13 Απρ 2016

Ξεκινά τον Μάιο το πρόγραμμα με 334 θέσεις εργασίας 8μηνης διάρκειας στην Άρτα

Τι ειπώθηκε στην ενημερωτική συνάντηση στο Δημαρχείο


   «Αυτός ο προγραμματισμός δεν είναι για να βοηθά τους δημάρχους, αλλά για να βοηθά τους ανέργους μιας περιοχής. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές από τα προηγούμενα προγράμματα, η πρώτη μεγάλη διαφορά είναι ότι έχουμε τελειώσει με τα πεντάμηνα και πάμε σε οκτάμηνα. Οι δήμοι θα υλοποιούν έργα που θα έχουν αρχή, μέση και τέλος και θα είναι μετρήσιμα» διευκρίνισε εκ νέου, από την Άρτα, όπου βρέθηκε την περασμένη Κυριακή για την παρουσίαση του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
   Η κ. Αντωνοπούλου, το πρωί της Κυριακής, 10 Απριλίου, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Τσίρκα, τον γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος Ιωσήφ Γκίκα και μέλη της κομματικής οργάνωσης, έφτασε στο Δημαρχείο της Άρτας, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τράμπας, και ξεκίνησε σύσκεψη για το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας με την συμμετοχή του βουλευτή Β. Τσίρκα, του αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, της αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, Τζένης Κοίλια Ταπραντζή, των αντιδημάρχων Παιδείας –Πολιτισμού Χάρη Παπάζογλου και Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων Γιώργου Καραγεώργου, του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» Άγγελου Ξυλογιάννη και του γενικού γραμματέα του Δήμου Ηλία Σερβετά.


   Η υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας μέχρι τον επόμενο μήνα για τους 17 πρώτους Δήμους της χώρας και υπογράμμισε την πρόθεση της ηγεσίας να παρακολουθήσει στενά το πρόγραμμα, ώστε να αποτελέσει πρότυπο όχι μόνο για το υπόλοιπο των Δήμων της Ελλάδας όπου θα ξεκινήσει μέχρι το Σεπτέμβριο αλλά και για την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να το εφαρμόσει και σε άλλες χώρες.
 
Ανακοίνωσε τον κατάλογο των έργων
   Ο δήμαρχος Αρταίων ανακοίνωσε στην υπουργό τον κατάλογο των έργων που προτείνει ο Δήμος να εκτελέσει με την συμμετοχή των εργαζομένων που θα προσληφθούν για οχτώ μήνες μέσω του νέου προγράμματος. Ο ίδιος στην διάρκεια της σύσκεψης δημόσια υπογράμμισε ότι πρόκειται για πού χρήσιμο πρόγραμμα σε ότι αφορά τους Δήμους για εργασίες που με το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να επιτελέσει και κυρίως αναφέρθηκε σε σειρά έργων που αφορούν σε λύση προβλημάτων για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Επιπροσθέτως ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε ότι η ένταξη του Δήμου Αρταίων όπως και των υπολοίπων στους 17 πρώτους που πιλοτικά θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για την καλύτερη εφαρμογή ώστε να δοθεί έτσι η δυνατότητα να συνεχιστεί στους επόμενους 34 και ακολούθως σε όλους τους Δήμους της χώρας.
   Ο Δήμος Αρταίων είχε την υποχρέωση μέχρι στις 6 Απριλίου να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις έργων που επιθυμεί να εντάξει στο πρόγραμμα τα οποία θα εκτελεστούν με τους εργαζόμενους του προγράμματος και με την υποχρέωση να ολοκληρωθούν στο προβλεπόμενο του χρόνου. Έτσι ο ίδιος επισήμανε τον κατάλογο των έργων αυτών, στον οποίο εντάσσονται εργασίες για την μετατροπή του κτηρίου στην οδό Ορλάνδου (πρώην κλινική Τζουμάκα) σε χώρο στέγασης των κοινωνικών δομών του Δήμου Αρταίων ήτοι Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο και ενδεχόμενα τη στέγαση στον ίδιο χώρο και της Πρόνοιας του Δήμου Αρταίων. Επίσης σημείωσε ως έργο την ψηφιοποίηση των αρχείων Πολεοδομίας του Δήμου, την αποκατάσταση βλαβών υδραυλικού, ηλεκτρολογικού περιεχομένου σε σχολεία και υπηρεσίες, τον ελαιοχρωματισμό σχολικών μονάδων, την επισκευή σε κλειδαριές, κουφώματα, ντουλάπια. Αναφέρθηκε και σε προσωπικό για την φύλαξη των μνημείων λόγω αδυναμίας φύλαξης και λειτουργίας των χώρων πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο από την μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην τοπική Εφορεία μέσω του υπουργείου Πολιτισμού καθώς επίσης την εργασία ξεναγών, μεταφραστών για την πληροφόρηση επισκεπτών και την τουριστική προβολή του Δήμου. Ξεχωριστό έργο έχει προβλεφθεί για την επιδιόρθωση πεζοδρομίων, ρείθρων, παρτεριών και ελαιοχρωματισμούς καλλωπισμού αντίστοιχων σημείων στα όρια του Δήμου. Επίσης φυτεύσεις δέντρων, παρτεριών κλπ. Προσωπικό μέσω του προγράμματος θα εργαστεί επίσης για το έργο που θα αφορά τον τομέα των ανεπιτήρητων βοοειδών για τον οποίο ο Δήμος σε πρότασή του προβλέπει την δημιουργία χώρου φύλαξης. Επίσης επισκευές προβλέπονται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων και μεταξύ αυτών διαμόρφωση χώρων για ασθενή ζώα και προσωπικό για τη φροντίδα τους. Ταΐστρες και φροντίδα παροχής τροφής σε διάφορα σημεία της πόλης για τα αδέσποτα, κλπ. Επιπλέον πρόταση κατατέθηκε για την επισκευή και λειτουργία ως αναψυκτηρίου του Δήμου του αντίστοιχου χώρου που βρίσκεται στους Αγίους Ταξιάρχες, προκειμένου ηλικιωμένοι της Άνω πόλης να το επισκέπτονται. Ανάμεσα στα άλλα κατατέθηκε και μια πρόταση στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών στην πόλη της Άρτας σε συνεργασία δημοτικής αστυνομίας και της ΕΛΑΣ με τη συμμετοχή και εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας.

