14 Οκτ 2015

Όλγα Γεροβασίλη: Όλα πρέπει να ερευνηθούν

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3

   Η κυβερνητική εκπρόσωπος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο, απαντώντας σε ερώτηση για τους δύο υπουργούς, οι οποίοι φέρονται να ελέγχονται για κενά στη δήλωση πόθεν έσχες: «Όλα πρέπει να ερευνηθούν. Οτιδήποτε προκύπτει για τον οποιοδήποτε πολίτη».
   Επεσήμανε, όμως, πως ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει και προστασία όλων των πολιτών και όσων διαχειρίζονται την τύχη της χώρας.
   «Δεν ξέρω για ποιους πρόκειται και οφείλω να μην ξέρω, γιατί έτσι πρέπει να δουλεύει η επιτροπή για τα πόθεν έσχες», είπε η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας παράλληλα: «Εμένα με αφορά αν η συγκεκριμένη επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της».
   Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι είναι δουλειά της επιτροπής και όχι του πρωθυπουργού να ενημερώσει για την υπόθεση, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να υποκαταστήσει κανένα θεσμικό όργανο της Πολιτείας.
   Η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε επίσης για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, για τις βελτιωτικές αλλαγές που έχουν γίνει και για τις συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργείων και των τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να αρθούν, κατά το δυνατόν, οι αδικίες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο.
   Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η συνέντευξη:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟ ΣΚΑΙ 100,3 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

ΧΑΤΖΗΣ:  Κυρία Γεροβασίλη καλημέρα σας. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα.

ΧΑΤΖΗΣ: Είχαμε μια κουβέντα τώρα για τα πόθεν έσχες. Εν πάση περιπτώσει περιμένουμε από τη Βουλή να δώσει απαντήσεις σ’ αυτό το πρόβλημα, γιατί δεν μπορεί ένας κορυφαίος Υπουργός να έχει ξεχάσει να δηλώσει 1.000.000. Πρέπει να το λύσουν αυτό το θέμα. Όπως και ο κ. Φλαμπουράρης βγήκε και - είπα προηγουμένως ότι δεν θέλω να κουβεντιάσουν αυτή την ώρα αν είχε δίκιο ή άδικο-είπε ο ίδιος ο άνθρωπος «παιδιά θα φανεί στο επόμενο πόθεν έσχες αν οι δηλώσεις που έχω κάνει, μην ανησυχείτε, έχω…». Τώρα, από εκεί και πέρα, αν, γιατί, πώς, τι,  τα σενάρια αυτά δεν τα εξετάζουμε. Όμως βγήκε και δήλωσε. Ο τέταρτος, ο οποίος είναι κορυφαίος Υπουργός σήμερα στην κυβέρνηση και τον ξέρουμε όλοι κα Γεροβασίλη, δεν είναι, δεν θέλουμε να μας πείτε εσείς τίποτα αλλά τον ξέρουμε, δεν μπορεί να μην βγαίνει να κάνει μια δήλωση και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να πλανάται στην κυβέρνηση όλο αυτό το πράγμα τώρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως είπατε και εσείς όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά.  Οι σχέσεις κυβέρνησης, θεσμών, με τους Έλληνες πολίτες, οι σχέσεις  διαφάνειας και εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες, θα πρέπει να κατακτηθούν.  Και για να κατακτηθούν θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα  μέρη, με τον πιο διαφανή τρόπο να στέκονται απέναντι σε όλες τις υποθέσεις που προκύπτουν.  Αυτό όμως έχει δύο πλευρές. Αυτή είναι η μία πλευρά. 

ΧΑΤΖΗΣ: Είναι μια σημαντική δήλωση αυτή που μας κάνετε, βεβαίως.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από την άλλη πλευρά - ξέρετε και εσείς πολύ καλύτερα κι από εμένα ενδεχομένως - ότι πολύ συχνά για κάποια πρόσωπα, γίνεται έλεγχος και καταλήγει στο τίποτα επί της ουσίας. Και αυτά συμβαίνουν.

