είναι ένας σταθμός σε αυτήν την πορεία

   Άκρως διαφωτιστική και χρηστική χαρακτηρίστηκε από το ακροατήριο, το βράδυ της Παρασκευής, 22 Σεπτεμβρίου, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Άρτας-Φιλιππιάδας σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με την παρουσία του ειδικού γραμματέα Φώτη Κουρμούση, ο οποίος έδινε άμεσα απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις-και ήταν πολλές- που κατέθεσαν δικηγόροι, φοροτεχνικοί, επαγγελματίες.
   Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη η οποία στις δηλώσεις της μεταξύ άλλων μίλησε «για κατάρριψη των μύθων, που εσκεμμένα δημιουργούνται γύρω από τον μηχανισμό αυτό, που αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την στήριξη των επιχειρήσεων στην χώρα και των ελλήνων πολιτών, ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα».
   Ο Ειδικός Γραμματέας, κ. Κουρμούσης ήδη διατρέχει όλη την Ελλάδα, προβαίνοντας σε αναλυτική ενημέρωση και διευκρινήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που αφορά στις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα διευκρίνισε και από την Άρτα ότι ήδη με 30 γραφεία σε όλη την Ελλάδα έως αυτή τη στιγμή εκ των οποίων κι ένα στην πόλη μας, δίνονται δωρεάν πληροφόρηση και υποστήριξη σε όλους τους πολίτες για κάθε είδος χρέους είτε προς τράπεζες, είτε προς το Δημόσιο, ακόμη και προς ΔΕΚΟ ή ασφαλιστικούς οργανισμούς, προς προμηθευτές.
   «Οποιοδήποτε χρέος από οποιονδήποτε», τόνισε χαρακτηριστικά και με άνεση απάντησε όλες τις ερωτήσεις που δέχθηκε, ξεκινώντας από το ξεκαθάρισμα μιας βασικής αρχής που έχει αποτελέσει και βασική παρερμηνεία έως σήμερα. Είπε συγκεκριμένα ότι δεν αναφέρεται ο μηχανισμός στην βιώσιμη επιχείρηση, αλλά αφορά στην επιχείρηση που έχει δημιουργήσει χρέη και με κόπο προσπαθεί να διατηρηθεί όρθια, προκειμένου αυτή να μην κλείσει.
   Το γεγονός ότι ζητείται σχέδιο βιωσιμότητας αφορά στην καταγραφή όλων των δεδομένων, όλων των χρεών σε οποιαδήποτε κατεύθυνση ακόμη και προς προμηθευτές, κι όχι μόνο μέχρι τη στιγμή της αίτησης αλλά και για μια τριετία μετά. Ζητείται δηλαδή, στο μέτρο του δυνατού, να εκτιμηθεί στο σχέδιο βιωσιμότητας, τι έσοδα και τι έξοδα ή χρέη μπορεί να δημιουργηθούν μέσα και στην επόμενη τριετία, ώστε να υπολογιστεί βάση αυτού στη διαπραγμάτευση το πιθανό κούρεμα χρεών και ο διακανονισμός υπολοίπου, βάση της δυνατότητας που θα έχει η επιχείρηση και τρία χρόνια μετά. Κι αυτό βέβαια, για να μην ρυθμίσει το χρέος σήμερα κι αυτό… πάρει κεφάλι ξανά στα επόμενα χρόνια.
   Οι ερωτήσεις από δικηγόρους, λογιστές ακόμη και πολίτες έπεφταν… βροχή και ο κ. Κουρμούσης απαντούσε ξεκάθαρα σε όλες, μη αφήνοντας κανένα επιπλέον ερωτηματικό και κυρίως καταδεικνύοντας ότι έχουν μελετηθεί όλες οι παράμετροι για την τελική διαμόρφωση του μέτρου.
   «Μπορεί να προσφύγει κάποιος που χρωστά μόνο στο δημόσιο;», «Τι γίνεται με την αντίδραση των τραπεζών να προχωρήσουν σε διαδικασία διακανονισμού;», «Τι γίνεται με τις υποθήκες που είχαν εκτιμηθεί με άλλους όρους στο παρελθόν και κοστολογούνται εντελώς διαφορετικά σήμερα;» και πολλά άλλα, απαντήθηκαν επιτόπου.

