6 Δεκ 2015

Οι ημερομηνίες βρέθηκαν, η ενότητα και η "επόμενη μέρα" αναζητούνται στη Ν.Δ.

Τα απόνερα του φιάσκου, ο διαδικαστικός εξευτελισμός, το πολιτικό επίδικο και τα σενάρια διάσπασης


   Στη Ν.Δ. έψαχναν εναγωνίως μια ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού προκειμένου να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια και να προβεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε "φυγή προς τα εμπρός". Ωστόσο, η χρονική απόφαση έως τις 20 Δεκεμβρίου, αλλά και οι τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν έως τον δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου -αν χρειαστεί- θέτουν τη Συγγρού σε βαθύ φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και παροξύνουν το ήδη δηλητηριασμένο κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
   Στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων "ψάχνονται", προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο το φιάσκο της προπερασμένης Κυριακής και η παράταση της εκλογικής διαδικασίας θα αλλάξουν τους συσχετισμούς μεταξύ των Ευ. Μεϊμαράκη, Κυρ. Μητσοτάκη, Απ. Τζιτζικώστα και Άδ. Γεωργιάδη. Αποτελεί κοινή πεποίθηση στο "γαλάζιο" στρατόπεδο ότι το ναυάγιο στην πρώτη απόπειρα εκλογής αρχηγού, αλλά και η περίοδος αστάθειας που ακολούθησε μετά την παραίτηση του Ευ. Μεϊμαράκη έχουν αλλάξει τις διαθέσεις των "γαλάζιων" ψηφοφόρων. Ουδείς γνωρίζει, επί παραδείγματι, πόσοι εκ των νεοδημοκρατών -που δεν κρύβουν ούτε στις σφυγμομετρήσεις την απογοήτευσή τους για την εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- θα επιλέξουν να απόσχουν από τις κάλπες της 20ής Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, μένει να φανεί πώς θα επιμερίσουν τις ευθύνες όσοι συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Τα "απόνερα" ενός φιάσκου
   Κατά πολλούς, το φιάσκο της εκλογής αρχηγού αφήνει "πολυτραυματία" τον Ευ. Μεϊμαράκη, αφαιρώντας του πόντους από την προεδρική κούρσα. Συν τοις άλλοις, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μπορεί πλέον να "εκμεταλλευτεί" το πλεονέκτημα που είχε το προηγούμενο διάστημα, ως εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος, και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αντιπαρατίθεται με τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή και να ενισχύει το ηγετικό προφίλ του.
   Στον αντίποδα, άλλα "γαλάζια" στελέχη εκτιμούν ότι η παράταση της εκλογικής διαδικασίας λόγω του ναυαγίου της προπερασμένης Κυριακής ζημιώνει κατά κύριο λόγο τον Απ. Τζιτζικώστα. Μάλιστα, συνομιλητές του Ευ. Μεϊμαράκη, αλλά και του Κυρ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας "ξεφουσκώνει" -γι' αυτό και σύμφωνα με πολλούς στη Ν.Δ., ο Ευ. Μεϊμαράκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν... βιάζονταν να καθοριστεί νέα ημερομηνία εκλογής αρχηγού και έθεταν ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη διασφάλισης της αξιοπιστίας στη διεξαγωγή της διαδικασίας.
   Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε υποψήφιος μπορεί να υποστηρίξει ό,τι... θέλει, καθώς στελέχη του κάθε επιτελείου επικαλούνται και... διαφορετικά δημοσκοπικά ευρήματα που έχουν στα χέρια τους. Πάντως, η δημοσκόπηση της e-voice για τον "Ελεύθερο Τύπο" δείχνει ότι ο "αέρας" του Ευ. Μεϊμαράκη ως αδιαφιλονίκητου φαβορί έχει εξανεμιστεί και ότι θα υπάρξει ντέρμπι μεταξύ του πρώην προέδρου της Ν.Δ. και του Απ. Τζιτζικώστα για την πρωτιά στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, η ίδια μέτρηση δείχνει τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανεβάζει τα ποσοστά του και να έχει ελπίδες να περάσει τον Απ. Τζιτζικώστα -ή τον Ευ. Μεϊμαράκη- και τον Άδ. Γεωργιάδη να παραμένει μεν τελευταίος, με ποσοστά ωστόσο που αγγίζουν σχεδόν το 10%.
   Τούτων δοθέντων, το σκηνικό είναι πολύ πιο ρευστό από πριν και δεν αποκλείεται η κάλπη της 20ής Δεκεμβρίου να κρύβει εκπλήξεις, ενώ το γεγονός ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης αναθεώρησε την απόφασή του να μη δίνει συνεντεύξεις και έχει ξεκινήσει μπαράζ εμφανίσεων οδηγεί πολλούς στη Συγγρού στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. ανησυχεί για το αποτέλεσμα της "γαλάζιας" κάλπης.

