17 Νοε 2015

Προστασία πρώτης κατοικίας: Τι προβλέπει η συμφωνία

Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

   Το 60% των δανειοληπτών – όπως ήταν και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης – καλύπτει η τελική συμφωνία με τους δανειστές που επετεύχθη τα ξημερώματα στο πιο "καυτό" ζήτημα της διαπραγμάτευσης, τους όρους προστασίας της πρώτης κατοικίας.
   Ειδικότερα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία αφορά άμεσα στο 25% των δανειοληπτών με "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια – περίπου 100.000. Το νέο πλαίσιο αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 ευρώ για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 170.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, το κράτος ετοιμάζει έναν "κουμπαρά" 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη δόση θα καταβάλλει το κράτος.
   Η προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά επιπλέον σε έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
   Πιο συγκεκριμένα, για τη δεύτερη αυτή κατηγορία, προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (τεστ αποτίμησης περιουσίας) που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εάν ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στον νόμο. Αφορά σε εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια, και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.
   Τέλος, θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα. Προβλέπονται δηλαδή ασφαλιστικές δικλείδες για τους "στρατηγικούς κακοπληρωτές" (ο αριθμός τους είναι μεγάλος, σύμφωνα με τους θεσμούς) και είναι πιθανόν να ζητήσει η σχετική τράπεζα ανανέωση όλων των φακέλων των δανείων για να αποτιμήσει κατά περίπτωση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων τα 400.013 δάνεια έχουν "κοκκινίσει", με περίπου 170.000 από αυτούς τους δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον "νόμο Κατσέλη".
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.