  Μανίλα και Ταϋλάνδη
   Ακόμη και πολιτικά ερωτήματα που τέθηκαν όπως για παράδειγμα η αναφορά ότι υπήρξε καθυστέρηση από την προηγούμενη αλλά και την παρούσα κυβέρνηση στην διαμόρφωση αυτού του πλαισίου για την διάσωση επιχειρήσεων που πλήττονταν από την κρίση, δημιουργώντας χρέη που διαρκώς αυξάνονταν, λόγω αντίδρασης των τραπεζών. Ο ειδικός γραμματέας όμως ξεκαθάρισε ότι η καθυστέρηση δεν οφείλονταν στις τράπεζες αλλά στους θεσμούς, οι οποίοι χρειάστηκε εννιά μήνες για να πειστούν και να αποδεχθούν την λειτουργία του μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού, που πλέον ισχύει για τις επιχειρήσεις. «Ξέρετε τι μου είπαν την πρώτη μέρα που πήγα στο ραντεβού στο Χίλτον; Ότι πρέπει να κλείσει το 30% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Και ξέρετε τι μου απάντησαν όταν είπα γιατί «πρέπει» να γίνει έτσι; Διότι, έτσι έγινε στην Αργεντινή, τη Μανίλα και την Ταϋλάνδη, όπου εφαρμόστηκαν αντίστοιχοι όροι αντιμετώπισης χρέους. Χρειάστηκαν εννιά μήνες και με αφόρητες πιέσεις στις διαπραγματεύσεις, για να πειστούν ότι η Ελλάδα δεν είναι Ταϋλάνδη, Μανίλα ή Αργεντινή και ότι δεν μπορεί να γίνει αντιγραφή των δεδομένων από μια χώρα σε μια άλλη…», τόνισε.
   Και πάντως επισήμανε ότι η πιθανή αντίρρηση τραπεζών να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πλέον αποτελεί αδίκημα διότι «στο παρελθόν ακόμη κι όλα να ήταν εντάξει για την ρύθμιση με νέους ρεαλιστικούς όρους ενός δανείου έλεγε την τελευταία στιγμή ο υπάλληλος δεν το υπογράφω γιατί μπορεί να έχω κυρώσεις. Αυτό άλλαξε. Το γυρίσαμε ανάποδα και αποτελεί αδίκημα αν δεν το υπογράψει, διότι οδηγεί σε κλείσιμο μια επιχείρηση ενώ παράλληλα ζημιώνει την τράπεζα».
   Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών και ο πρόεδρός της Γιώργος Θεοδόσης καλωσόρισε τον ειδικό γραμματέα κι όλους τους συμμετέχοντες, ενώ εκείνο στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς είναι η διαμόρφωση της εκδήλωσης με άκρως επιτυχημένους όρους.


  Μελέτη βιωσιμότητας
   Σχετικά με το ποσοστό που οι επιχειρηματίες κάνουν χρήση του νέου «εργαλείου» κι αν οι αντίστοιχες της Περιφέρειας το γνωρίζουν ή βρίσκονται πίσω σε σχέση με εκείνες του κέντρου, ο κ. Κουρμούσης δήλωσε: «Η διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου και παρ’ ότι είναι ο μήνας των διακοπών, πάνω από 6.000 επιχειρήσεις προσήλθαν και ξεκίνησαν την διαδικασία –περίπου 700 επιχειρήσεις έφτασαν σε ένα ώριμο στάδιο και περίπου 100 ολοκλήρωσαν την διαδικασία της αίτησης και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τις Τράπεζες, το Δημόσιο ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τέλος του μήνα, ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου, θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα ρυθμίσεων».
   Ρωτήσαμε τον κ. Κουρμούση πού απαιτείται εξειδίκευση του πλαισίου προς τους εμπλεκόμενους, ήτοι λογιστές, δικηγόρους, τραπεζίτες κλπ, και μας απάντησε: «Επειδή είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα και απαιτείται να γίνει μελέτη βιωσιμότητας για την εταιρεία, η εκτίμηση αξίας της περιουσίας της, η εκτίμηση στα έσοδα – έξοδα και τρία χρόνια μετά, να καθίσεις στη διαπραγμάτευση στο ίδιο τραπέζι με την Τράπεζα, με τον Έφορο, το Ασφαλιστικό Ταμείο. Όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα και να χρειάζεται καλή προετοιμασία, καλό διάβασμα και φυσικά εμείς –ως Ειδική Γραμματεία- είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε. Να τους εξηγήσουμε, να απαντήσουμε σε ερωτήσεις, μπορούν να μας στείλουν e-mail, μπορούν ακόμη να έρθουν στο Γραφείο Ενημέρωσης και Δανειοληπτών, που πλέον έχουμε και στην Άρτα».