Διαδικαστικός εξευτελισμός
   Βεβαίως, πριν καν ξεκινήσει... εκ νέου η προεκλογική περίοδος μεταξύ των υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο, είχε προηγηθεί μια ταπεινωτική εικόνα για τη Ν.Δ., αφού επί δέκα ημέρες η Συγγρού δεν μπορούσε να επιλέξει εταιρεία, να βρει ημερομηνία εκλογών και να καταλήξει στις βασικές παραμέτρους της διαδικασίας. Συν τοις άλλοις, τα άδεια ταμεία του κόμματος δεν άφηναν και πολλά περιθώρια ευελιξίας, ενώ η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή απαξιώθηκε πλήρως, καθώς ο μεν γραμματέας του κόμματος Ανδρ. Παπαμιμίκος δεν παρίστατο στις συνεδριάσεις αφού είχε δηλώσει "κώλυμα", ενώ ο αρχαιότερος βουλευτής Γ. Τραγάκης, που είχε επιφορτιστεί με την επίβλεψη της διαδικασίας, επίσης απουσίαζε από αρκετές συνεδριάσεις.
   Σε κάθε περίπτωση, τα διαδικαστικά για την εκλογή αρχηγού παραμένουν "στον αέρα", αφού η Ν.Δ. επέλεξε μεν την εταιρεία Vodafone για τη διαδικασία, ωστόσο τα "γαλάζια" στελέχη προτίμησαν τη "φτηνή" λύση να χειριστούν τους υπολογιστές κομματικοί και όχι εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας. Κατά συνέπεια, έως αύριο η Vodafone πρέπει να έχει λίστα με 1.200 άτομα που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, αν και δεν υπάρχει αντίστοιχη διαθεσιμότητα εκ μέρους των στελεχών του κόμματος.

Το πολιτικό επίδικο
   Σε κάθε περίπτωση, από προχθές, οπότε και ξεκίνησε εκ νέου η προεκλογική εκστρατεία των διεκδικητών της ηγεσίας, επανεμφανίστηκε το βασικό πολιτικό επίδικο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ποια γραμμή θα επιλέξει έναντι της κυβέρνησης και ποια στάση θα κρατήσει στην ασφυκτική -για όλους- πολιτική και οικονομική συγκυρία.
   Ο Ευ. Μεϊμαράκης, με συνεντεύξεις του στον ρ/σ "Real FM" και στο Mega, επανέφερε εκ νέου την ανάγκη συνεννόησης με την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι "άλλο συνεννόηση και άλλο συναίνεση": "Άλλο συνεννόηση, άλλο συναίνεση, άλλο στήριξη και άλλο οικουμενική. Απαιτείται όμως η συνεννόηση. Δεν μπορεί να στέλνουμε μηνύματα στο εξωτερικό ότι δεν μιλάμε καθόλου. Και σας το λέει κάποιος που στην τηλεμαχία των αρχηγών με αποκάλεσαν "υπόδικο"... Υπάρχουν ζητήματα που απαιτείται η συνεννόηση" είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.
   Για "συνεννόηση υπό όρους" κάνει λόγο και ο Απ. Τζιτζικώστας, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ανοιχτός σε μια "νέα πλειοψηφία", με άλλον πρωθυπουργό, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των σχετικών "οικουμενικών σεναρίων" κυρίαρχων κύκλων.
   Στον αντίποδα, την πλέον σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης τηρεί ο Άδ. Γεωργιάδης, που καλεί τους νεοδημοκράτες να τον στείλουν στον δεύτερο γύρο "για να στενοχωρηθεί ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος", όπως λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. καλεί τους ανθυποψηφίους του "να δεσμευθούν ότι δεν θα υπάρξει καμία συναίνεση στην κυβέρνηση". Άλλωστε, αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει και σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όταν ζήτησε να υπάρξει σχετική ψηφοφορία, με πολλά "γαλάζια" στελέχη (Ντ. Μπακογιάννη Κ. Χατζηδάκης, Κ. Τζαβάρας κ.ά.) να αντιδρούν και να υποστηρίζουν ότι η Κ.Ο. δεν μπορεί να "δεσμεύσει εκ των προτέρων τον νέο πρόεδρο".