ΧΑΤΖΗΣ:  Μα, το είπα προηγουμένως, ότι …

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το είπατε και εσείς, βεβαίως. Και έτσι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί και η λάσπη…

ΧΑΤΖΗΣ:  Ακριβώς.  Έχει συμβεί στο παρελθόν, έχει γίνει «ανθρωποφαγία».  Εμείς δεν είμαστε υπέρ αυτού. Πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και ξεκάθαρα, όπως έκανε  ο κ. Φλαμπουράρης. Εγώ τον παραδέχομαι γι’ αυτό. Μπορεί να έχω 15.000 ενστάσεις εγώ για την πολιτική του, για 200 θέματα.  Ναι, αλλά όταν βγαίνει και μου λέει ένας κορυφαίος υπουργός δίπλα στον Τσίπρα  ότι «ναι κύριε, θα το δεις του χρόνου», περιμένω να το δω. Θέλω να πω, και ο άλλος, επειδή είναι κορυφαίος υπουργός και αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται πολύ σημαντικά ζητήματα για την κυβέρνηση και άπτονται και οικονομικών διαδικασιών, δεν μπορεί να σιωπά, ξέρετε. Συγγνώμη που το θέτω έτσι αλλά, ξέρω εγώ, δεν…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα διότι, πρώτον εγώ δεν γνωρίζω για ποιους πρόκειται οφείλω και να μην ξέρω, -διότι έτσι πρέπει να δουλεύει η Επιτροπή. Από την άλλη πλευρά, είναι σωστό νομίζετε, κάποιος ο οποίος δεν έχει λύσει τα ζητήματά του σε αντίστοιχους θεσμικούς φορείς και προς την Επιτροπή να σπιλώνεται;

ΧΑΤΖΗΣ: Συγγνώμη, με συγχωρείτε που διακόπτω: Ο εν λόγω υπουργός έκανε συμπληρωματική δήλωση. Το ξέρει το θέμα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εν πάση περιπτώσει, σε ότι αφορά εμένα – και νομίζω ότι όλους μας πρέπει να μας αφορά - ότι και η Επιτροπή η συγκεκριμένη θα κάνει τη δουλειά της.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη, εγώ αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι, υποθετικά, αν ήταν το όνομά σας στην εμπλοκή αυτή …

ΧΑΤΖΗΣ: Ε, δεν είναι της κυρίας Γεροβασίλη, εντάξει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι της κυρίας Γεροβασίλη, το διευκρινίζουμε αυτό. Απλώς λέω: Αν ήταν, όμως, το όνομά σας και συζητάγαμε όλοι  οι δημοσιογράφοι ότι «είναι η Γεροβασίλη, αυτό, εκείνο, το άλλο», και πραγματικά είχατε μια εμπλοκή, εσείς δεν θα νιώθατε την ανάγκη να βγείτε και να πείτε «δεν είναι έτσι»;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι, πρώτον προσωπική υπόθεση και δεύτερον, εδώ δεν ξέρουμε την ουσία μιας υπόθεσης, ενδεχομένως και να μην πρέπει να την ξέρουμε. Μπορεί να το κάνει χειρότερο.  Καταλαβαίνετε;

ΧΑΤΖΗΣ: Εντάξει. Αυτό θα το κρίνει ο ίδιος. Σύμφωνοι. Αλλά όταν ένας υπουργός έχει θέματα που άπτονται οικονομικών ζητημάτων και μάλιστα στο πόθεν έσχες, και όταν η κυβέρνηση έχει –και πολύ σωστά έχει- για σημαία της την κάθαρση και όχι μόνο αυτό αλλά να ξεμπερδεύουμε και με τη φοροδιαφυγή και ο κ. Αλεξιάδης κάνει πολλή δουλειά, δεν μπορεί να μην το λέει, καταλάβατε;  Συγγνώμη, αυτή είναι η άποψή μας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Αφήστε με ένα λεπτό να σας πω:  Εγώ λέω ότι όλα πρέπει να ερευνηθούν. Οτιδήποτε προκύπτει για τον οποιονδήποτε πολίτη, πόσο μάλλον για κάποιον ο οποίος διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας. Δεν το συζητώ.  Και βεβαίως, θα πρέπει και οι κυρώσεις, όπου προβλέπονται, να υπάρχουν. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να υπάρχει και προστασία όλων των ονομάτων, όλων των πολιτών και αυτών που όπως είπα διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας, στο βαθμό που δεν υπάρχει πραγματική ουσία. Αυτό μένει να το δούμε.  Θα σας θυμίσω ότι πάρα πολύ συχνά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, και στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στην Επιτροπή του πόθεν έσχες, έχουν διερευνηθεί πάρα πολλές περιπτώσεις, είτε με γραφειοκρατικά προβλήματα, είτε με οικονομικό αντικείμενο των 10 και 20 Ευρώ. Και καλώς διερευνήθηκαν. Αυτό, όμως, από το ότι διερευνάται μια υπόθεση μέχρι την τελική της έκβαση, αντιλαμβάνεστε ότι απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς, γιατί πολύ συχνά πρόκειται για λάσπη χωρίς αντικείμενο. Εάν όμως δεν είναι έτσι, θα πρέπει πραγματικά, αυστηρά και δίκαια και διαφανώς αυτά να αντιμετωπίζονται. Και είμαι σίγουρη ότι αυτό θα γίνει.