   Για το Γραφείο που λειτουργεί ήδη στην Άρτα, ο Ειδ. Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, απαντώντας σε διευκρινιστικά προς τη λειτουργία του ερωτήματα, είπε: «Αφορά οποιονδήποτε έχει χρέος. Είτε είναι απλός πολίτης, είτε επιχειρηματίας. Κι όχι μόνο αν έχει χρέη στην Τράπεζα, αλλά κι αν έχει χρέη στο Δημόσιο ή οποιοδήποτε χρέος. Οποιοσδήποτε χρωστάει προς οποιονδήποτε, νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, εργάτες, αγρότες, μπορούν να έρχονται στα γραφεία και να τους δώσουμε εμείς τις κατάλληλες συμβουλές για ό,τι πρέπει να κάνουν, ώστε να μην ανησυχούν ούτε για πλειστηριασμούς, ούτε για funds, ούτε για τίποτε».
   -Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομικός κόσμος της Άρτας ανταποκρίθηκε σε μεγάλο ποσοστό και προσήρθε στην εκδήλωση, και με συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των ερωτήσεων, που προήρθαν κυρίως από δικηγόρους, δίνοντας έτσι και τη δυνατότητα να φωτιστούν πτυχές των δυνατοτήτων του μηχανισμού που παραμένουν άγνωστες ή που μέχρι σήμερα υπάρχει στρεβλή εικόνα για αυτές. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, Δημήτρη Χουλιάρα, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε και ερωτήσεις στην διαδικασία, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «Ακόμη και από τις δικές μου ερωτήσεις όσο και από εκείνες που έγιναν από δικηγόρους που είναι πιο σχετικοί άλλωστε με το αντικείμενο, φάνηκε ξεκάθαρα ότι είχαμε λάθος ενημέρωση, παραπληροφόρηση εντελώς για το τι σημαίνει και πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός».

  Χαιρετισμός της Όλγας Γεροβασίλη
   Χαιρετισμό απεύθυνε στην ημερίδα με θέμα: «Κόκκινα Δάνεια», που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, την Παρασκευή 22/3/2017 η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
   «Στεκόμαστε στο πλευρό πολιτών και επιχειρήσεων με ένα δίκτυο 30 Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα», είπε η κ. Γεροβασίλη τονίζοντας πως "Η λειτουργία του 1ου Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην πόλη μας είναι ένας σταθμός σε αυτήν την πορεία".
   «Το παλιό πολιτικό σύστημα –είπε η κ. Γεροβασίλη- χρεοκόπησε τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα έχει τις ευθύνες του. Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, υπό το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης που προκάλεσε το πολιτικό κατεστημένο. Πολίτες και επιχειρήσεις βρέθηκαν να πληρώνουν το λογαριασμό της χρεοκοπίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, χωρίς καμιά θεσμική προστασία. Άνθρωποι και περιουσίες χάθηκαν, μπροστά στο αδιέξοδο της αντιμετώπισης αυτής της κοινωνικής στην πραγματικότητα κρίσης. Από πλευράς μας, σχεδιάσαμε και σταδιακά υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης, βασισμένο σε μια ανθρωποκεντρική λογική. Προτάσσουμε, δηλαδή, μια λύση με κοινωνικά κριτήρια, με προστασία των ευάλωτων κοινωνικά στρωμάτων και χωρίς στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η Κυβέρνηση αυτή από την πρώτη στιγμή έθεσε στον πυρήνα των προσπαθειών της την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης, που προκάλεσαν οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και οι δομές υποστήριξής του είναι άλλη μια απόδειξη της υλοποίησης αυτής της πολιτικής».:
  Κυρίες και Κύριοι,
 Φίλες και Φίλοι,
 Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μια ημερίδα που αποσκοπεί να δώσει απαντήσεις σε ένα από τα πιο καίρια ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.
 Βρίσκομαι ανάμεσά σας, σε μια στιγμή που τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον ορατά.
 Τα μηνύματα από τη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές είναι ενθαρρυντικά.
