25 Φεβ 2016

Στο Δημόσιο περνά 1,5 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί από υποθέσεις διαφθοράς

Από φυσικά η νομικά πρόσωπα, κατηγορούμενους σε περιπτώσεις διαφθοράς, όπως μίζες από εξοπλισμούς, όπλα, προμήθειες σε ιατρικά υλικά κλπ.

   Ελεύθερα θα μπορεί πλέον το Δημόσιο να κάνει χρήση των χρηματικών ποσών ή των ακινήτων, τα οποία έχουν, από το 2011 μέχρι σήμερα, δεσμευτεί από ελεγκτικές και δικαστικές αρχές και τα οποία, όπως εκτιμάται, αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρηματικά ποσά (περίπου 800 εκ. ευρώ) και 700 ακίνητα (αξίας περίπου 700 εκ.ευρώ), τα οποία δεσμεύτηκαν από το δημόσιο και αφορούν ποσά σε ρευστό ή ακίνητα που αποκτήθηκαν παρανόμως στο παρελθόν από φυσικά η νομικά πρόσωπα (εταιρείες) τα οποία βρίσκονται σήμερα κατηγορούμενοι σε δεκάδες περιπτώσεις διαφθοράς όπως μίζες από εξοπλισμούς, όπλα, προμήθειες σε ιατρικά υλικά κλπ.
   Η Κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει κοινή υπουργική απόφαση, σε εφαρμογή του νόμου 4312/2014, με την οποία τα 800 περίπου εκ. ευρώ, τα οποία έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς καταδικασθέντων σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό για υποθέσεις διαφθοράς, καθώς και 700 περίπου δεσμευμένα ακίνητα (αξίας περίπου 700 εκ. ευρώ) να περιέλθουν σε χρήση του δημοσίου, χωρίς να αναμένονται υποχρεωτικά αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων.
   Με την κοινή υπουργική απόφαση η Κυβέρνηση προσδοκά να εκμεταλλευτεί μεγάλα χρηματικά ποσά η ακίνητα τα οποία βρίσκονται "παγωμένα" επί χρόνια σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή, εάν πρόκειται για ακίνητα, να μπορεί να τα βγάλει στο σφυρί, χωρίς να αναμένει οριστικές δικαστικές αποφάσεις οι οποίες κατά κανόνα τραβούν σε μάκρος πολλών ετών.
    Με την ίδια υπουργική απόφαση θα ορίζεται ότι σε περιπτώσεις αθώωσης των κατηγορουμένων τα χρηματικά ποσά που περιήλθαν σε χρήση του δημοσίου θα τους επιστρέφονται εντόκως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.