Ανάμεσά τους, μέσα στον αστικό ιστό της Άρτας, το θέατρο της Αμβρακίας, το μικρότερο από τα έως τώρα γνωστά αρχαία ελληνικά θέατρα
Πέντε αρχαία θέατρα, οκτώ χώροι θέασης, οι τέσσερις νομοί της Ηπείρου, 344 χιλιόμετρα διαδρομής, 2.300 χρόνια ιστορίας «συμμετέχουν» στο πιο μεγάλο και πρωτοποριακό πρόγραμμα, που εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 37 εκατ. ευρώ.
|
Το αρχαίο θέατρο Κασσώπης στον Νομό Πρέβεζας |
Η πρόταση εκπονήθηκε από το «Διάζωμα» και ήδη έχουν βγει οι πρώτες προκηρύξεις έργων, ύψους 11 εκατ. ευρώ που αφορούν σε αρχαιολογικές και άλλες παρεμβάσεις.
«Είναι η πρώτη απόπειρα της χώρας για τη σύνδεση των μνημείων με την κοινωνία, την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη και είμαστε πολύ
υπερήφανοι γι' αυτό», δήλωσε στο «Έθνος» ο πρόεδρος του «Διαζώματος», Σταύρος Μπένος.
Πέρα από τους ήδη γνωστούς και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Αμβρακίας, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθούν οι σπουδαίοι, αλλά εγκαταλειμμένοι αρχαιολογικοί χώροι της Κασσώπης και των Γιτάνων.
|
Στα Γίτανα της Θεσπρωτίας, στις όχθες του ποταμού Καλαμά αναδεικνύεται ένα σπουδαίο αρχαίο θέατρο (3ος π.Χ. αιώνας) |
Στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα, έχει αναστηλωθεί το κάτω διάζωμα του αρχαίου θεάτρου και τώρα θα γίνουν έργα ανάδειξης του πάνω διαζώματος. Ηδη ωστόσο από το ερχόμενο καλοκαίρι μπορεί να φιλοξενήσει -υπό προϋποθέσεις- παραστάσεις, ενώ το πρόγραμμα συνδέει και τα άλλα σημεία του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, το Πρυτανείο, το Βουλευτήριο, το αρχαίο στάδιο.
|
Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα |
Στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, εκτός από το αρχαίο θέατρο, που χτίστηκε το 28 π.Χ. και αποτελεί συγκερασμό στοιχείων της αρχαίας ελληνικής και της ρωμαϊκής διαδρομής, η πολιτιστική διαδρομή ενώνει επίσης το ρωμαϊκό ωδείο και το στάδιο. Στην Κασσώπη, στον Νομό Πρέβεζας, βρίσκεται το μοναδικό αρχαίο θέατρο (δύο για την ακρίβεια) που δεν επιχώθηκε, αλλά παραμένει ακέραιο σε μεγάλο υψόμετρο με εξαιρετική θέα στον Αμβρακικό Κόλπο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Το θέατρο των 3.000 θεατών χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα, ενώ υπάρχει και ένα μικρότερο χωρητικότητας 1.500 θέσεων.
|
Το θέατρο Νικόπολης |
Στην Αμβρακία και μέσα στον αστικό ιστό της Άρτας υπάρχει το μικρότερο από τα έως τώρα γνωστά αρχαία ελληνικά θέατρα, που χρονολογείται στον 4ο-3ο π.Χ. αιώνα, ενώ στα Γίτανα της Θεσπρωτίας, στις όχθες του ποταμού Καλαμά αναδεικνύεται ένα σπουδαίο αρχαίο θέατρο (3ος π.Χ. αιώνας), όπου τα εδώλια φέρουν στην πρόσθια πλευρά εγχάρακτες επιγραφές με ονόματα πολιτών.
|
Στην Αμβρακία και μέσα στον αστικό ιστό της Άρτας υπάρχει το μικρότερο από τα έως τώρα γνωστά αρχαία ελληνικά θέατρα |
«Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί την πεμπτουσία του νέου ΕΣΠΑ και οι Ευρωπαίοι το αποθέωσαν. Συνεργάζονται για πρώτη φορά η περιφέρεια, δύο υπουργεία, τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων, το "Διάζωμα", το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ερευνητικά κέντρα, η τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς του τουρισμού, η Αναπτυξιακή Ηπείρου», αναφέρει ο κ. Μπένος.
Αναφορικά με τις αρχαιολογικές παρεμβάσεις, θα αποκατασταθούν οι κερκίδες και τα εδώλια στο πάνω διάζωμα του θεάτρου της Δωδώνης, θα συντηρηθεί και θα αναδειχθεί το Ιερό της Δωδώνης, θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης στο μεγάλο θέατρο και αποχωμάτωσης στο στάδιο της Νικόπολης, ενώ ανάλογες θα είναι οι παρεμβάσεις στα θέατρα της Κασσώπης και των Γιτάνων.
γράφει η Μαρία Ριτζαλέου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.