Υπό αμφισβήτηση η ενότητα
   Ακόμη κι αν τα διαδικαστικά κυλήσουν "ρολόι" και η Ν.Δ. καταφέρει να εκλέξει αρχηγό, τα όσα έχουν διαδραματιστεί ώς τώρα, αλλά και τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν στο εσωτερικό του κόμματος, ουδόλως προϊδεάζουν πως η ενότητα θα είναι διασφαλισμένη την "επόμενη μέρα".
   Η "βιασύνη" για ορισμό ημερομηνίας εκλογών πριν καν βρεθεί η... ανάδοχος εταιρεία προέκυψε κατόπιν σεναρίων πως οι "καραμανλικοί" είχαν ως "σχέδιο Β' να εκμεταλλευτούν το φιάσκο της εκλογικής διαδικασίας για να "σύρουν" το κόμμα σε συνέδριο όπου θα άλλαζε το καταστατικό για τον τρόπο εκλογής αρχηγού.
   Ταυτόχρονα, άλλα σενάρια ήθελαν τον Μ. Βορίδη και τον Απ. Τζιτζικώστα να απεργάζονται διάσπαση του κόμματος και ίδρυση νέου κόμματος "στα δεξιά" της Συγγρού. Σαν να μην έφταναν αυτά, η ανοιχτή κόντρα Μεϊμαράκη - Παπαμιμίκου λαμβάνει καθημερινά νέες διαστάσεις, με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. να "υπόσχεται" ότι "το πρώτο πράγμα που θα αλλάξει στο κόμμα, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα είναι ο γραμματέας".
   Τούτων δοθέντων, παραμένει ανοιχτό το πώς θα αντιδράσουν οι "σαμαρικοί" και η "δεξιά" πτέρυγα του κόμματος αν νικήσει ο Ευ. Μεϊμαράκης, όπως ανοιχτό είναι και το πώς θα αντιδράσουν οι "φιλελεύθεροι" και, κυρίως, οι "καραμανλικοί" αν εκλεγεί πρόεδρος ο Απ. Τζιτζικώστας.
πηγή

   σημ. Τηλεβόα: Ξαναδιαβάζοντας το απόσπασμα "τα διαδικαστικά για την εκλογή αρχηγού παραμένουν "στον αέρα", αφού η Ν.Δ. επέλεξε μεν την εταιρεία Vodafone για τη διαδικασία, ωστόσο τα "γαλάζια" στελέχη προτίμησαν τη "φτηνή" λύση να χειριστούν τους υπολογιστές κομματικοί και όχι εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας. Κατά συνέπεια, έως αύριο η Vodafone πρέπει να έχει λίστα με 1.200 άτομα που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, αν και δεν υπάρχει αντίστοιχη διαθεσιμότητα εκ μέρους των στελεχών του κόμματος.", σκέφτηκα ότι η κατάλληλη φωτογραφία είναι η παρακάτω:


   Τασούλα και Κίτσος επί το έργον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.