ΧΑΤΖΗΣ:  Ο κ. Πρωθυπουργός έχει ή δεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση αυτή, εφόσον αφορά υπουργό του; Γιατί, όταν το ξέρει ο κ. Φλαμπουράρης, φαντάζομαι ότι έχει ενημερωθεί και ο κ. Τσίπρας για τον Υπουργό του. Εάν το ξέρει ο κ. Τσίπρας θα πάρει κάποια πρωτοβουλία ως προς την κατεύθυνση ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το τι ακριβώς γίνεται, αλλά και το τι θα γίνει με τον υπουργό, αν και εφόσον…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν είναι η δουλειά του Πρωθυπουργού αυτή.

ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Η δουλειά είναι της Επιτροπής του πόθεν έσχες.  Ο Πρωθυπουργός …

ΧΑΤΖΗΣ: Ναι αλλά εδώ έπεσε μια κυβέρνηση, στο παρελθόν, για ένα μοναστήρι που  δεν ήταν δουλειά  του Πρωθυπουργού, αλλά έπεσε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Ο Πρωθυπουργός δεν θα υποκαταστήσει κανένα θεσμικό όργανο της Πολιτείας.

ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, αλλά δεν έχει πολιτικό λόγο ο Πρωθυπουργός;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εφόσον προκύψει ζήτημα, φυσικά θα μιλήσουν άπαντες. Αλλά σήμερα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ο ρόλος του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να πάμε στο πολυνομοσχέδιο και στα μέτρα που έρχονται. Πρώτα να μας ενημερώσετε αν θα πάμε για την Παρασκευή, αν θα γίνει η ψηφοφορία την Παρασκευή και τι αλλαγές έχετε  αποφασίσει.  Για τι ακούγεται η ιστορία με τα ενοίκια να αποσυρθεί και πώς θα αποσυρθεί.  Τι εικόνα έχετε γι’ αυτά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως είναι γνωστό, από το πρόγραμμα της Βουλής, η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή το βράδυ.  Από εκεί και πέρα, εδώ πραγματικά έχουμε ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο υλοποιεί την ψηφισμένη συμφωνία και από τα κόμματα της κυβέρνησης, αλλά και της Αντιπολίτευσης, το καλοκαίρι. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο.  Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε, όμως, είναι ότι και από την ώρα που έκλεισε αυτή η συμφωνία και αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε ξανά μετά από εκλογές, η διαπραγμάτευση και η προσπάθεια να κερδηθεί το μάξιμουμ γίνεται και θα γίνεται και μέχρι την Παρασκευή το βράδυ …και έχουν υπάρξει αλλαγές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν, δηλαδή, περιθώρια βελτίωσης; Δηλαδή, ποιες αλλαγές έχουμε κάνει τώρα, μέχρι…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το βλέπουμε ήδη, ότι από την ώρα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο, 9 το βράδυ προχθές. Θυμάστε ότι στις 6 το απόγευμα υπήρξαν αλλαγές. Υπήρξαν αλλαγές, στα ανταποδοτικά τέλη προς τους δήμους, από πλευράς παραχωρησιούχων, που είχαν κάνει συμβάσεις παραχώρησης με το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό άλλαξε το βράδυ της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Σας ενημερώνω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να μπορέσουμε να άρουμε κατά το δυνατόν αδικίες που  γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μέσα στο νομοσχέδιο. Ο αγώνας αυτός δεν θα σταματήσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τα ενοίκια τι θα γίνει; Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις με τα ενοίκια. Ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός ότι δεν αυξάνεται η φορολογία. Αυτό που έχει αλλάξει, είναι ότι δεν μπορεί να εκχωρηθούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα.

