7 Οκτ 2015

Πολύ μεγάλη είδηση: Επιτέλους, ΕΣΠΑσε ο "πάγος" της ευρω-χρηματοδότησης

- Πράσινο φως στα 35 δισ. από το Ευρωκοινοβούλιο
- Πέφτουν στην αγορά 4,5 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου
- 100% η κοινοτική συμμετοχή στα βαλτωμένα προγράμματα 2007-13, διπλασιασμός των προκαταβολών για το 2014-2020
- Πρέπει να αποφασίσουμε ποιά... Ιθάκη θέλουμε, για να μην πάνε στράφι οι κόποι μας

Πρέπει να αποφασίσουμε ποια Ιθάκη θέλουμε, για να μην πάνε στράφι οι κόποι όλων μας. Για να ξεφύγουμε οριστικά από την Ελλάδα, όπου ανάπτυξη ήταν η... καφετέρια και επένδυση ήταν το... θαλασσοδάνειο.
   Ο βρόχος της χρηματοδοτικής ασφυξίας, που είχε επιβληθεί για μακρό χρονικό διάστημα στη χώρα παραλύοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, αρχίζει να χαλαρώνει.
   Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν για "εμπροσθοβαρή" απορρόφηση των 35 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στα κονδύλια (ΕΣΠΑ) για την Ελλάδα έως το 2020, και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Η κοινοτική συμμετοχή για τα βαλτωμένα προγράμματα της περιόδου 2007-13 θα φτάσει το 100%, ενώ οι προκαταβολές για την περίοδο 2014-20 αυξάνονται από 7% σε 14%.
   Συνέπεια αυτών είναι, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Αλ. Χαρίτσης στη Βουλή, εντός του 2015 να απορροφηθούν 4,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για "αντιστάθμισμα στην ύφεση και μοχλό για απασχόληση και ανάπτυξη" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στην Αθήνα την αρμόδια επίτροπο Κ. Κρέτσου.
   Αξίζει όμως να θυμόμαστε τι απέγιναν προηγούμενα πακέτα και πού κατέληξε πακτωλός δισεκατομμυρίων κατά το παρελθόν. Αξίζει να διαβάσουμε το παρακάτω κείμενο από τη σημερινή Αυγή:
   "Τελικά υπάρχουν και καλά νέα. Η ασφυξία που δημιουργούσε η έλλειψη χρηματοδότησης στους μικροεπιχειρηματίες, τους αγρότες και όλους τους επαγγελματίες, που προσπαθούσαν όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια να επιβιώσουν τρώγοντας τις σάρκες τους, αρχίζει να εξομαλύνεται.
   Η είδηση ότι 4,5 δισ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά έως το τέλος του χρόνου δημιουργεί μια νέα ελπιδοφόρα κατάσταση.
   Τελείωσε το πρόβλημα; Φυσικά και όχι. Απλώς σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας φάσης που, όταν συνοδευτεί και από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την οριστική ρύθμιση του χρέους, θα μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα για μια νέα σταθερή κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι πυκνώνουν οι φωνές που λένε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει. Το είπε και ο Ντέκλαν Κοστέλο, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα.
   Και έχει μεγάλη σημασία διότι μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο η κυβέρνηση μπολιάζει και θα πρέπει να συνεχίζει να το μπολιάζει συνεχώς με το "ταξικό πρόσημο", αν θέλει πράγματι να στηρίξει τους μη έχοντες και όσους έχουν σηκώσει το κύριο βάρος εξόδου από την κρίση. Η επιτυχία εξαρτάται από την κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη και την εντολή, αλλά τελικά εξαρτάται από όλους μας.
   Πρέπει τώρα να ανοίξει για τα καλά τη συζήτηση για το τι χώρα θέλουμε. Πώς την ονειρευόμαστε και πώς θα τη δημιουργήσουμε. Τι θέλουμε και τι μπορούμε να παράγουμε.
   Πώς οι αγρότες θα φύγουν από τη μιζέρια της επιδότησης και θα γίνουν οι ανταγωνιστικοί αγρότες υψηλής ποιότητας προϊόντων.
   Τι τουρισμό θέλουμε και μπορούμε να έχουμε. Ποιες επενδύσεις χρειαζόμαστε και ποιον δικό μας στόχο καλύπτουν.
   Πρέπει να αποφασίσουμε ποια Ιθάκη θέλουμε, για να μην πάνε στράφι οι κόποι όλων μας.
   Είναι το "κοινωνικό πρόσημο" που πρέπει να βάλουμε όλοι μας, γιατί το έχει ανάγκη αυτή η χώρα.
   Για να ξεφύγουμε οριστικά από την Ελλάδα, όπου ανάπτυξη ήταν η... καφετέρια και επένδυση ήταν το... θαλασσοδάνειο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.