 Η ελληνική οικονομία τρέχει πλέον με θετικούς ρυθμούς και αναμένεται να προσεγγίσει το 2% στο τέλος του 2017, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.
 Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
 Μάλιστα, απομένουν λίγες ώρες μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και τυπικά η Ελλάδα εξέρχεται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ε.Ε.
 Την 25η Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή, η χώρα απαλλάσσεται από δημοσιονομικούς περιορισμούς, που της επιβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2009.
 Κλείνει, λοιπόν, ένας πρώτος, επώδυνος κύκλος. Ανοίγει ένα πρώτο παράθυρο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.
 Με επιτυχία και ασφάλεια πορευόμαστε βήμα βήμα για την έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.
 Με μια ειδοποιό διαφορά: ότι προτεραιότητά μας είναι η κοινωνία, η δίκαιη ανάπτυξη για όλους, η στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
 Αυτή η προτεραιότητα προκαλεί και τη σημερινή συζήτηση, με θέμα την αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
 Γιατί δεν είναι ούτε οι πολίτες, ούτε οι επιχειρήσεις οι πραγματικοί υπαίτιοι της κατάστασης.
 Αντίθετα, το παλιό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα έχει τις ευθύνες του.
 Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, υπό το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης που προκάλεσε το πολιτικό κατεστημένο.
 Πολίτες και επιχειρήσεις βρέθηκαν να πληρώνουν το λογαριασμό της χρεοκοπίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, χωρίς καμιά θεσμική προστασία.
 Άνθρωποι και περιουσίες χάθηκαν, μπροστά στο αδιέξοδο της αντιμετώπισης αυτής της κοινωνικής στην πραγματικότητα κρίσης.
 Από πλευράς μας, σχεδιάσαμε και σταδιακά υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης, βασισμένο σε μια ανθρωποκεντρική λογική.
 Προτάσσουμε, δηλαδή, μια λύση με κοινωνικά κριτήρια, με προστασία των ευάλωτων κοινωνικά στρωμάτων και χωρίς στρατηγικούς κακοπληρωτές.
 Στεκόμαστε στο πλευρό πολιτών και επιχειρήσεων με ένα δίκτυο 30 Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) σε όλη την Ελλάδα, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας.
 Η λειτουργία του 1ου Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην πόλη μας είναι ένας σταθμός σε αυτήν την πορεία.
 Πρόκειται για μια καινοτόμο δομή παροχής δωρεάν υπηρεσιών σε δανειολήπτες, με σκοπό την ολοκληρωμένη ενημέρωση και υποστήριξη σε ζητήματα υπερχρέωσης.
 Ένα κέντρο, που θα αποτελέσει τον οικονομικό και νομικό σύμβουλο των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην πράξη.
 Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω θερμά τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Κουρμούση, ο οποίος είναι σήμερα κοντά μας για να παρέχει χρήσιμες συμβουλές και τεχνογνωσία, την οποία διαθέτει όσο λίγοι.
 Κυρίες και Κύριοι,
 Η Κυβέρνηση αυτή από την πρώτη στιγμή έθεσε στον πυρήνα των προσπαθειών της την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης, που προκάλεσαν οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
 Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και οι δομές υποστήριξής του είναι άλλη μια απόδειξη της υλοποίησης αυτής της πολιτικής.

  Χαιρετισμός Β. Τσίρκα
   Χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα τον εξωδικαστικό μηχανισμό απηύθυνε και ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει τη μάχη στο εσωτερικό για να λύσει ζητήματα της καθημερινότητας και να επουλώσει τις πληγές που άφησε η παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας. Από την πρώτη μέρα διαπραγματευτήκαμε σκληρά και πετύχαμε μετά από πολλές μάχες την κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Με την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δημιουργήσαμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, καθώς επεκτείναμε το πεδίο εφαρμογής και πλέον μπορούν να ενταχθούν σε προστατευτικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία δύο στους τρεις δανειολήπτες. Δεν θα είχε νόημα όμως να μιλάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας αν δεν στηρίξουμε ή σε κάθε περίπτωση δεν δημιουργήσουμε το αναγκαίο εκείνο πλαίσιο για την παροχή μιας "δεύτερης ευκαιρίας" στις επιχειρήσεις που λόγω της ύφεσης και της μεγάλης οικονομικής κρίσης αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Βασίλης Τσίρκας, στην εκδήλωση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.