ΧΑΤΖΗΣ: Όμως, είναι λογικό να φορολογείται ένας άνθρωπος για πράγματα που δεν έχει εισπράξει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καθόλου λογικό δεν είναι.

ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, αλλά το κάνετε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε μιλήσει από την πρώτη στιγμή της ψηφοφορίας για αυτό - για όποιον κάνει ότι δεν το θυμάται  - και δεν μιλάω για εσάς φυσικά. Μιλάω κυρίως για τους πολιτικούς φορείς, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είχαμε πει σε όλους τους τόνους ότι αυτή η συμφωνία έχει μέτρα τα οποία και από την πλευρά μας κρίνονται άδικα και υφεσιακά και θα παλέψουμε για την βελτίωση τους

ΧΑΤΖΗΣ: Παραλλήλως, είχατε υποσχεθεί ότι θα κάνετε κινήσεις, ούτως ώστε να βελτιωθούν οι αδικίες προς το καλύτερο και δεύτερον είχατε πει να υπάρχει ένα παράλληλο πρόγραμμα ούτως ώστε και ο απλός πολίτης να μην υποφέρει από αυτά τα μέτρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή ακριβώς είναι η προσπάθειά μας που μόλις άρχισε, όπως γνωρίζετε, μιας κυβέρνησης δύο εβδομάδων.

ΧΑΤΖΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά αυτό ξέρετε, κυρία Γεροβασίλη, θα το δούμε το βράδυ της Παρασκευής, ποιες βελτιώσεις θα γίνουν. Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχετε κάνει κάποιες αλλαγές, φαντάζομαι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ανέφερα ήδη μια. Σας ανέφερα και τη δεύτερη που ανακοινώθηκε και την άλλη, που είχε ζητηθεί, της φορολόγησης των ακινήτων, εννοώ των ενοικιαζόμενων, τα οποία ήδη άλλαξαν. Και να είστε σίγουρος ότι αυτό δεν αντιμετωπίζεται με λόγια, αλλά με έργα. Εργαζόμαστε συνέχεια και η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης θα είναι διαρκής. Με κάθε στόχο που θα επιτυγχάνουμε θα έχουμε και τη δυνατότητα να αντιστρέψουμε…

ΧΑΤΖΗΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα: Η κ. Φωτίου, υπουργός της κυβέρνησής σας, είπε προχθές στην εκπομπή του κ. Γ. Παπαδάκη, ότι «κοίταξε να δεις, αν κάποιοι έχουν ανοίκιαστα σπίτια, να τα δώσουν σε κάποιους να μείνουν». Υπάρχει στην κυβέρνηση τέτοια λογική;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μια σκέψη η οποία  διατυπώνεται και δημοσίως δεν αποτελεί ειλημμένη κυβερνητική πολιτική. Επομένως, δεν την ξέρω την άποψη αυτή. Εκείνο που θα ήθελα να πω –και σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα του δημόσιου λόγου- είναι ότι θα πρέπει να προσπαθούμε και εμείς και εσείς να διευκολύνουμε, προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες. Πραγματικά έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι υπάρχουν μέτρα άδικα. Η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, βρέθηκε μπροστά σε μια άτακτη χρεωκοπία …

ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, αλλά αυτά τα μέτρα εσείς τα ψηφίζετε που είστε κυβέρνηση, όμως. Δεν τα ψηφίζουμε εμείς. Εμείς θα τα υποστούμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, εσείς δεν είστε αυτός…. για εμάς μιλάω, για τους πολιτικούς.

ΧΑΤΖΗΣ: Εμείς δεν κυβερνάμε, αλίμονο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για εμάς μιλάω, για τους πολιτικούς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβάστε για την ψηφοφορία; Θα ψηφίσουν όλοι στη συγκυβέρνηση τα μέτρα την Παρασκευή; Έχετε κάποια ανησυχία;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε πλήρη συναίσθηση του ότι δεχθήκαμε τη συμφωνία το καλοκαίρι και γιατί. Πιστεύουμε ότι καλά κάνουμε και το ξέρουμε στο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση και οι βουλευτές και θα σταθούμε απέναντι στις υποχρεώσεις μας, όπως πρέπει.

ΧΑΤΖΗΣ: Σας ευχαριστούμε για την καλοσύνη που είχατε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Να είστε καλά, καλή δύναμη σας ευχόμαστε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να είστε καλά. Ευχαριστώ.


------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.