Ολοκληρωμένη η πρόταση του Δήμου Αρταίων
   Η κ. Αντωνοπούλου δήλωσε απολύτως ικανοποιημένη από την ολοκληρωμένη και καλά οργανωμένη πρόταση του Δήμου Αρταίων, εκφράζοντας μόνο μια μικρή επιφύλαξη για την τελευταία πρόταση αναφορικά με το να θα εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ, καθόσον για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών απαιτούνται κάποια πιο εξειδικευμένα προσόντα. Πάντως συνολικά δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από την οργάνωση και την κατάθεση της πρότασης του Δήμου, λέγοντας «Αυτό ακριβώς θέλουμε και θέλουμε να πετύχει και στην εφαρμογή μέχρι το τέλος. Το βλέμμα της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής και της επιτρόπου είναι στραμμένο επάνω μας και θέλουμε να αποδείξουμε αυτό το οποίο λέγαμε. Ότι το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας μπορεί να είναι αποτελεσματικό με οχτάμηνη διάρκεια και με απόλυτα στοχευμένες παρεμβάσεις σε κάθε Δήμο οι οποίες θα ξεκινούν και θα τελειώνουν», είπε χαρακτηριστικά.
   Ως προς την κατάρτιση η ίδια επισήμανε ότι «Χαίρομαι κ. δήμαρχε διότι βλέπω ότι πολλές από τις προτάσεις σας στέκονται σε αυτό που κι εμείς έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα. Την κατάρτιση δηλαδή των μακροχρόνια ανέργων στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, διότι τα στοιχεία φέρνουν τη χώρα μας στην 26η θέση ως προς το εκπαιδευμένο του πληθυσμού μας. Υπάρχουν δηλαδή πάρα πολλοί άνθρωποι και κυρίως εκείνοι που βρίσκονται σε μακροχρόνια ανεργία που δεν μπουν ούτε την ανανέωση κάρτας ανεργίας να κάνουν μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Οπότε η κατάρτιση που έχουμε προβλέψει αφορά σε αυτόν τομέα», επισήμανε.

Έδωσε διευκρινήσεις
   Από την πλευρά της στο στάδιο των ερωτήσεων και των διευκρινήσεων που έδωσε προς τους τοπικούς φορείς επισήμανε ότι για τις προτεινόμενες εργασίες στο πρόγραμμα από μέρους των Δήμων το χρηματικό ποσό που απαιτείται σε υλικά έχει ήδη κατατεθεί στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης, απάντησε θετικά ως προς το αίτημα που υπάρχει προκειμένου οι Δήμοι να κάνουν όλες αυτές τις προμήθειες υλικών αυστηρά από την τοπική κοινωνία (τοπικές αντίστοιχες επιχειρήσεις). «Μόνο για οχτώ μήνες και χωρίς την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών», ήταν η απάντησή της προ στον πρόεδρο του ΔΣ Κώστα Τράμπα όταν και ως δικηγόρος επισήμανε την διαδικασία που κάθε φορά ανοίγει και μέσω των δικαστηρίων για την μονιμοποίηση των εργαζομένων σε προγράμματα από το παρελθόν, αλλά και τις μετέπειτα αποφάσεις που ανοίγουν παραθυράκια από πλευράς των κυβερνήσεων και των αρμοδίων υπουργείων, με την απολύτως αρνητική και ξεκάθαρη απάντησή της στο θέμα.

«Δεν κάναμε ρουσφέτια»
   Η κ. Αντωνοπούλου στις δηλώσεις της προς τα τοπικά ΜΜΕ, και στο ερώτημά μας σχετικά με τις αντιδράσεις και τις δημόσιες δηλώσεις που προηγήθηκαν της επισκέψεώς της για την ένταξη του Δήμου Αρταίων και των άλλων Δήμων στο πρόγραμμα και κυρίως οι αντιδράσεις καταγράφηκαν στο Δήμο Ιωαννιτών με αιχμές για επιλεκτική αντιμετώπιση λόγω της καταγωγής της κυβερνητικής εκπροσώπου, η απάντησή της ήταν ξεκάθαρη: «Δεν κάναμε ρουσφέτια. Η πρώτη απάντηση που θέλω να δώσω είναι ότι οι Δήμοι που επιλέχθηκαν είναι αποτέλεσμα ενός στατιστικού προγράμματος που επέλεξε τους Δήμους. Δεν έγινε επιλογή όπως έχει κυκλοφορήσει. Επειδή ακούστηκε ότι κάποιοι Δήμοι ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις των δημοτικών άρχων ήρθαν σε μένα και πίεσαν και μπήκαν στους 17 ή ότι εντάχθηκαν για να εξυπηρετήσουμε κάποιους βουλευτές, σας λέω ότι χρησιμοποιήσαμε τρία κριτήρια. Το ένα και βασικό ήταν η απογραφή του 2011 όταν βρισκόμαστε τρία χρόνια μετά την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2007-2008 κι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή πολιτικών που σίγουρα δημιούργησαν και αύξησαν την ανεργία. Έτσι πήραμε την εικόνα από την απογραφή, επίσης διασταυρώσαμε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που μας δίνουν την μετέπειτα εικόνα για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και τέλος εκείνα του ΟΑΕΔ μέσα από τον οποίο αναζητήσαμε την εικόνα ανέργων ανά δήμο και μέσα στο 2015. Τέλος τα βάλαμε όλα σε μια φόρμα αναζητώντας τους Δήμους που βρίσκονται στο μέσο όρο για τη χώρα όσον αφορά τον πληθυσμό μακροχρόνια ανέργων».
   Η ίδια απάντησε και στο γεγονός ότι η διαδικασία αυτή έγινε διότι το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και θέλει η εφαρμογή να γίνει σταδιακά. «Δεν έχω καταλάβει ακόμη γιατί δημιουργήθηκε αυτή φοβερή ένταση, οφείλω να πω και πάντως ο ρόλος ο δικός μας είναι να αναγγέλλουμε αυτά που μπορούμε να υλοποιούμε και το είπαμε από την αρχή ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα σε όλους τους Δήμους και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στο 2016, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε εφαρμογή σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους».
  Η κ. Αντωνοπούλου δήλωσε ότι η επέκταση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλους τους δήμους, θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Συγκεκριμένα:
- η πρώτη φάση, αφορά δεκαεπτά (17) δήμους – θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, με έναρξη τον Μάιο
- η δεύτερη φάση, αφορά τριάντα τέσσερις (34) δήμους, με έναρξη δύο μήνες αργότερα, και
- η τρίτη φάση, αξιολογώντας ενδιάμεσα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του, αφορά τους υπόλοιπους δήμους της χώρας, με έναρξη τον Σεπτέμβριο του 2016.  
   Μετά την ενημερωτική σύσκεψη στο Δημαρχείο, η κ. Αντωνοπούλου, συνοδευόμενη από το δήμαρχο, επισκέφθηκε δύο από τις δομές που ο Δήμος Αρταίων επιθυμεί να φτιάξει μέσα από το πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο κτήριο επί της Ορλάνδου αλλά και στο αναψυκτήριο που επιθυμεί να λειτουργήσει στους Αγίους Ταξιάρχες.

πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.